Polaganje talnih oblogPolaganje parketa in drugih talnih oblog

Pred polaganjem parketa in drugih talnih oblog se moramo najprej vprašati, kakšno talno oblogo si želimo, ter ali je primerna za določeni prostor in namen uporabe. Pri TOP-u vam svetujemo pri izbiri primerne talne obloge, ter na vašem domu ocenimo in izmerimo primernost podlage za polaganje parketa in drugih talnih oblog. Pred polaganjem talne obloge izmerimo vlažnost in ravnost podlage ter ocenimo njeno trdnost. Pomembna dejavnika sta tudi temperatura zraka in tal ter vlažnost v prostoru. Če prostor in podlaga ustrezata vsem pogojem, lahko začnemo s polaganjem talne obloge.

Zahteve za polaganje talne obloge se razlikujejo glede na vrsto talne obloge.


Polaganje parketa

Parket lahko lepimo na tla ali ga polagamo plavajoče (parket s klik sistemom - ni ga potrebno lepiti na tla). Če želimo kasneje parket obnoviti (obnova parketa s ponovnim brušenjem, kitanjem in oljenjem ali lakiranjem parketa), je priporočljivo, da se lepi na tla. Če polagamo gotovi parket, naknadna obdelava po polaganju parketa ni potrebna; v primeru polaganja surovega parketa pa je po polaganju potrebno še obrusiti, pokitati in polakirati ali naoljiti.

Polaganje talne obloge na HDF osnovi (polaganje laminata, plute na HDF plošči, itd)

Talne obloge na HDF osnovi (laminati, pluta na HDF, PVC na HDF nosilnem sloju (HDF - high-density fiberboard)) se polagajo plavajoče na klik na podložno peno in polivinil (v primeru polaganja laminata direktno na estrih).

Polaganje laminata


Polaganje elastičnih talnihoblog

PVC/LVT (vinilne talne obloge), linolej in guma zahtevajo popolnoma ravno podlago, saj gre za tanke elastične talne obloge, in v primeru neravne podlage se opazi vsaka nepravilnost. Zato pred polaganjem elastičnih talnih oblog vedno položimo še izravnalno maso. To je pomembno tudi zaradi boljšega oprijema in manjše porabe lepila. Lahko polagamo tudi LVT plošče na klik; le-te se lahko polagajo plavajoče, ali pa se lepijo na tla. V primeru plavajočega polaganja izravnalna masa ni nujna, v kolikor je podlaga zadosti ravna (LVT plošče na klik so običajno debelejše od LVT plošč, ki jih je potrebno lepiti na podlago).

Obnova parketa

V koliko že imamo položen parket, vendar ne izgleda več estetsko (praske, poškodbe), se parket lahko obnovi, torej se obrusi, pokita, ter naolji ali polakira. Če želimo, lahko spremenimo tudi barvo parketa (oljenje z barvnim oljem ali toniranje z lakiranjem).

TOP talne obloge, parket | polaganje parketa, polaganje talnih oblog, obnova parketa, polaganje laminata-povezave do naše spletne strani: