Namakalni sistem vse bolj nepogrešljiv pri zalivanju vrta in zelenice

Namakalni sistem postaja na naših vrtovih vse bolj nepogrešljiv, saj s svojim enakomernim in učinkovitim zalivanjem olajša zalivanje vrta, trat ter okrasnih, sadnih in drugih rastlin, pri tem pa rastlinam dovaja le toliko vode, kolikor je te potrebujejo. Cev za namakanje s škropilniki oz. zalivalniki je nameščena tja, kjer je to najbolj optimalno. Voda tako ne odteka stran, rastlinje pa je zalito ravno v pravšnji meri.

porozna cev za namakanje


Sistem za namakanje je v osnovi sestavljen iz krmilne naprave, ki skrbi za vse funkcije delovanja sistema, ventilov, ki nadzorujejo in usmerjajo pretok po ceveh, ter razpršilnih enot, ki skrbijo za enakomerno porazdelitev vode po zemljišču. Zalivalni sistem bo svojo nalogo učinkovito opravljal le tedaj, ko bo načrtovan glede na značilnosti vrta, terena in rastlinstva v njem. Zavedati se moramo, da zelenice ne moremo zalivati z enakimi količinami kot grmovnice in rože, zato je vrt najbolje razdeliti v različne cone, na katerih se uporabljajo različni režimi namakanja. Kapljični sistemi so priljubljeni zaradi racionalne porabe vode in prednosti, ki jih takšno zalivanje prinaša rastlini, pršilniki pa kot najhitrejši način za vzpostavitev zalivanja na večji površini, kot so zelenice.

Kapljično namakanje najbolj učinkovito za zalivanje vrta

Kapljični namakalni sistemi se uporabljajo predvsem za zalivanje cvetličnih in zelenjavnih gred, rastlinjakov, visečih košar in lončnic, pa tudi daljših vrst žive meje ali grmovja. Kapljično namakanje velja za najbolj varčno in učinkovito metodo dovajanja vode rastlinam. Vodo od vodnega vira do rastline dovajamo preko cevi za namakanje. Na cev za namakanje so pritrjeni razpršilci in šobe, ki so razporejeni ob vsaki sadiki posebej, iz njih pa počasi kaplja. Tla so zalita nežno in enakomerno, kar preprečuje prekomerno izhlapevanje, pronicanje ali odtekanje dragocene vode. Cevi za kapljično namakanje so lahko nameščene v zraku, pritrjene na ostalih napeljavah, položene na tla oz. zemljo ali pa vkopane pod zemeljsko površino.

Namakalni sistem za travo

Namakalni sistem za travo - razpršilniki so boljša izbira

Razpršilniki delujejo pod močnim vodnim tlakom in porabijo precej vode, zato so vsaj z vidika racionalnosti slaba alternativa kapljičnemu sistemu. A pri zalivanju travnih površin je najbolj učinkovito prav zalivanje s pršenjem, ki se približa učinku dežja. Čeprav določene rastline nimajo rade mokrih listov (na primer paradižnik), je občasno pršenje v obliki dežja ali zalivanja s pršilko priporočljivo tudi pri kapljičnem zalivanju, saj voda umije liste in olajša potek procesov v listih in rastlini.

Različni namakalni sistemi in pestra dodatna namakalna oprema

Za dober namakalni sistem je treba uskladiti primeren izbor in strokovno vgradnjo razpršilcev, krmilnikov, senzorjev, elektromagnetnih ventilov ter cevi za namakanje. Da bo vaš namakalni sistem deloval učinkovito in zanesljivo, pa upoštevajte tudi naslednje.

NAMAKALNA OPREMA ZA RASTLINJAK ALI VRT


Izberite primerno namakalno opremo glede na rastlinski material in karakteristike terena ter jo prilagodite enakomernemu namakanju ob minimalni porabi vode. Za nemoteno delovanje sistema zagotovite optimalen vodni pritisk in pretok. Za enostavno prilagoditev potrebne količine vode izberite tudi primeren krmilnik.


Naše podjetje vam bo pri izbiri in načrtovanju z veseljem svetovalo, poskrbeli pa bomo tudi za hitro dobavo in strokovno montažo. Prepričani smo, da boste v naši obsežni ponudbi zagotovo našli ravno pravšnji namakalni sistem za travo ali vrt, poleg osnovne namakalne opreme, katere del so tudi porozne cevi za namakanje, vam bomo priskrbeli tudi ves potreben dodatni material.

RAR d.o.o. - vse za namakalni sistem na enem mestu. Vabljeni na našo spletno stran!