Ogrevanje rastlinjaka in prezračevanje rastlinjakov, rastlinjaki RAR


Eden izmed temeljnih pogojev za uspevanje vrtnin in okrasnega cvetja v rastlinjaku je pravilno ogrevanje rastlinjaka. Poleg ogrevanja moramo poskrbeti tudi za druge stvari, npr. za ustrezno senčenje rastlinjaka, zadostno prezračevanje rastlinjakov ter oskrbovanje rastlin s hranili. Za zajeten in zdrav pridelek sta poglavitnega pomena tudi prava vlaga in zalivanje v rastlinjaku.

Ogrevanje v rastlinjakov za južne rastline zahteva tehten premislek


cena ogrevanje profesionalnega rastlinjakaTemperatura zraka se skozi celoten dan nenehno spreminja. Ponoči se temperatura lahko spusti tako nizko, da ogroža zdravje rastlin. To ne velja le za zunanje rastline, temveč tudi za tiste v rastlinjakih. Zato je izredno pomembno pravilno ogrevanje rastlinjakov. Izbira ogrevalnega sistema zahteva tehten premislek, saj morate v obzir vzeti vsaj dva dejavnika. Prvi je, da ogrevanje v rastlinjakih zagotavlja ustrezno temperaturo tudi v najhladnejših zimskih nočeh, drugi pa je povezan s stroški. Ko se namreč odločate glede ogrevalnega sistema, morate upoštevati tako stroške namestitve kot nadaljne tekoče stroške ogrevanja rastlinjaka. Pametno je poskrbeti tudi za kakovostno izolacijo, saj z njo lahko veliko privarčujete pri ogrevanju.

Ogrevanje vrtnih rastlinjakov na različne načine


Ko se enkrat odločite za rastlinjak, ogrevanje lahko izvedete na različne načine:
- z električnim grelnikom,
- s plinskim grelnikom,
- z oljnim grelnikom in
- s toplo vodo.
V manjših rastlinjakih za paradižnik je najprimernejše ogrevanje z električnimi grelniki, saj le-ti učinkovito vzdržujejo temperaturo na želeni ravni. Sama vgradnja je hitra in enostavna, ogrevanje rastlinjakov na elektriko pa je dobro tudi zato, ker električni grelniki ne oddajajo plinov, zato je tudi potreba po prezračevanju manjša.
Manj primerno je ogrevanje v rastlinjakih s plinskim grelnikom, saj moramo v primeru, da nismo priklopljeni na plinovod, stalno menjavati plinske jeklenke. Ob izgorevanju plina nastaja vodna para, zato moramo rastlinjake pogosto prezračevati. Dodati je potrebno, da moramo plinski gorilnik postaviti na varno mesto in ga redno nadzirati.
Zelo pogosto je ogrevanje rastlinjakov z oljnim ali parafinskim grelnikom. Takšen sistem ima dve slabosti. Prva je ta, da je potrebno stalno dolivanje goriva, druga pa, da tudi v tem primeru nastaja vodna para. Rastlinjaki s folijo zato potrebujejo pogostejše prezračevanje. Dobra stran ogrevanja na takšen način pa je zmanjšanje nevarnosti poškodb zaradi zmrzali.
Možno je tudi ogrevanje v rastlinjakih s toplo vodo, ki pride v poštev v primeru, da imate sistem povezan s hišno centralno kurjavo. Čeprav je v tem primeru učinkovitost nekoliko nižja, pa ne prihaja do težav s povečano vlago.

PREVERITE KOLIKŠNA BI BILA CENA IZDELAVE RASTLINJAKA?

ogrevanje rastlinjaka obdanega s folijo