Jedilnica je prostor, ki je primeren predvsem za druženje

Jedilnica je nekoč veljala za najpomembnejši prostor v hiši, saj se je tam vsaj ob večerih zbrala celotna družina, kjer so skupaj povečerjali in podoživljali trenutke celotnega dneva. Jedilnica pa je nepogrešljiv prostor tudi v sodobnem domu, zato mora biti lično in praktično opremljena.

Pohištvo za jedilniceLesena jedilna garnitura

Preberite tudi: opremljanje stanovanja

Ko opremljamo jedilnico moramo biti pozorni, da bo le ta ponujala dovolj prostora tudi takrat, kadar ne bomo večerjali sami, pač pa bomo dobili obisk. Pri opremi jedilnice moramo poskrbeti za dovolj veliko mizo okrog katere bomo postavili stole. Seveda pa pri izbiri mize nikakor ni pomembna zgolj njena funkcionalnost, pač pa se je potrebno zavedati, da na mizi postrežemo okuse in vonjave, ki smo jih pripravili za svoje bližnje, miza pa mora biti tako tudi estetska in lična. Stoli naj bodo udobni za sedenje, dizajn pa naj bo izbran v stilu druge opreme našega doma, da bo tudi stanovanje kot celota delovalo koherentno in estetsko.

Pri izbiri pohištva za jedilnico nikakor ne smemo pozabiti na komodo, ki bo krasila ta prostor. V komodo lahko pospravimo porcelan ali pa tam shranjujemo kozarce, ki nam bodo tako vedno pri roki. Na vrh komode lahko postavimo čudovit šopek, ali pa se odločimo za zanimivo skledo s sadjem, ki bo popestrila izgled jedilnice. Seveda ne moremo zgrešiti niti s svečami, ki predstavljajo odličen okras vsakega prostora.

Osvetlitev prostora

Pri kupovanju jedilne garniture pa ne smemo pozabiti niti na osvetlitev prostora. Dobro je, če v prostor doteka nekaj naravne svetlobe, saj bo tako čez dan v jedilnici prijetno svetlo, nikakor pa ne smemo pozabiti na lestenec, ki bo prostor krasil tudi čez dan, v večernih urah pa bo poskrbel za zadostno svetlobo. Jedilniška svetilka je kot pika na i, zato naj bo nekaj posebnega, vendar pri tem ne smemo pozabiti na kvaliteto osvetlitve.

Osvetlitev jedilnice

Povezava jedilnice s kuhinjo

V primeru, ko smo se odločili za jedilnico, ki je povezana s kuhinjo, je dobro, da se odločimo za jedilno garnituro, ki bo nekako sovpadala s kuhinjsko opremo. To lahko storimo tako, da se dejansko odločimo za iste materiale, kot smo jih uporabili v kuhinji, lahko pa jedilnico s kuhinjo povežemo v barvno celoto. Celoten prostor lahko dodatno popestrimo z zavesami in preprogo, ki se naj stilsko ujemajo s pohištvom, ki smo ga za jedilnico izbrali.

Nakup opreme za kuhinjo

Seveda pa je potrebno ob jedilnici poskrbeti tudi za funkcionalno in lično opremljeno kuhinjo. Pri kuhinji je potrebno biti pozoren na to, da si bodo štedilnik, pomivalno korito in hladilnik sledili v logičnem sosledju. Med omenjenimi ”postajami” naj bo dovolj prostora za to, da si bomo lahko med kuho odlagali stvari in proces kuhe ne bo moten, hkrati pa morajo biti postaje toliko blizu, da bomo lahko med kuho enostavno posegali po vsebini hladilnika in imeli normalen dostop do pomivalnega korita. Vsekakor je poleg tega v kuhinji nujno poskrbeti tudi za dovolj delovne površine, pa tudi za zadosti odlagalnega in shranjevalnega prostora, kamor bomo lahko pospravili vsa živila ter kuhinjske pripomočke in posodo. V ta namen si lahko pomagamo tako organizatorji pribora, posode ter celo organizatorji steklenic in začimb.

Poleg organizatorjev prostora pa je zelo priročno, da si v kuhinji omislimo t.i. izvlečno shrambo s pomočjo katere bomo lahko shranjevali živila, ki jih ni potrebno hraniti v hladilniku. Izvlečna shramba je sestavljena iz predalov, ki jih enostavno privlečemo iz omare. Vsebina predalov nam je tako hitro in enostavno dostopna, pa tudi pospravljanje živil bo tako enostavnejše.

Nenazadnje velja omeniti tudi kuhinjski otok – v kolikor imamo v kuhinji dovolj prostora nam lahko kuhinjski otok ponudi veliko delovne površine, pa tudi shranjevalnega prostora bo v kuhinjskem otoku veliko.

Povezana kuhinja in jedilnica

Oprema v jedilnici

Opremljanje jedilnice