Pošlji povpraševanje

Ugodno lektoriranje? Cena, ki je nizka? Preberite naše nasvete.


Ob zaključku študija se študenti pogosto obrnejo na nas za lektoriranje, cena pa jih potem preseneti, saj se večini zelo mudi z zaključkom študija. Cena za lektoriranje je tisto, kar zanima skoraj vsakega študenta, ki se znajde pred diplomiranjem ali magistriranjem. Študij je dolg in naporen, a ne samo fizično, pač pa tudi finančno. Kdor pridno in intenzivno študira, težko poleg tega še hodi v službo, zato povsod po svetu velja, da so študenti med najrevnejšimi deli populacije. Pri nas je to na srečo nekoliko drugače, saj se slovenski študentje znajdejo z bivanjem pri starših, ki jim pri tem izdatno pomagajo. Kljub temu je študij finančno izčrpavajoč, zato je tudi cena za lektoriranje lahko zelo pomembna: nižja je – bolje je.

V tem članku vam bomo podali nekaj namigov, kako si zagotoviti kvalitetno lektoriranje, cena katerega je sprejemljiva tudi za tiste, ki bi si sicer bolj težko privoščili, saj se cena lektoriranja lahko zniža. Cena lektoriranja diplome je namreč odvisna od številnih faktorjev. Prepričani smo, da to ne velja le pri nas, pač pa enako oz. v veliki meri tudi pri naši konkurenci.

Potrebujete lektoriranje? cene so ugodne

Lektoriranje? Cena? Odvisno je predvsem od vas …

Popolnoma logično je, da vsak človek teži k temu, da bi si maksimalno olajšal delo. Če je delo zapleteno, potrebuje več časa in več truda oz. napora. Ker delo vrednotimo, je logično, da je za dolgotrajnejše in napornejše lektoriranje cena postavljena nekoliko višje. Lektoriranje kot delovno intenzivna dejavnost vsebuje enake zakonitosti kot vse druge tovrstne dejavnosti. Tukaj ponujamo nekaj nasvetov, kako si zagotoviti nižjo ceno lektoriranja:

  • Če je napak v besedilu veliko in je delo zahtevnejše, je postavljena višja cena. Lektoriranje, ki se opravi lažje in hitreje, se vrednoti manj.
  • Če želite, da je cena lektoriranja nizka, poskrbite, da je v vašem besedilu čim manj napak. To pomeni, da je koristno, da tekst diplomske naloge preberete enkrat, dvakrat ali trikrat maksimalno zbrano in v njem odpravite napake. Razumljivo je, da nimajo vsi odličnega znanja, a vsakdo lahko stori vsaj to, da odpravi napake in površnosti, ki jih vidi. Tisti, ki so površni in tega ne storijo, izkusijo, da je cena lektoriranja diplome lahko neverjetno visoka.
  • Če lektor enako dolgo besedilo zaključi v enem dnevu, je logično, da bo pri takšnem lektoriranju cena trikrat nižja kot v primeru, če enako dolg tekst obravnava tri dni.
  • Če hočete imeti nižjo ceno za lektoriranje diplomske naloge, si vzemite dovolj časa za pisanje besedila. Če se vam bo mudilo, boste imeli več napak in manj časa za temeljit naknadni jezikovni pregled teksta ali pa tega časa sploh ne boste imeli, zato bo cena lektoriranja lahko posledično zelo visoka.
  • Lektoriranje je dražje v toplih in še posebej vročih mesecih, v hladnejših mesecih pa je cena lektoriranja ugodnejša. 
  • Če je le možno, naj bo vaša diplomska naloga kratka in jedrnata, saj boste tako prihranili pri lektoriranju in tehničnem oblikovanju naloge.

Cena za lektoriranje je odvisna od več dejavnikov

Cena za lektoriranje v hladnih mesecih je nižja

Naslednji faktor pri določanju cene je čas, kdaj se delo opravlja, saj mu v zadevnem primeru sledi cena. Lektoriranje je namreč sezonsko delo, zato je za lektorja avgusta ali septembra delo težje, ker je povpraševanja tedaj ogromno. Tudi ko je lektor polno zaseden, telefonski klici in elektronska sporočila ne prenehajo. Številne stranke, ki so v stiski, milo prosijo, naj lektor vendarle prevzame še njihovo besedilo. Lektor tako največ oz. najbolj trdo dela junija, avgusta in septembra. Najhuje je v drugi polovici junija in še posebej v drugi polovici avgusta in prvi polovici septembra. Takrat lektorji delajo skoraj brez počitka. Razumljivo je, da je cena za lektoriranje tedaj najvišja. V splošnem velja pravilo, da je v hladnih mesecih leta za lektoriranje cena najugodnejša. 


Cena lektoriranja je najvišja, ko se mudi

Če je lektor pod stresom in mora izvesti lektoriranje v 24 urah ali še hitreje, je logično, da delo vrednosti višje. Če pa ima veliko časa, je lahko postavljena nižja cena. Lektoriranje je natančno opravilo, zato hitro delo zahteva velik napor. Ne glede na to, v katerem delu sezone potrebujete lekturo, bo lektoriranje v 24 urah vrednoteno višje, kot če bi imeli na razpolago več dni ali celo tednov. Ko načrtujete diplomiranje, je priporočljivo, da zadeve zastavite tako, da imate na voljo dosti časa, ki ga lahko daste lektorju, da konča svoje delo v miru. Naš nasvet je: omogočite lektorju čim več časa, če si želite ugodnejšo ceno.


Prihranki ob ugodnem lektoriranju

Lektoriranje krajših tekstov je cenejše

Popolnoma logično je, da je za študente lektoriranje cena nižja v primeru, če imate 100.000 znakov brez presledkov, kot pa v primeru, če imate 250.000 znakov brez presledkov. Ne glede na to, ali lekturo potrebujete konec avgusta ali januarja, ne glede na to, ali imate malo ali veliko napak, in ne glede na to, ali potrebujete lektoriranje v nekaj dneh ali pa v nekaj mesecih, boste v drugem primeru plačali dvainpolkrat več kot v prvem primeru.