Obnova parketa - cena vzdrževanja in obnove parketa - koliko stane?

Obnova parketa - cena obnove parketa v parketarstvu je občutno nižja od cene, ki jo plačamo za novo polaganje parketa. Parket je lahko »trajna« talna obloga, če ga le ustrezno položimo, zaščitimo, vzdržujemo in obnavljamo, ko je to potrebno. Obnova se izvaja v povprečju vsakih 15 let, vendar pa je s primernim vzdrževanjem, le ta lahko izvedena veliko kasneje. Tako, kot se razlikuje življenjska doba, posameznega parketa, se razlikuje tudi cena obnove parketa. Pri obnovi gotovega, klasična ali kateri koli vrsti parketa, ceno najbolj determinirajo uporabljeni materiali, vrsta brušenja, številko brušenj in seveda velikost površine. Napredni ekološki materiali predvsem premazi, olja in laki, ki so prijazni zdravju in našemu življenjskemu okolju imajo višjo ceno v parketarstvu od ostalih materialov, vendar pa kljub temu da stane malo več, imajo tovrstni materiali, poleg zdravega vpliva na življenjsko okolje tudi ustrezne značilnosti, katere imajo višjo sposobnost zaščite lesa tako pred mehanskimi poškodbami, kot tudi okoljskimi vplivi - vlaga, zmožnost dihanja, ipd.

obnova gotovega parketa


Ustrezno vzdrževanje lahko preloži obnovo ali menjavo parketa za več let

Les je zelo kvaliteten material in zasluženo priznan kot najudobnejši in najbolj zdrav material v naših bivalnih prostorih, vendar pa za svoj dolgotrajen obstoj potrebuje ustrezno zaščito. Pogostost obnove parketa je odvisna od več dejavnikov: vrste lesa in kvalitete njegove obdelave, pogostosti in kvalitete njegovega vzdrževanja ter tudi prostora, v katerem je le ta položen. Obnova parketa v hodniku bo potrebna prej, kot obnova tistega v spalnici, saj je »obremenitev« v spalnici bistveno nižja kot v drugih - bolj frekventnih prostorih. Frekventnost pa ni edini pogoj, ki določa, pogostost obnove. Ustrezno vzdrževanje lahko bistveno podaljša njegov obstoj in njegovo življenjsko dobo, prav tako, pa je tudi pomembna njegova zaščita pred mehanskimi poškodbami, katerim se lahko izognemo z številnimi blažilci pri nogah pohištva, ipd.


V našem podjetju TOP talne obloge, parket, Mitja Godnjavec s.p., poleg polaganja vseh vrst surovih in gotovih parketov, le tega tudi obnavljamo in strojno vzdržujemo. Ustrezna redna obnova gotovega parketa, lahko bistveno podaljša njegovo njegovo življenjsko dobo in zmanjša potrebo po obnovi.

obnova parketa (cena v parketarstvu)

Vrste vzdrževanja in obnove parketa - cena vzdrževanja in cena obnove

Koliko stane obnova parketa je odvisno od njegove prvotne cene ter njegove življenjske dobe, katero lahko bistveno podaljšamo z ustrezno nego, zaščito in vzdrževanjem. Ključ do dolge življenjske dobe parketa je njegovo kvalitetno polaganje, pravilen izbor materialov, redno in kvalitetno vzdrževanje, ter njegova ustrezna obnova. Cena vzdrževanja in obnove v parketarstvu je zelo različna, prav tako pa tudi vrsta, način in kvaliteta zaščite oz vzdrževanja in v končni fazi tudi njegova obnova. Cena vzdrževanja je bistveno nižja od obnove, druga prednost pravočasnega in stalnega vzdrževanja pa je ta, da z rednim in pravilnim vzdrževanjem lahko dolgoročno odložimo obnovo zaradi njegove dobre ohranjenosti, kar konec koncev na dolgi rok podaljšuje njegovo življenjsko dobo.

POLAGANJE PARKETA DOLOČA CENO OBNOVE V PARKETARSTVU

Koliko stane vzdrževanje in koliko obnova - cene v parketarstvu

Koliko stane vzdrževanje in koliko stane obnova - cene vzdrževanja oz obnove gotovega parketa se ne razlikujejo toliko, kot pri cenah novega parketa, npr: klasičnega, gotovega, ipd. Povprečna cena vzdrževanja predvsem rednega oljenja, ter cena obnove v parketarstvu imata zelo zanimivo - primerljivo ceno - vendar pa je edino pravočasno in ustrezno vzdrževanje tisto, ki povečuje njegovo življenjsko dobo. Koliko torej stane vzdrževanje v primerjavi z obnovo parketa? Povprečna razlika v ceni vzdrževanja oz ceni obnove parketa je približno 1:5, kar pomeni, če parket s strojno obdelavo naoljimo na vsake 3 leta, ga lahko vzdržujemo 15 let za ceno enkratne obnove parketa. Obnova lahko v primeru kvalitetnega polaganja, ustrezne zaščite klasičnega, gotovega ali lamelnega parketa, ter njegovim rednim vzdrževanjem, še »malo« počaka.