Senčenje rastlinjakov

Rastlinjaki za uspešno rast vrtnin in cvetja zahtevajo vzdrževanje ustreznih pogojev. Pozimi, ko so dnevi in noči izredno hladni, je nujno zadostno ogrevanje rastlinjakov, poleti, ko pa so dnevi vroči, pa moramo poskrbeti za ravno pravšnje senčenje rastlinjakov. Pomembna dejavnika za rast sta tudi vlaga in zalivanje v rastlinjakih.


Zmerno senčenje rastlinjaka

Pogosto zračenje pomaga iz rastlinjaka odvesti del toplote, kar pa v najtoplejših mesecih ne zadošča. Od konca spomladi do zgodnje jeseni je potrebno tudi senčenje rastlinjaka. Primerna postavitev rastlinjaka je zelo pomebna. Žal zasenčitev zmanjšuje količino svetlobe, ki je pomembna za rast rastlin. Zato je potrebno senčenje izvesti na način, da minimalno vplivamo na pretočnost svetlobe, hkrati pa ohranjamo temperaturo pod približno 25 °C. Preveliko senčenje rastlinjakov lahko pripelje do manjšega pridelka, kar je npr. dobro vidno pri paradižniku, ki za rast potrebuje veliko svetlobe. Za primerno temperaturo v rastlinjaku je pogosto priporočljivo tudi ogrevanje rastlinjaka.

Zasenčitev - obstajajo različna senčila za rastlinjake


Zunanje rolete

Rastlinjak lahko zasenčimo z zunanjimi roletami. Takšno senčenje rastlinjaka je za rastline zelo ugodno, saj lahko enostavno reguliramo dotok svetlobe. Ob daljšem obdobju oblačnega vremena rolete dvignemo in tako omogočimo maksimalen pretok svetlobe skozi rastlinjak. Omenjena senčila za rastlinjake so odlična tudi za delno zasenčitev prostora.


Notranje rolete

Notranje rolete nimajo enakega učinka kot zunanje, saj svetloba prodre skozi stekla rastlinjakov in segreje prostor. Jih je pa, glede na potrebe rastlinjaka po svetlobi, običajno lažje avtomatsko upravljati.


Polietilenske mreže

Senčenje rastlinjakov lahko opravimo s polietilenskimi mrežami, ki so največkrat nameščene v notranjosti rastlinjaka. Sicer je boljše, če se nahajajo na zunanji strani, vendar je v praksi to težje izvedljivo. Senčenje rastlinjakov z mrežami je cenejše kot senčenje z roletami.


Premazi za senčenje

Zasenčitev je možna tudi s premazi za senčenje, ki jih na rastlinjak nanesemo spomladi. Če je poletje zelo vroče, lahko dodamo še več premaza in s tem zmanjšamo prevodnost svetlobe skozi steklo. Jeseni premaze odstranimo. Gre za cenejšo možnost senčenja rastlinjakov, ki pa ni najbolj estetska.

Pokličite nas na telefonski številki 01 511 31 05 ali 041 741 763 in povprašajte za dodatne nasvete pri senčenju vašega rastlinjaka!