Oprema za rastlinjake – namakalni sistem, UV folija in mreža

Oprema za rastlinjake je posebej nepogrešljiva, če pridelujete velike količine pridelkov ali pa se ukvarjate s tržno proizvodnjo. Sam rastlinjak je sicer narejen iz pocinkanih cevi ter profilov, za katere je značilna zelo dolga življenjska doba, in dvoslojne folije.

Da pa bi vaše rastline še bolje uspevale oz. bile zaščitene v vseh vremenskih pogojih, pa se lahko odločite za dodatno opremo za rastlinjake – namakalni sistem, UV folijo za rastlinjak in mrežo za rastlinjak. V nadaljevanju preberite, zakaj je vsak izmed elementov zares uporaben.

Oprema za rastlinjake

Namakalni sistem

Najpomembnejša oprema za rastlinjake je namakalni sistem. Kot že samo ime pove, se uporablja za namakanje pridelkov, kar vam prihrani veliko časa in hkrati olajša delo. Ker je popolnoma avtomatiziran, z zalivanjem ne boste imeli nobenega opravka. Na voljo so trije osnovni sistemi namakanja, ki so lahko bodisi mehanski bodisi podprti s kontrolerji:

  • kapljično namakanje na cev ali kapljalnik
  • namakanje s pršenjem od zgoraj ali stoječe
  • namakanje z zamegljevanjem

Če se odločate za profesionalni rastlinjak oz. si želite vzgajati zelenjavo, vam priporočamo kapljični namakalni sistem, za proizvodnjo cvetja pa je bolje, da se odločite za namakanje s pršenjem. Ti dve vrsti namakalnega sistema sta namreč najpogostejši in se uporabljata tudi na zunanjih kmetijskih površinah.

Namakalni sistem pa je najpomembnejši del opreme za rastlinjake tudi zato, ker omogoča avtomatizirano dognojevanje. To pomeni, da z rastlinami skoraj da več ne boste imeli dela, saj bo zalivanje in gnojenje potekalo popolnoma avtomatsko.

Namakalni sistem

UV folija za rastlinjak

UV folija za rastlinjak je prav tako pomemben del opreme za rastlinjake, saj je večplastna in iz notranje strani zagotavlja protirosno raščito. Z debelino 200 mikronov UV folija za rastlinjak tako učinkovito ščiti rastline pred morebitnimi boleznimi, saj preprečuje zadrževanje vode na zgornjih delih rastlin.

Na voljo je več različnih širin, zato je mogoče velikost prilagajati po lastnih željah. Z garancijo 5 let na prosojnost boste UV folijo za rastlinjak uporabljali zares brezskrbno.

UV folija za rastlinjak, mreža za rastlinjak

Mreža za rastlinjak

Med obvezno opremo za rastlinjake pa spadajo tudi mreže za rastlinjake, ki se uporabljajo za različne namene. Najbolj uporabne so za senčenje rastlinjakov v poletnih mesecih, ko je sonce najmočnejše. Senčilna mreža za rastlinjak namreč zmanjša propustnost sončne svetlobe in posledično škodljivih UV žarkov.

Temperatura z uporabo tovrstne opreme za rastlinjake nikoli ne naraste na kritično raven. Z mrežo za rastlinjake pa lahko sicer pridelke in cvetje zaščitite tudi pred morebitno točo.

Oprema za rastlinjake - PVC cevi za namakanje