Oljenje parketa - postopek ter prednosti in slabosti

Oljenje parketa je postopek, ki je bil še nedolgo tega pri nas precej manj razširjen kot lakiranje, vendar pa je začela ta možnost postopoma prevladovati. Seveda je težko podati univerzalen odgovor na to, katera opcija je boljša. Obe imata tako prednosti kot slabosti, ki jih je dobro poznati, da lahko sprejmete resnično informirano odločitev, ki bo ustrezala tako vam kot vaši talni oblogi ...

oljenje gotovega parketa


Kaj morate vedeti, preden se odločite za oljenje parketa?

Zagotovo najpomembnejša prednost, ki jo ima oljenje parketa, je, da je to najbolj naravna opcija, ki zagotovi, da se les lepo stara in da z leti pridobiva patino. Postopek poskrbi za to, da je les že na otip mnogo mehkejši in toplejši, čeprav je obenem bolj trpežen. Pri nadaljnjih obnovah načeloma ni potrebno brušenje, saj že samo oljenje parketa poskrbi za odpravo manjših poškodb. Ta rešitev je zato kot nalašč za prostore, kjer je mogoče pričakovati večjo obremenitev: doma, še toliko bolj pa v javnih ustanovah, kjer je vsakodnevni pretok ljudi zelo velik. Kot že omenjeno, ima postopek tudi določene pomanjkljivosti. Za večino je največja ta, da moramo biti zelo skrbni in poskrbeti za redno obnavljanje zaščitnega sloja (z upoštevanjem priporočenih časovnih intervalov), ki se izvede ročno ali strojno. Obenem pa morate paziti, da pri čiščenju uporabljate poseben šampon. Vendar pa načeloma velja prepričanje, da številne prednosti v tem primeru odtehtajo manjše pomanjkljivosti. Seveda pa je izbira na koncu prepuščena vam.


Kako poteka oljenje parketa (postopek)

Vas zanima, kako se sploh izvede oljenje parketa? Postopek prvič zahteva tudi brušenje oziroma peskanje, ki pa ga kasneje, če ste pri vzdrževanju zares striktni, ne bo več treba ponavljati. Brušenje/peskanje pa se mora prav tako izvesti takrat, ko gre za zamenjavo lakirnega nanosa. Ne glede na to, ali se odločimo za strojni ali ročni postopek oljenja parketa, je pomembno, da se prepričamo, da je raztopina, ki se bo uporabljala, v zares brezhibnem stanju. To pomeni, da v njej ne sme biti zračnih mehurčkov, nakopičenih pigmentnih delcev ipd. Pri delu je treba paziti, da je nanos enakomeren. Na površini ne smejo ostati lužine. Nato počakamo približno 12 ur, ko postopek oz. nanos še enkrat ponovimo. Na koncu se mora les povsem posušiti.

postopek oljenja starega parketa


Oljenje gotovega parketa in kasnejše ponavljanje postopka

Običajno je dobro, da se že takoj po polaganju izvede prvo oljenje gotovega parketa. Zaradi skladiščenja in transporta pride namreč pogosto do manjše obrabe zaščitnega sloja. Če potrebujete pri tem pomoč, se je za oljenje gotovega parketa vsekakor smiselno obrniti na strokovnjake, saj boste tako prepričani, da je delo opravljeno zares kakovostno. To, kako pogosto naj bi ponavljali nanos, pa je odvisno od različnih dejavnikov. Predvsem od vaših preferenc in od tega, ali je šlo za strojni ali ročni nanos olja. Če se odločite za prvo možnost, so lahko intervali med posameznimi nanosi nekoliko daljši, a načeloma je dobro, da se nov sloj nanese vsaj vsaka tri leta. Najbolj zanesljiv znak, da je prišel čas za to opravilo, je, da ste opazili, da je postala vaša talna obloga zelo suha. Z odlašanjem zgolj povečujete tveganje za večje poškodbe, zato ukrepajte čim prej.


Profesionalna obnova in oljenje starega parketa - cena in druge informacije

Iščete strokovnjaka za oljenje starega parketa? Potem ste na pravem mestu. V podjetju TOP talne obloge, parket (Mitja Godnjavec s.p.) poskrbimo za popravilo deščic, ki so odstopile, za brušenje, zapiranje rež med posameznimi deščicami in za lakiranje ali oljenje starega parketa. Cena oljenja parketa, ki vam jo ponujamo, je izjemno ugodna. Na voljo smo vam tudi v primeru, da potrebujete zgolj profesionalno strojno oljenje parketa. Cena in kakovost storitve vas bosta zagotovo prepričali.

BRUŠENJE IN OLJENJE STAREGA PARKETA