Savna poskrbi za fizično, duhovno in mentalno čiščenje

Že Egipčani, Kitajci, antični Grki in Rimljani so poznali ugodne učinke uporabe naravnih elementov, kot so segreto kamenje, zrak in voda, savno pa so do te mere kot jo poznamo dandanes popularizirali Finci. Izraz savna je finskega izvora in pomeni kopel oz. prostor za kopanje. Finci so verjeli, da ogrevanje (potenje) ne čisti le fizično, temveč tudi mentalno in duhovno. Njihove prvotne savne so bile v večjem delu izkopane v zemljo. Bile so podobne kaščam, imele so peč, uporabljalo pa se jih je v več namenov, kot je omenjeno čiščenje, sušenje žita, včasih celo bivanje. Z razvojem bivalne arhitekture je postala savna poseben samostojen prostor, včasih tudi brunarica.

savna v Ljubljani

Po učinkih in načinu delovanja se vrste savn med seboj razlikujejo, v vsakem primeru pa gre za zaprt ogrevan prostor. Danes se za njihovo ogrevanje uporabljajo novodobne peči, tekoča voda in električno ogrevanje. Med tradicionalne štejemo finsko in turško, v sodobnem času pa se pojavljajo tudi nekateri novi, moderni tipi.

V savni med znojenjem izgubimo tudi do dva litra vode in mineralnih snovi. Ker ledvice za svoje delovanje potrebujejo precej tekočine, je priporočljivo, da med savnanjem uživamo vodo, čaj ali osvežujoče napitke. V zmernih količinah priporočajo tudi pivo. Z nadomestitvijo tekočine pomagamo organizmu, da lažje prebrodi sicer kratkotrajno obdobje intenzivnih sprememb.

Pogostost uporabe savne je odvisna od našega počutja. Finci jo uporabljajo enkrat ali dvakrat tedensko, v primeru dobrega počutja pa jo lahko uporabljamo tudi vsak dan. Načeloma pravil, kako naj poteka savnanje ni, velja pa splošno pravilo, ki pravi naj prisluhnemo samemu sebi in svojemu počutju.

CENIK STORITEV

Finska savna

Gre za ogrevan zaprt lesen prostor s klopmi in pečjo na kateri je naložen kup kamenja, po katerem lahko polivamo vodo odišavljeno z različnimi eteričnimi olji. Vroč val pare, ki na ta način nastane še poveča temperaturo prostora ter pospeši znojenje telesa. V  klasični finski savni se povprečna temperatura giblje okoli 90 stopinj Celzija, zato je priporočljivo, da en obisk traja od 5 do največ 20 minut, med enim in drugim obiskom savne pa je potreben 15-minutni odmor. Zrak v prostoru je zelo suh, saj relativna vlažnost ne preseže 15 odstotkov.

Pozitivni učinki finske savne se kažejo v pospešeni presnovi, sproščanju mišic, krepitvi srca in ožilja, odpravljanju kožnih bolezni, preprečevanju celulita, ugodnem vplivu na gibalni sistem in blažitvi stresa.

Finska savna Sensa

Turška savna

Turška savna, “hammam”, mokra savna oziroma parna kopel je ena od najstarejših oblik sproščanja in čiščenja telesa. Zanjo je značilna nekoliko nižja temperatura, ki doseže do 50 °C in visoka vlažnost (tudi čez 100 %). Zaradi prisotnosti arom eteričnih olj in visoke vlažnosti blagodejno vpliva na dihala, toplota pa sprosti telo, odpre kožne pore in na ta način pripomore k naravnemu čiščenju kože, ki postane nežna in gladka. Dodaten učinek lahko dosežemo s solnim pilingom (z dodatki zelišč).

Pozitivni učinki turške savne se kažejo tudi v pospešitvi krvnega obtoka, sprostitvi mišic, in vsesplošnemu čiščenju telesa.

Bio savna

Bio savna je zelo podobna finski, z razlikuje pa se v nekoliko nižji temperaturi, ki v njej doseže le okoli 60°C in višji vlažnosti, ki naraste do cca. 45 %. Zrak v njej je prepojen z aromami zelišč. Velja za manj naporno od finske in primerno za vse, ki ne prenašajo previsokih temperatur.

Savna v Ljubljani

V sklopu kompleksa Austria Trend Hotel v Ljubljani se nahaja Luksuzni wellness center s 15 letno tradicijo, čudovit, romantičen ambient, kjer se lahko razvajamo v različnih vrhunskih savnah, ki bodo poskrbele za razstrupljanje našega telesa. Center zaposluje tudi certificirane maserke iz prestižnih masažnih centrov na Tajskem, ki izvajajo izjemno tajsko ali filipinsko masažo, sproščamo pa se lahko tudi v njihovem hidromasažnem bazenu.

savna v dvoje Sensa