Fotelji: očistite jih lahko tudi z domačimi čistili

Ne boste verjeli, ampak fotelji, masažni počivalniki, sedežne garniture... so pogosto eden bolj umazanih kosov pohištva. Včasih zato, ker med čiščenjem stanovanja nanje kar pozabimo. Včasih pa, ker se ga lotimo samo s sesalcem. Z navadnim sesanjem namreč v resnici ne bomo naredili veliko.

Tv fotelj iz usnja je običajno lažje očistiti

Marsikdo se odloči, da bo svoj dnevni prostor popestril s tv foteljem iz usnja, ali si bo privoščil masažni počivalnik. Drugi se jim na daleč izogibajo, saj so prepričani, da niso vzdržljivi. V resnici so usnjeni fotelji precej vzdržljivi, če le pravilno skrbimo zanje. Potrebujejo namreč drugačno nego, kot fotelji prekriti s tkanino.

Usnjene fotelje, ne glede na to ali govorimo o navadnih foteljih, tv foteljih ali foteljih počivalnikih, je običajno precej enostavno očistiti. Paziti moramo le, da med čiščenjem nismo pregrobi, in da usnja je navlažimo preveč.

Nekatere gospodinje priporočajo, da se trdovratnih madežev lotimo z jajčnim beljakom. Iz tega ustvarimo peno, le-to nanesemo na fotelj in po nekaj minutah snov obrišemo. To naj bi površino očistilo in poskrbelo za večji sijaj usnja. Poskusite lahko tudi s sodo bikarbono ali koruznim škrobom. Oba naj bi bila prav tako učinkovita.


Udoben fotelj počivalnikUsnjen tv fotelj lahko očistite tudi tako, da najprej z manjšim nastavkom za sesalec odstranite večje delce. Pomembno je, da ima ta mehke ščetine, ker bi sicer lahko površino poškodovali. Nato ga z nežnimi gibi obrišete s krpo iz mikrovlaken. Sledi čiščenje usnja z raztopino za usnje, oziroma s specializiranim čistilom. Pazite le, da boste na koncu vlago obrisali do suhega. Specializirana čistila lahko sicer nadomestite tudi z domačim pripravkom iz kisa in vode.

V vedru zmešajte vodo – najbolje destilirano, in alkoholni kis 1:1, nato krpo potopite v raztopino, jo dobro ožamete ter z njo v smeri od zgoraj proti dol z nežnimi in kratkimi gibi obrišete vaš fotelj. Ko boste obrisali celoten tv fotelj, s čisto suho krpo dodobra obrišite še vlago, ki bo ostala.

Usnje je potrebno tudi redno negovati. Pri tem vam lahko pomaga domači pripravek z belim kisom. Le-tega v manjši količini, največ 2 skodelici, pomešajte s 15 kapljicami eteričnega olja. V tako narejeno raztopino potopite krpo, jo dobro ožemite in raztopino s krožnimi gibi vtrite v fotelj počivalnik. Eterično olje naj ne bo na osnovi oljčnega olja, saj lahko to na dolgi rok poškoduje usnje.

Udoben počivalnik, ki ga imate, je iz tkanine? Sesanje ne bo dovolj!

Čeprav se foteljev, prekritih z različnimi tkaninami, največkrat lotimo s sesanjem, to ni najbolj učinkovito. S tem lahko namreč odstranite le večje, vidne delci. Če želite resnično dobro očistiti vas udoben počivalnik, se bo treba nekoliko bolj potruditi.

Sesalec je lahko še vedno vaš odličen pripomoček, a največ boste naredili, če boste preko nastavka pred sesanjem nategnili belo tanko tkanino, ki jo boste prej namočili v fiziološko raztopino. To lahko naredite iz vode in soli. Na takšen način boste odstranili mnogo več umazanije.

Seveda lahko uporabite tudi čistila. Ko boste izbirali katerega, bodite pozorni na to, za katero vrsto tkanine se uporablja, niso namreč vsa čistila primerna za vse tkanine. Seveda pa tudi za čiščenje foteljev prekritih s tkanino, lahko uporabljate domače pripravke.

Nekaj časa nazaj je po družabnih omrežjih krožila zgodba mamice, ki je svoj fotelj učinkovito očistila s pripravkom iz 3 tablet za čiščenje zobne proteze, ki jih je raztopila v topli vodi. Tekočino je s pomočjo pršilke razpršila po fotelju, jo pustila 5 minut delovati, nato pa je tekstil zdrgnila s krtačo. Med tem, ko je fotelj krtačila, je z navadno kuhinjsko brisačo sproti brisala odvečno umazano vodo, ki se je med krtačenjem sproščala iz tkanine.

Svoj fotelj počivalnik iz tkanine lahko očistite tudi z drugimi domačimi pripravki. V slabih 3 litrih vode lahko raztopite po 1 žlico enega od naslednjih pripomočkov:

  • detergent za pomivanje posode,
  • beli kis
  • ali soda bikarbona.

Mešanico nato prelijte v steklenico s pršilom in jo razpršite po kavču ter nato skrtačite in sproti pivnajte umazano odvečno vodo.