Polaganje parketa – od česa je odvisna cena?

Polaganje parketa ni enostavno opravilo in čeprav obstaja nekaj navodil, kako se ga lotiti kar v samostojni izvedbi, je težko natančno in razumljivo opisati posamezne korake, saj so za kakovostno polaganje parketa potrebne tudi izkušnje. Cena polaganja parketa je odvisna od tega, ali izberemo dvoslojnega ali troslojnega. Ker je parket edina talna obloga, ki jo je mogoče obnoviti in ker na trgu obstaja toliko različnih vrst, si je potrebno pred polaganjem vzeti dovolj časa za premislek, saj izbira pravega ne bo enostavna. Posamezni se med seboj razlikujejo predvsem po trdoti, barvi, kvalitetnem razredu, toplotni upornosti in površinski zaščiti, zato cena ne bi smela biti tista, ki bi igrala ključno vlogo pri izbiri parketa za polaganje. Trše vrste lesa so primernejše za dnevne prostore, saj je takšen les bolj odporen na poškodbe. Veliko možnost izbire pred polaganjem parketa imamo tudi pri njegovi barvi, saj je na voljo v različnih barvah. Pri tem ne pozabimo, da je les naraven material, ki sčasoma spremeni svojo barvo. Ena izmed večjih prednosti polaganja parketa je, da ga je mogoče zelo kvalitetno obnoviti (če le-ta ni preveč dotrajan). Po obnovi je parket praktično videti kot nov, pa tudi cena same obnove je zelo dostopna. Če izbirate primeren parket za polaganje na talno gretje, izberite dvoslojnega gotovega.

Polaganje gotovega parketa

Kako poteka polaganje parketa in zakaj se obnova splača?

Pri polaganju parketa je za doseganje najboljših rezultatov potrebno upoštevati nekaj ključnih korakov, zato se tega opravila brez predhodnega znanja ni smiselno lotiti. Na podlagi izbranega parketa za polaganje najprej pripravimo suho, trdno, čisto in ravno podlogo. Ta točka je pravzaprav najpomembnejši del celotnega opravila. Sledi polaganje, pri katerem je potrebnih kar nekaj ročnih spretnosti. Nekaj dni po polaganju sledi brušenje, po katerem lahko pričnemo parket nemoteno uporabljati. V podjetju TOP talne obloge se ukvarjamo s prodajo parketa, primernega za talno gretje, po ugodni ceni, poskrbimo pa tudi za kakovostno polaganje. Naše zadovoljne stranke lahko potrdijo dejstvo, da nam izkušenj vsekakor ne primanjkuje. Obnova nam zaradi ugodne cene omogoča prihranek, poleg tega pa imamo manj dela z obnovo kot s samim polaganjem.

Polaganje gotovega parketa (lepljenje, brušenje in lakiranje)

Kako pa je z vzdrževanjem parketa po polaganju?

Zahtevnost vzdrževanja je odvisna predvsem od vrste paketa in od njegove kakovosti (še en razlog, zakaj cena ne sme biti na prvem mestu pri odločanju za nakup). Lakirane površine so manj zahtevne za vzdrževanje in kadar se obrabijo, zahtevajo obnovo, ki vključuje brušenje in lakiranje. Tekoče vzdrževanje pa zahtevajo oljene površine, a v primeru primernega vzdrževanja obnova ni potrebna. Pri tem je potrebno poudariti še preprosto dejstvo, da ima oljen parket za polaganje precej bolj naraven izgled od lakiranega, ki je na voljo v mat in sijaj različici. Že pri sami izbiri nam bo vsekakor prišel prav nasvet strokovnjaka iz prve roke.

polaganje parketa (cena za talno gretje)

Danes se pri polaganju najpogosteje uporabljajo gotovi parketi

Gotovi parketi so dvoslojni ali troslojni, ki so v celoti tovarniško izdelani, vključno z brušenjem in lakiranjem, pri čemer se upoštevajo zelo strogi standardi in pogoji. Namesto treh slojev laka ima takšen parket do sedem slojev laka. Če izberemo kakovostno talno oblogo, bo njena življenjska doba trajala od 20 in vse tja do 25 let, če pa bomo izbrali tisto z najugodnejšo ceno, ki je manj kakovostna, se bo to bistveno poznalo pri življenjski dobi talne obloge. Že po nekaj letih bo zagotovo potrebna obnova. V podjetju TOP talne obloge se že 40 let ukvarjamo s polaganjem parketov, laminatov, toplih podov ter drugih PVC-jev, itisonov in tapisonov. Pri izbiri prave talne obloge za vaš dom vam bomo z velikim veseljem ustrezno svetovali!