Cev za vodo, se uporablja za prenos pitne vode, mora ustrezati standardu

Cev za vodo je osnovni element vodovodnih napeljav v zasebnih domovih in javnih zgradbah. V primeru, da so cevi namenjene pitni vodi, morajo ustrezati standardom, ki določajo ustreznost materiala za stik z živili. Če služijo za prenos vode, ki ni namenjena zaužitju, pa morajo izpolnjevati druge specifične standarde. Prav tako je pomembno, da je cev za vodo neprepustna in da je zaščitena pred korozijo. Običajno so izdelane iz gume, ki omogoča dobro prilagodljivost, saj so odporne proti pokanju, lomljenju in ostalim mehanskim poškodbam, ki lahko nastanejo pri nameščanju. Upogljive so od 0° - 130°, zaradi česar so tudi vsestranske. Upogljiva oziroma fleksibilna cev za vodo se uporablja za dotok vode v sanitarne armature, grelnike vode, razne gospodinjske aparate, izplakovalnike, toplotne črpalke pa tudi za kanalizacijo.

Gibka cev za vodo je lahko izdelana iz raznih materialov, ki omogočajo vsestransko uporabo

Glede na namen uporabe, imajo gibke cevi različne premere, debeline in so izdelane iz različnih materialov. Lahko so kovinske, jeklene, teflonske , termoplastične, poliamidne in še bi lahko naštevali. Pomembno je, da material iz katerega je cev izdelana, ustreza namenu njene uporabe. Poleg prenosa vode, se uporabljajo tudi za prenos drugih tekočin kot so olja, maziva, goriva in podobno. Fleksibilna cev se uporablja tudi v hidravliki. Je sestavni del različnih hidravličnih naprav, ki jih najdemo v raznih industrijskih panogah. Nizkotlačne ali visokotlačne nerjaveče cevi morajo zagotavljati prenos tekočin pod tlakom, ki omogočajo delovanje raznih naprav in strojev. Na voljo so v različni izvedbah in premerih ter debelinah. Cev z enim opletom je primerna za nizek tlak in lažje pogoje, z dvema opletoma je namenjena za srednji tlak, za visoke tlake in težje pogoje pa je primerna cev s štirimi opleti. Pri gibkih ceveh velja omeniti tudi sesalno tlačne različice, ki so narejene iz poliuretana, uporabljajo se v mnogih industrijskih panogah. Spiralna cev za vodo ali katerokoli drugo tekočino je kljub lahkosti, fleksibilnosti in prosojnosti odporna na obrabo.

Brezšivne cevi za vodoGibka cev za vodo

Cev za vodo mora biti tudi ustrezno zatesnjena, za kar poskrbijo kvalitetna tesnila

Poleg cevi za vodo boste v ponudbi podjetja S3C našli tudi razne tesnilne mase za vodo in tesnilne trakove, ki so primerni za uporabo pri hidravličnih, gibljivih in togih ceveh za vodo. Izpostaviti velja visoko kvalitetni tesnilni trak za vodo, ki ga izdeluje podjetje Loctite. Površine se oprime v hipu kar učinkovito prepreči uhajanje vode. Uporaben je tudi v druge namene kot je na primer izolacija kablov. Tudi tesnilna masa za vodo je učinkovita in kakovostna, nudi optimalno zaščito pred uhajanjem tekočine. Podjetje S3C nudi tudi razna tesnila za hidravliko, ki so izdelana iz kakovostnih materialov. S preprečevanjem izgube hidravlične tekočine, zagotavljajo boljši izkoristek hidravličnih naprav. Na voljo so tesnila z različnimi karakteristikami, pri sami izbiri pa morate biti pozorni na njihove oznake. Oznake DN 40, DN 100 predstavljajo notranji premer cevi, ki je izražen v milimetrih.

Brezšivne in šivne cevi se uporabljajo za prenos vode in ostalih tekočin

Brezšivne cevi so lahko narejene iz jeklenega bloka valjaste ali prizmatične oblike. Postopek izdelave je takšen, da se blok najprej preluknja, nato pa se ga z vlečenjem ali valjanjem preoblikuje v brezšivne cevi. Imajo tanke stene, ki se gibljejo med 2 in 70 milimetri, vendar so brezšivne cevi v primerjavi s šivnimi zelo močne, saj nimajo spoja. Uporabljajo se v različnih industrijah kot je na primer avtomobilska, kjer se iz njih izdelujejo kletke za avtomobile. Šivna cev je tudi cenovno ugodnejša, saj je njena izdelava veliko enostavnejša kot je postopek izdelave pri brezšivnih ceveh. Brezšivna cev vzdrži približno 20% večji tlak kot šivna, je pa šivna cev vseeno boljša izbira v primeru kadar jih ne nameravamo izpostavljati ekstremnim pogojem. Uporabljeni sta tam, kjer je zahtevana korozijska odpornost, raznolikost in nizka cena vzdrževanja. Za šivno cev se lahko uporabljajo različne kovine, medtem ko je za izdelavo brezšivnih, izbira materialov bolj omejena.

VEČ O FLEKSIBILNIH CEVEH