Polaganje laminata je hiter in dokaj preprost postopek


Polaganje laminata je dokaj enostavno opravilo, ki ga lahko izvedete sami, je pa vsekakor bolj zanesljivo, če za polaganje talnih oblog kot je laminat ali parket, najamete strokovnjake. Nepravilna namestitev se lahko kaže kot škripanje ali pokanje laminata, pojav rež med posameznimi deskami in napihovanje laminata. Za polaganje laminata se najpogosteje uporablja plavajoča metoda, ki omogoča naravno krčenje laminata in s tem preprečuje razne poškodbe in nepravilnosti. Podlaga na katero se polaga laminat mora biti ravna, trdna in suha. Pri polaganju laminata je obvezna uporaba podloge, ki je lahko pena, filc, celulozne ali stirodur plošče in pluta. Polaganje laminata je cenovno ugodno, saj ne zahteva posebnega orodja, sam postopek pa je z izkušenimi strokovnjaki opravljen zelo hitro.

POLAGANJE PARKETA IN TALNIH OBLOG


Laminat je naravna talna obloga, sestavljena iz lesnih ostankov in veziv


Laminat je naravna talna obloga, ki je sestavljena iz več različnih plasti. Je talna obloga, ki je zelo ekološka, saj se za izdelavo uporabijo vsi lesni odpadki, ki bi sicer pristali na smetišču. Osnova oziroma jedro je sestavljeno iz MDF plošče, ki je skupek lesnega praha, celuloze in različnih veziv. Vrhnji sloj laminata je tapeta z natisnjenim dekorjem, zaščitena z melaminsko smolo. Melamin omogoča visoko odpornost laminata na razne mehanske in vremenske dejavnike.

polaganje laminata


Surov ali gotovi parket je talna obloga, ki daje vašemu domu poseben čar


Polaganje parketa se izvaja na ravni, suhi ter trdni podlagi. Ustrezna priprava podlage je utrditev s primerji ali v primeru večjih nepravilnosti izravnava z maso ali OSB ploščami. Po tem postopku se parket pritrdi z ustreznim lepilom, nato sledi brušenje, kitanje in lakiranje ali oljenje parketa. Če se polaga gotovi parket, brušenje in lakiranje ali oljenje ni potrebno, dan po končanem polaganju lahko v prostor namestite pohištvo. Surovi oziroma klasični parket je potrebno lakirati v treh ali štirih slojih kar pomeni, da po polaganju ne morete uporabljati prostora nekaj dni.

Preberite si več o polaganju vinila: https://www.vsi.si/top/polaganje-vinila-cena

polaganje parketa