S supanjem bomo utrdili mišice in izboljšali ravnotežje

SUP je kratica za “Standup paddleboarding” in predstavlja relativno nov šport, ki je v preteklih letih v našem okolju postal zelo priljubljen. Začetki SUPanja, kot ga poznamo danes, so se razvili med surfanjem na valovih, pri katerem so si nekateri pomagali z veslom. Za očeta supanja velja Duke Kahanamoku, s Havajev, ki je na plaži Waikiki na otoku Oahu med surfanjem po valovih pričel uporabljati veslo.

Supanje na morju

Supanje je šport, s katerim lahko dobro utrdimo mišice celotnega telesa, izboljšamo pa lahko tudi ravnotežje. Poleg tega nekateri SUP uporabljajo za izvajanje stabilizacijskih vaj na vodni gladini, na nekoliko prilagojenih SUPih, ki so večji in bolj pravokotni, pa se je pričela razvijati celo skupinska vadba.

Začetniki lahko najprej poskusijo z veslanjem na kolenih

Tako kot vsakega športa, se je tudi supanja potrebno priučiti. Začetnikom največkrat nagaja ravnotežje, zaradi pomanjkanja le-tega pa ob nekoliko bolj valoviti vodni gladini velikokrat pristanejo v morju ali jezeru. Vendar nič zato – z veliko vaje nam tudi lovljenje ravnotežja na SUPu ne bo več povzročalo težav. Pri držanju ravnotežja na deski pa si lahko učinkovito pomagamo s SUP veslom. Če smo začetnik, lahko na SUP najprej pokleknemo in prvih nekaj zamahov naredimo kleče, da dobimo občutek za desko, ko pa se na SUPu počutimo varni, lahko vstanemo in se pri veslanju preizkusimo še stoje.

Kako izbrati pravi SUP zase?

V G-Sportu smo zmeraj v koraku s časom, in ker je poletje tik pred vrati, vam v naši trgovini ponujamo tudi veliko izbiro SUPov. Seveda pa je pri veliki izbiri odločitev o tem, kateri SUP je najbolje izbrati, nekoliko težja. Prav zato vam ponujamo nekaj nasvetov, da boste izbrali SUP, ki bo najprimernejši za vas in vaše potrebe.

Ne glede na to, za koga desko izbiramo, je zelo pomembno, da ima deska naslednje lastnosti:

  • vzdržljivost – dolgoročna vzdržljivost prinaša ugodnejšo ceno deske,
  • dobra konstrukcija – pomembno je, da se deska pod težo SUParja ne upogiba,
  • trdnost – boljša napihljivost prinaša večjo trdnost in posledično večjo stabilnost,
  • neprepustnost – če se odločimo za napihljiv SUP, lahko SUP napihnemo vsak dan ali pa nekajkrat na mesec, vse je odvisno od kakovosti deske,
  • prenosljivost – SUP naj bo enostavno prenosljiv, navadno to dosežemo z ročajem v sredini SUPa.

G-sport SUPi

Vsestranski in stabilni SUPi so najprimernejše deske za začetnike

Vsekakor pa se moramo že pred nakupom SUPa vprašati, kdo vse bo SUP desko uporabljal. Če bomo SUP uporabljali sami, nam ni potrebno sklepati nikakršnih kompromisov in lahko izberemo desko, ki bo najbolj ustrezala našemu znanju, telesni pripravljenosti in namenu. Če pa bomo SUP desko delili še s kom, se lahko odločimo za nekoliko bolj vsestransko usmerjen SUP, da bo uporaba prijetna za vse, ki se bodo s tem športom ukvarjali.

Tudi, če kupujemo svoj prvi SUP se je dobro odločiti za nekoliko bolj vsestransko SUP desko, ki je veliko bolj stabilna. Če pa smo se SUPanja že priučili, se nikakor ne bojmo stopiti koraka naprej in se odločiti za nekoliko hitrejšo desko, saj nam ravnotežje več ne bo povzročalo težav.

Če smo višji in težji, izberimo SUP desko, ki nam ponuja večjo stabilnost

Pri izbiri SUP deske je pomembna tudi konstitucija našega telesa, če smo višji in težji, se lahko odločimo za nakup deske Aqua Marina SUP Triton, ki je zaradi svoje stabilnosti namenjena višjim in težjim veslačem ter odlična za rekreativno športno aktivnost v najrazličnejših pogojih. Primerna je tudi za daljše razdalje, poleg tega pa se odlično obnese tudi v primeru manjših valov.  

Seveda pa je zelo pomembno, da se zavedamo tudi namena, s katerim desko kupujemo. Če se želimo ob SUPanju še družiti, izberimo vsestransko desko, ki nam ponuja visoko stabilnost in omogoča umirjeno drsenje po vodni gladini. Tako se lahko na primer odločite za nakup SUP deske Bestway Aqua Journy. Gre za izjemno vsestransko uporabljivo napihljivo desko, ki jo je mogoče enostavno in prostorsko transportirati s praktično transportno torbo. Tudi Aqua Marina Beast je stabilna in vsestranska deska, ki omogoča veslanje v vseh vremenskih pogojih. Kakovostni materiali in tehnologija STDS omogočajo, da je deska izjemno trdna in vzdržljiva, njena teža pa ostaja majhna in jo je tako enostavno tudi prenašati.

Če se bomo s svojim SUPom podali v nekoliko manj mirne vode, zelo dobro odločitev predstavlja Bestway napihljiv SUP Oceana, v kolikor pa se bomo odpravljali na daljše ture ali pa si želim veslati nekoliko hitreje, nepogrešljivo izbiro predstavlja Aqua Marina napihljiv SUP Magma 10/10, ki je zelo hiter in stabilen, pohvali pa se lahko tudi z izjemnimi plovnimi lastnostmi.

SUP deska Bestway Aqua journySUP deska Magma

Pri nas smo poskrbeli tudi za najmlajše in za njih pripravili Aqua Marina napihljiva SUP Vibrant. Deska je manjša, ožja, posledično pa je manjša tudi njena prostornina, kar našim najmlajšim precej olajša uporabo in krmiljenje deske.

Pestra ponudba druge SUP opreme v trgovini G-Sport

Poleg tega v G-Sportu ponujamo tudi ostalo SUP opremo. Odločite se lahko za nakup varnostne vrvice, ki bo poskrbela, da bo ostal v bližini, tudi če padete z njega, seveda pa ne spreglejte široke ponudbe SUP vesel, ki smo jih pripravili pri nas.