Špan d.o.o.

Center mobilnosti

Pošlji povpraševanje

Vse več prometnih zamaškov in onesnaženja viša priljubljenost koles

Električni pogoni v prometu niso novi. Tramvaji in vlaki že dolgo uporabljajo to energijo. Prednosti elektromobilnosti govorijo same zase in zajemajo nižje izpuste CO2, nizke obratovalne stroške, uporabo električne energije iz obnovljivih virov energije, tihi pogon in primernost uporabe za mestni promet.

Skrb za okolje je vse bolj pomembna pri odločanju glede prevoznih sredstev in načina življenja. Mladi, pa tudi stareši, se vse bolj zavedajo, da je treba ohraniti okolico v varovani in naravni obliki, sja nam drugače grozijo velike ekološke spremembe. Pri tem lahko pomaga vsak posameznik z odločitvami glede svoje mobilnosti in bivanja. Pasivna gradnja stavb ter trajnostna mobilnost lahko pomembno znižata stopnjo onesnaženosti v okolju. Nenazadnje je pomembna tudi kurjava, saj vemo, da so trda kuriva eni največjih onesnaževalcev nasploh. Vse bolj se širi tudi električni pogon vozil in koles, k čemur pripomore tudi izgradnja električnih polnilnic in sistemov uporabe električnih koles. Lahko pa si tudi omislite svoje lastno električno kolo, nekaj nasvetov spodaj.

Zakaj kupiti električno kolo?

Čeprav se mnenja o električnih kolesih razlikujejo, pa de dejstvo, da postajajo vse bolj priljubljena. Ko razmišljate o nakupu, je gotovo bistveno, da izberete najboljše električno kolo, ki si ga lahko privoščite. Ni sicer nujno, da zanj zapravite celo bogastvo, saj se najdejo kakovostni modeli tudi po zmernih cenah. Bistveno je, da izberete model, ki bo prilagojen namenu vaše uporabe.

Zato je ključna tudi moč motorja. Če boste kolesarili navkreber, bi bilo dobro izbrati močnejše različice, ki omogočajo pospeške do 45 km na uro. Ne glede na to, ali veliko kolesarite v hrib ali pa vase električno kolo uporabljate za vsakdanjo vožnjo, lažje vam bo, če boste imeli dodatno rezervo v električnem pogonu. Tako boste za kolesarjenje porabili manj energije in boste na cilj prišli bolj spočiti. Tudi delovanje in premikanje električnega kolesa se lahko zelo razlikuje glede na položaj motorja.  

Vemo, da so na električna kolesa vgrajene akumulatorske baterije, elektromotorji in oblika nadzora, ki vse to povezuje. Zato morate biti pripravljeni tudi na manevriranje z nekoliko več sistemi kot pri običajnih kolesih. Morda je nenavadno, da je potrebno kolesa tudi polniti, vendar se boste brez težav navadili tudi na to. Stroški energije pri delovanju e-koles so majhni. Življenjska doba akumulatorja se razlikuje glede na vrsto uporabe, ocenjujejo pa jo na povprečno 5 let.

Najboljše električno kolo mnenjaZakaj kupiti najboljše električno kolo?

Polnjenje

Električna kolesa so cenovno ugoden začetek, če se želite podati na polje električne mobilnosti. Lahko se polnijo na polnilnih postajah v mestih, ob cestah ali na zasebnih vtičnicah. Polnjenje je enostavno. Kot običajno priključite polnilnik, baterijo in vtičnico ter kolo se polni s čisto zeleno električno energijo.

Obstaja več sto različnih znamk e-koles, ki se pojavljajo na evropskem trgu. zato se je včasih težko odločiti. Najbolje, da se vedno posvetujete s strokovnjaki v trgovinah, ki vam bodo pomagali izbrati optimalno električno kolo za vas.

Ko boste v procesu nakupa upoštevajte vrsto kolesarjenja. Za številne je zelo ustrezno kolo tako imenovanega trekking tipa, s katerim se lahko dobro prevažate tako na cesti kot na makadamskih cestah. Če ste športni navdušenec, bodo za vas e-cestna kolesa ali e-gorsko kolo. Zložljivo e-kolo pa je najbolj pirmerno za vozače, ki uporabljajo tudi javni prevoz. Lahko ga namreč sestavimo in zložimo, da se prenese v vlak ali avtobus, kjer ne zavzema veliko prostora.

Odločitev o nakupu

Upoštevati je treba tudi moč baterije. Če ne boste kolesarili na izlete in boste kolo uporabljali za mestno vožnjo, ne potrebujete mega baterije, tako pa lahko tudi prihranite pri ceni in teži. Vsekakor je priporočljivo investirati v dodatno garancijo, saj so baterije navsezadnje potrošni deli, na katere vplivajo nizke temperature.

Katero električno kolo kupiti?

V vsaki trgovini, kjer razmišljate o nakupu, vam bodo omogočili preizkusno vožnjo. To pomeni, da se preizkusite v praksi in preverite, kako vam ta način vožnje ustreza. Spoznavanje e-kolesa je potrebno predvsem zaradi višje teže kolesa, poleg navajanja na nekoliko drugačen način vožnje. Električno kolo po mnenju povprečneža še zdaleč ne dosega svoje dejanske teže, ki je lahko med 20 in 30 kilogrami.

Še en nezanemarljiv element pa je seveda cena. Cenovni rang električnih koles se giblje začne nekje pri 500€. Le-ta se razlikuje glede na vrsto kolesa, delovanje baterije, moč itd. Vedno se pozanimajte o sami kvaliteti kolesa, saj je to nakup, ki bo v uporabi kar nekaj časa. V vsakem primeru se pred odločitvijo posvetujte s kom, ki že ima izkušnje iz preteklosti ter vam lahko pove kaj iz svojih lastnih prigod.