Surovi ali gotovi parket

Parket je elegantna in večno moderna talna obloga, ki nas vedno znova navdušuje s svojo toplino ter naravnim videzom, ki je neponovljiv in unikaten, brez ponavljajočih vzorcev.

Prvi pomemben korak pri je izbira primernega parketa. V podjetju TOP talne obloge, parket lahko izbirate med različnimi vzorci parketa. Pri izbiri  vam bomo strokovno svetovali in pomagali izbrati najprimernejši parket za vaš dom.

Parket lahko položimo va kateri koli prostor želiteIzbiramo lahko med surovimi ali gotovimi parketi.Polaganje parketa lahko izvajamo na dva načina.V kolikor imamo parket s klik sistemom spajanja, ga lahko polagamo na oba načina: plavajoče ali z lepljenjem na tla.

Izbiramo lahko med surovimi ali gotovimi parketi. Gotovi parket je parket, ki je že površinsko obdelan, torej brušen ter lakiran ali oljen (možne so tudi dodatne obdelave kot je krtačenje in toniranje). Gotovi parket samo položimo, in s tem je postopek polaganja parketa zaključen. Surov parket moramo po polaganju še brusiti ter lakirati ali oljiti.


Priprava tal za polaganje parketa

Običajno parket pri polaganju lepimo na tla z dvokomponentnim poliuretanskim lepilom. Pred polaganjem parketa moramo izmeriti vlago in ravnost površine. Glede na podlago moramo uporabiti ustrezne materiale (podlaga je lahko poleg estriha ali npr. osb plošč tudi keramika, star parket, itd). Ko so narejene osnovne meritve, določimo smer polaganja parketa glede na obliko prostora in smer svetlobe.

V kolikor podlaga ni dovolj suha, moramo najprej počakati, da se dovolj izsuši. Postopek lahko pospešimo z uporabo izsuševalcev. Prav tako moramo upoštevati ravnost podlage ter višino. Če ima podlaga luknje, je neravna ali nima dovolj višine (vedno želimo ujeti enako višino v vseh prostorih stanovanja), najprej naredimo izravnavo tal. Ko so tla pripravljena, se lahko prične polaganje parketa.


Polaganje parketa

Polaganje parketa lahko izvajamo na dva načina. Lahko ga lepimo na tla ali ga polagamo plavajoče brez lepljenja, seveda če je parket primeren za plavajoče polaganje (panelni parket s klik sistemom spajanja; v kolikor ima parket pero in utor ali če gre za lam parket, ga moramo lepiti na tla). Bolj priporočljivo je polaganje parketa z lepljenjem na tla, saj je tako možna oz. olajšana kasnejša obnova parketa. V kolikor imamo parket s klik sistemom spajanja, ga lahko polagamo na oba načina: plavajoče ali z lepljenjem na tla.

Če smo se odločili za gotovi parket, je s tem postopek polaganja parketa končan, v primeru surovega parketa pa je tega potrebno še obrusiti in polakirati ali naoljiti. V ceno polaganja je vključeno tudi svetovanje.

ALI POZNATE VSE VRSTE PAKETA?