Cilindri – izbrati pnevmatske ali hidravlične?


Cilindri so uporabni v vseh mehanskih strojih, v katerih se nahajajo bati. Tako hidravlični kot pnevmatski cilindri so namreč prostor, po katerem se bat premika navzgor in navzdol. Razlika med omenjenima vrstama je le v tem, kaj bat poganja.

Pnevmatski cilindri se premikajo z pomočjo zraka. Slednji v cilinder pride preko ventila, ki se lahko nahaja na eni ali na obeh straneh. Posledično poznamo dve vrsti prevmatskih cilindrov: enosmerne in dvosmerne. Enosmerni imajo ventil le na eni strani, zato se bat aktivno premika le v eno smer, medtem ko se lahko v dvosmernem cilindru bat aktivno premika v obe smeri. Veliko kupcev se odloči za pnevmatske cilindre, saj so tihi, poceni, poleg tega pa mazanje oz. nanašanje olja ni potrebno, kar pomeni, da je nevarnost za vžig manjša. Njihova zamenjava je zelo enostavna, zato jo lahko opravi praktično vsak.

Za razliko od pnevmatskih, pa hidravlične cilindre sestavljajo obročki, saj delujejo s pomočjo olja. To je po eni strani zelo pomembna prednost, saj olje deluje kot mazilo ter ohlaja bat. Tovrstni cilindri tako zdržijo skoraj 100% višje obremenitve od pnevmatskih. Imajo lahko veliko večje bate in gredi. Čeprav jih posledično zelo pogosto uporabljajo pri delovanju jezov, v turbinah, dvigalih in letalstvu, pa so od pnevmatskih veliko kompleksnejši.

Če ne veste, katere cilindre izbrati, vam svetujemo, da stopite v stik s podjetjem S3C, ki so v tem zares strokovnjaki. Z veseljem vam bodo svetovali, kateri so primernejši za vaše delo, poleg tega pa vam bodo natančneje razložili, kako delujejo.