Obnova parketa - kakšna je cena oz koliko stane obnova parketa?

Obnova parketa je izraz, ki pomeni lahko različne postopke obnove parketa, katerih cena seveda ni enaka, tako kot niso enaki postopki obnove starega parketa. Vprašanje - kakšna je cena oz koliko stane obnova parketa, potrebuje tudi dodatno pojasnilo - in sicer - za kakšno obnovo gre: brušenje in lakiranje ali le obnovo parketa s postopkom strojnega oljenja. Dolgoročno gledano koliko stane, lahko povemo, je cena obeh postopkov približno enaka, medtem ko kratkoročno to pomeni, da je cena obnove z brušenjem in lakiranjem višja od cene obnove oljenega parketa z oljenjem, ki pa mora biti seveda izvedena pogosteje.

cena obnove starega parketa

Kaj morate vedeti pred obnovo parketa z oljenjem - cena in postopek

Kot veste, proizvajalci priporočajo obnovo oz strojni nanos olja že ob samem polaganju, saj je lahko parket včasih že nekaj časa skladiščen, preden je pripravljen za položitev. Tako kot skladiščenje, tudi transport lahko povzroči obrabo zaščitnega sloja olja. Pred postopkom oljenja je močno priporočljivo peskanje, še posebno v primeru ko menjamo lakiren nanos z oljnim nanosom. Prvi zelo pomemben korak pri obnovi z oljenjem je, da preverite, da oljna raztopina nima nakopičenih pigmentnih delov ali zračnih mehurčkov. Nanos olja mora biti enakomeren, medtem ko morebitno odvečno olje odstranimo, saj je pomembno, da se na površini ne pustijo lužine olja. Po približno 12ih urah lahko ponovimo postopek in ponovno pustimo da se nanos oljne raztopine popolnoma vpije.

Koliko stane obnova parketa?

Poceni vzdrževanje oljenega parketa do obnove s strojnim oljenjem

Obnova oljnega parketa je bistveno cenejša od obnove starega parketa z brušenjem in lakiranjem - koliko staneta, pa je predvem odvisno od njune pogostosti. Oljni parket se praviloma obnovi s strojnim oljenjem najkasneje na tri leta, vendar pa je čiščenje, vzdrževanje in negovanje parketa v naši režiji, tisti faktor, ki lahko močno skrajša ali podaljša obstojnost našega oljenga parketa, preden ga je potrebno ponovno obnoviti. Za čiščenje oljnega parketa priporočamo čistila na vodni osnovi z dodanimi olji, ki parket nežno očistijo in negujejo, dodana olja pa ga osvežijo in dodatno negujejo. Koliko stane cena tovrstnih čistil je odvisno od proizvajalca, vsekakor pa je cena tovrstnih čistil zelo dostopna in se ne razlikuje bistveno od cen drugih čistil, ki vsebujejo topila, zato ni razloga, da ne bi parketa vzdrževali in negovali s tovrstnimi čistili na vodni osnovi z dodanim oljem. Dodano negovalno olje v čistilih, parketa ne le očisti, temveč ob vsakem čiščenju aplicira vsebino olja in ga obnovitveno osveži, zato bo obnova s strojnim oljenjem potrebna veliko kasneje.

MENJAVO ALI OBNOVO PARKETA PRILAGODIMO ŽELJAM STRANKE

Cena obnove - koliko stane in pogostost postopka s strojnim oljenjem

Oljen parket sčasoma, ko izgubi svojo zaščito, izgubi sijaj in zgleda staro, zato je še kako priporočljivo strojno oljenjem, katera cena je približno 5 do 6x nižja od obnove z lakiranjem in brušenjem. Star parket bo ponovno dobil svež izgled, posledično pa bo postal tudi izredno trpežen. Kako pogosto obnoviti parket z strojno obdelavo oljenja je najprej stvar osebnih preferenc posameznika, saj nekateri posamezniki želijo, ima njihov parket stalno svež izgled, medtem ko je drugim ljubši takšen s starejšim videzom oz, »karakterjem«. Ne glede na osebne preference, v našem podjetju, TOP talne obloge, parket, Mitja Godnjavec s.p., priporočamo obnovo starega parketa s postopkom strojnega oljenja najkasneje na tri leta, oz že prej, če je le ta postal suh zaradi pogostega čiščenja s čistili ali visoke frekventnosti prostora oz v primeru poškodb. Cena obnove parketa z oljenjem je bistveno nižja od cene obnove parketa z brušenjem in lakiranjem, zato v primeru, da opazite suh parket, zelo priporočamo hitro obnovo z strojnim oljenjem, saj boste s pravočasno in poceni obnovo dejansko lahko preprečili poškodbe, ki bi nastale, kot posledica izsušitve ali nesanirane poškodbe ter močno podaljšali njegovo življenjsko dobo.