Vzdrževanje parketa mora biti pravilno – spoštujte naravne materiale

Vzdrževanje parketa ni zahtevno, nekaj dela in skrbi pa je vseeno priporočljivo vložiti vanj, da ostane lep in da dolgo traja. Veliko ljudi se v želji, da talno oblogo ohranijo kar najdlje in v najboljšem stanju, zanimajo za strokovne nasvete glede čiščenja. Seveda je njegovo vzdrževanje na pravilen način, tudi po mnenju strokovnjakov, bistvenega pomena za ohranjanje njegove trajne lepote. Lesene talne obloge dodajo prostoru eleganco in toplino, zato naj take tudi ostanejo, kar boste dosegli z, le malo truda.

Ni pa pomembno samo čiščenje, temveč tudi pravilna uporaba. Izogibajte se praskam in razam. To pomeni da zaščitite predmete, ki bi s trajno uporabo lahko naredili škodo. Na stole, mizo in ostalo pohištvo, ki ga premikate, prilepite zaščitne obloge (običajno so te iz filca), ne hodite po tleh s čevlji, v katerih bi se lahko znašli kamenčki, pri premikanju težjih predmetov te podložite z odejo… Vsake toliko časa preverite, če so zaščite še vedno na svojem mestu in če so morda poškodovane.

Da ne boste prinašali umazanijo v prostore, pri vhodu namestite predpražnike ali preproge ter jih redno čistite, tako kamenčki ne bodo zašli v notranjost stanovanja. Priporočamo vam, da morebitne madeže čim prej očistite in površino obrišete s suho in nežno krpo. Prav tako je dobro, da poskrbite za primerno vlažnost v prostoru – previsoka lahko s časom povzroči poškodbe, prenizka pa talno oblogo preveč izsuši.

Kljub temu, da je videti, da je z vzdrževanjem parketa ogromno dela, temu ni tako. Z njim se boste ukvarjali enako, ali še manj, kot s katerokoli drugo talno oblogo. Pri tem pa ne smete pozabiti, da je lepota naravnega materiala edinstvena in se ne more primerjati z nobenim materialom umetnega izvora.

Vzdrževanje parketa

Čiščenje parketa in ključne oporne točke po priporočilu strokovnjakov

Čiščenje parketa je ključno za ohranjanje njegovega čudovitega videza in prvotnih lastnosti. Da se boste lažje znašli pri tem opravilu, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako se dela lotiti:

  • Preko dneva se lahko na tleh naberejo ne le zgolj prah, ampak tudi manjši trdni delci kot so pesek, ostanki hrane, če so v hiši otroci tudi konice odlomljenih barvic in svinčnikov ter drugi deli igrač, zato je pomembno, da vaša dnevna navada vzdrževanja parketa vključuje tudi redno pometanje ali sesanje. To ne pomeni, da se ga je treba lotiti kar vsak dan, dobro pa je, da spremljate ali je že prišel čas, da vklopite sesalec.
  • Pri rednem čiščenju parketa ni potrebna nenehna uporaba čistilnih sredstev - dovolj je zgolj dobro ožeta vlažna krpa. Pazite, da ta ne bo preveč mokra, ali da ne bodo na tleh ostajale luže. Ko pa čistilna sredstva uporabljate, poskrbite, da bodo ta prilagojena lesenim talnim oblogam. Običajno so ta pH nevtralna, nikakor pa čistila ne smejo biti abrazivna ali agresivna. Tudi če so se na tleh pojavili madeži, se izogibajte uporabi grobih gobic, saj boste z njimi poškodovali zaključni sloj in uničili lesk.

ČIŠČENJE PARKETA

  • Za čiščenje nikakor ne uporabljajte parnih čistilnikov, ki povzročijo vdor vlage v notranjost lesa. Njihova uporaba je popolnoma odsvetovana, saj bo zajamčeno prišlo do deformacij in poškodb, kar vodi v menjavo posameznih deščic, odsekov, ali pa kar celotnega prostora.
  • Vzdrževanje zajema tudi periodično poliranje parketa (nekje enkrat letno, oziroma po potrebi), vendar je to odvisno od stanja talne obloge. Če je ta še vedno takšna kot pred letom, opravilo prestavite na čas, ko bo to potrebno.
  • Pri poliranju parketa vedno uporabljajte zgolj specializirane izdelke, ki bodo ohranili sijaj in svežino talne obloge. Najbolje je, da se pri strokovnjakih pozanimate kateri premaz, ali polirna pasta sta primerna za vaš tip in upoštevate navodila, navedena na izdelku. Uporabljajte kvalitetne izdelke iz specializiranih trgovin.
  • V primeru, da so tla zelo obremenjena in poškodovana, bo žal potrebno ponovno brušenje in lakiranje.
  • Zlasti pomemben nasvet pri vzdrževanju parketa pa je, da to delo opravljate redno in ne šele takrat, ko je škoda že nastala.

Čiščenje parketa

Poliranje parketa je pomemben korak za njegovo trajnost

Poliranje parketa zajema nekaj ključnih opravil, ki morajo biti opravljena natančno. Najprej ga je treba dobro pripraviti, torej očistiti, dobro odstraniti prah in umazanijo. Prepričajte se, če je potrebno tudi brušenje in se po potrebi posvetujte s strokovnjakom. Izberite pravo polirno pasto in pri tem pazite, saj obstaja veliko različnih vrst, za različne tipe oblog, preberite navodilo in ga natančno upoštevajte.

Preden se zares lotite dela, polirno pasto testirajte na predelu, ki ni na vidnem območju. Če ste zadovoljni, uporabite mehko krpo ali blazinico ter enakomerno nanesite premaz po celotni površini. Na koncu odvečno pasto obrišite, da se boste izognili madežem.

Počakajte dokler površina ne bo popolnoma suha in na koncu uporabite zaščitni premaz. Tako boste ohranili njegov sijaj in svež videz.

Vzdrževanje parketa

Redno vzdrževanje parketa bo preprečilo prepogoste obnove

Skozi čas boste najverjetneje razvili svoj lasten način čiščenja parketa in ugotovili, kateri izdelek je v vašem primeru najboljši in najučinkovitejši. Vseeno pa je pomembno, da se ne oddaljujete od zgornjih nasvetov, saj boste, predvsem v prostorih z veliko frekventnostjo, tako podaljšali življenjsko dobo talne obloge.

Če iščete še več nasvetov, se lahko obrnete tudi na strokovnjake podjetja TOP talne obloge, parket, ki se vam bodo z veseljem posvetili in vam svetovali.

Poliranje parketa