Vlaga in zalivanje v rastlinjakih in namakalni sistemi

Dandanes delo v rastlinjaku marsikomu predstavlja odličen način za preživljanje prostega časa. Ne le, da je delo koristno, uspešna rast vrtnin in okrasnega cvetja tudi blagodejno vpliva na počutje človeka. Kako torej do bogatega pridelka in bohotnega cvetja? Z ustreznim okoljem, ki ga določajo prezračevanje, vlaženje in ogrevanje rastlinjakov ter zalivanje in senčenje rastlinjakov. Oglejmo si, kakšna naj bo vlaga v rastlinjakih in na kakšne načine lahko opravimo zalivanje.

namakanje (zalivanje) v rastlinjakih


Vlaga v rastlinjakih naj znaša med 40 in 70 %

Vlaga v rastlinjakih vpliva na izhlapevanje vode iz rastlin skozi listne reže. Ta proces imenujemo transpiracija, ki predstavlja tudi način hlajenja rastlin, hkrati pa omogoča prenos hranil iz korenin v višje dele. Za rastlinjak velja, da idealna relativna stopnja vlažnosti znaša med 40 in 70 %, s tem da mora biti stopnja nižja pozimi. Če je vlažnost previsoka, je rastlinjak potrebno dobro prezračiti. V nasprotnem primeru, torej ko je zrak suh, pa moramo vlažnost povečati, saj rastline drugače ovenijo. Zadostno vlago v rastlinjakih zagotavljamo z vlažilniki oz. z vrtnimi cevmi z majhnimi luknjicami, skozi katere prši voda. Vlažilniki so primerni predvsem za namakanje velikih rastlinjakov, v manjših pa zadošča vlaženje z ročnimi razpršilniki.


Zalivanje v rastlinjakih in namakalni sistemi

zalivanje vrta v rastlinjakihNajprimernejši je kapilarni namakalni sistem zalivanja, ki pride do izraza še posebej v primeru, ko so rastlinjaki veliki. Pri omenjenem sistemu namakanja rastlinjakov gre za to, da s plastično folijo zaščitimo notranjost prostora, na folijo pa natresemo tanek sloj peska. Namesto peska lahko uporabimo tudi kapilarne preproge, saj oba dobro zadržujeta vlago. Nato na pesek oz. preproge postavimo lončke, ob robu pa naredimo žlebiček, v katerem je stalno prisotna voda. Ko imamo enkrat ustvarjen tak sistem, je zalivanje rastlinjaka izredno enostavno. Za zalivanje v rastlinjakih lahko uporabimo tudi cev z luknjicami, skozi katere prši voda. Če so vrtni rastlinjaki majhni, je še posebej priljubljen način tudi zalivanje z uporabo kapljičnega namakanja, pri katerem iz manjših cevčic, ki so povezane z večjo, po malem kaplja voda v cvetlične lončke. Če je vaš rastlinjak majhen, boste za zalivanje verjetno uporabili tudi zalivalko.

TUDI VI STE LAHKO STROKOVNJAK ZA NAMAKANJE V RASTLINJAKIH

Nudimo pa tudi polikarbonatne plošče!

Če razmišljate o nakupu rastlinjaka, nas lahko za dodatne nasvete in svetovanje pokličete na telefonski številki 01 511 31 05 ali 041 741 763!