Izpit za motor

Pridobivanje vozniškega dovoljenja za motor se, kot pri pridobivanju vozniškega dovoljenja za avto, začne s tečajem CPP. Tega, tako za izpit za avto, kot tudi za izpit za motor, v Avtošoli 3D organiziramo vsakih 14 dni. Sledi zdravniško spričevalo. Nato pa vozniški izpit A kategorije zahteva izpit prve pomoči. V kolikor ste pred tem že pridobili izpit B kategorije, vam prve pomoči ni potrebno ponovno opravljati, vse ostale obveznosti pa izpit za motor zahteva ponovno. Prvi pomoči tako sledi izpit CPP, nato pa se kandidat lahko loti praktičnega dela usposabljanja. Po predpisanem programu voženj kandidata čaka le še končni preizkus znanja pred republiško izpitno komisijo in vozniški izpit za motor je pridobljen.

Pogoj za vozniški izpit za motor: starost

Izpit za motor neomejenoV Avtošoli 3D lahko opravljate vozniški izpit za motor in za avto. Za izpit za motor mora kandidat izpolnjevati določene pogoje, te pa so odvisni od želene kategorije. Za vozniški izpit za motor A1 kategorije mora biti kandidat star najmanj 15, 5 let. Izpit za motor A2 kategorije zahteva minimalno starost za pričetek usposabljanja 17, 5 let, izpit za motor neomejeno (A neomejeno) pa ima za pogoj za pričetek usposabljanja 23, 5 let. Možno pa je tudi pridobivanje izpita za motor pred omenjenimi starostmi, v kolikor ima kandidat že izpit za nižjo kategorijo. V kolikor ima kandidat najmanj dve leti vozniški izpit za motor A1 kategorijo, lahko opravi zakonsko predpisanih najmanj 9 ur vaj in pridobi A2 kategorijo. Enako velja za kandidate, ki imajo dve leti veljaven izpit za motor A2 kategorije, po opravljenih najmanj 9. urah vaj, lahko pridobijo izpit za motor neomejeno.

Cena izpita A kategorije

Izpit za motor za kandidata pomeni strošek, ki je v veliki meri odvisen od števila ur, ki jih bo ta potreboval. Vozniški izpit A kategorije pa nima enotnih cen, te se namreč razlikujejo glede na kategorijo. Izpit za motor cena ure je tako najdražja pri izpitu za motor neomejeno (A neomejeno). Pri pridobivanju izpita za motor neomejeno (A neomejeno) ceno sestavljajo cena tečaja CPP, cena zdravniškega pregleda, cena izpita CPP, v kolikor še nimate izpita za B kategorijo, tudi cena prve pomoči in nato (izpit za motor) cena ure in nazadnje še cena izpitne vožnje izpita za motor neomejeno (A neomejeno).