Obnova parketa od začetka do konca

Talne obloge sodijo med precej obremenjene dele objektov, zato jih moramo prej ko slej obnoviti ali zamenjati. Parket je najplemenitejša in trajna talna obloga, ki nam lahko služi več desetletij, vendar pa ga moramo ustrezno negovati in obnavljati. Negovati ga moramo z nežnimi sredstvi, ki na lak ne delujejo agresivno in abrazivno. Eno takšnih je olje za parket, ki poskrbi za učinkovito osvežitev parketa.

Parket pred temeljito obnovoStar parket pred obnovo

Obnova parketa je smiselna takrat, ko je površina resnično dotrajana oziroma poškodovana. To pomeni, da so na njej udrtine, povsod so vidne praske, sloj laka je odstranjen, parket pa postaja sivkast in dovzetnejši za umazanijo.

Vsakih nekaj deset let, odvisno od obrabe, pa se odločimo za temeljito popravilo parketa - za brušenje in lakiranje. Skoraj vse parkete je mogoče obnoviti, prav tako je mogoče zamenjati le določene, bolj poškodovane dele. V primerjavi z večslojnim parketom dopušča obnova masivnega parketa več obnovitvenih postopkov. Pri večslojnih različicah je zelo pomembna debelina zgornjega sloja plemenitega lesa, saj je ravno od tega odvisno, kolikokrat bomo parket lahko obnovili, obrusili in znova lakirali ali oljili. Običajna debelina tega sloja je štiri milimetre, kar naj bi omogočalo štirikratno obnovo parketa.

Popravilo parketa

Pošljite nam povpraševanje >>

Če vaš parket ne potrebuje brušenja in lakiranja, ampak samo osvežitev, pa vam priporočamo, da se poslužite storitev oljenja parketa. Oljenje postaja vse bolj priljubljena obnova parketa, ki bo vašemu parketu povrnila naraven videz. Ko izbirate ustrezno olje za parket, naj bo to prijazno tako do okolja kot do vas, predvsem pa ne sme biti biti vnetljivo.

Olje za parket

Brušenje in lakiranje je postopek za temeljito popravilo parketa, ki je skoraj enak za vse vrste lesa, razlikuje se le glede na njegove poškodbe oziroma dotrajanost. Temeljita obnova parketa je lahko zahtevna, če polaganje ni bilo izvedeno profesionalno in temeljito.

Najprej je treba odbrusiti vrhnjo plast laka. Vdolbine in morebitne razpoke in izsušene fuge zalijemo z ustrezno zmesjo, ki je zmes laka in ostankov, ki so nastali pri brušenju. Sledi brušenje z bolj finim brusnim papirjem. Po nanosu prvega sloja laka ponovimo brušenje z zelo finim brusnim papirjem. Pri tem moramo paziti, da ne zbrusimo nove plasti laka, temveč samo morebitne neravnine. Zaključimo še z dvema slojema laka.

Oljenje parketa

Kljub temu, da se zdi, kot da je obnova parketa enostavna, jo je zagotovo najbolje zaupati mojstru. Za brušenje parketa namreč potrebujemo kakovostne brusilne stroje, za lakiranje pa veliko prakse in znanja.

Obiščite nas v našem prodajno-razstavnem salonu ali na naši spletni strani. Vabljeni!