Pošlji povpraševanje

Jedilnice v stanovanjih igrajo pomembno vlogo

Nekoč so bile jedilnice del bivalne kuhinje, v večjih stanovanjih in hišah pa ločene. Dandanes so večinoma del odprtega in povezanega kuhinjsko-dnevnega prostora. Sodobna jedilnica hkrati združuje in ločuje kuhinjo in dnevno sobo, postala pa je večnamenska. Poleg tradicionalne funkcije, ki je obedovanje, ob jedilni mizi potekajo tudi druge aktivnosti, kot so pisanje domačih nalog, druženje z družino in prijatelji, kar jo naredi za enega najpomembnejših prostorov v hiši ali stanovanju.

Jedilnice

Pohištvo za jedilnice

Ob tako odprtem prostoru, kot je kuhinja z jedilnico, ali celo dnevno sobo, se marsikdo vpraša ali naj se oprema prostorov med seboj ujema, ali lahko morda sledi čisto svojim zakonitostim. Mogoči sta obe različici. Oprema jedilnice se lahko popolnoma zlije s kuhinjo ali dnevno sobo, jedilna miza s stoli pa je recimo v popolnoma drugačnem slogu. Obstaja veliko možnih kombinacij. Okusen vstavek starine v moderen ambient je vedno zanimiv in še vedno aktualen. Velikokrat se na primer uporabljajo lepo ohranjene, kmečke jedilne mize, ki se kombinirajo z modernimi, minimalističnimi stoli.

Pri opremljanju jedilnice moramo biti pozorni na njeno prostorsko razporeditev, saj si v njej želimo dovolj prostora tudi takrat, kadar bomo imeli goste. Njena oprema je enako pomembna ali celo pomembnejša od opreme ostalih bivalnih prostorov. Glavno vlogo seveda igrajo jedilna miza in stoli, mednjo pa lahko štejemo tudi različne klopi in komode za shranjevanje krožnikov, kozarcev, kristala ali porcelana. Vsi omenjeni kosi so na razpolago v najrazličnejših oblikah, stilih in barvah, poleg masivnega lesa pa so lahko izdelani ali le oplemeniteni z raznovrstnimi materiali, kot so različne kovine, usnje ipd.

Več o kuhinjah z jedilnico

Jedilne mize, stoli in klopi

Pri jedilnih mizah so trendi trenutno zelo naklonjeni lesu. Danes najbolj priljubljene so v celoti izdelane iz masivnega lesa, čigar barva variira, odvisno od vrste. Les pa je lahko tudi kombiniran z drugimi materiali, na primer kovino ali steklom. Težko rečemo, da prevladuje le ena, klasična oblika mize. Najdemo tako pravokotne, kvadratne, kakor okrogle in ovalne mizne plošče, kar pa niti ni nenavadno, saj naj bi obliko jedilne mize funkcionalno prilagodili prostoru. Če je le-ta dovolj velik, ga lahko opremimo s pravokotno, okroglo ali ovalno, kjer ga primanjkuje, pa lahko mizo prislonimo ob steno. V ta namen je najprimernejša pravokotna, ki je praktična tudi za priložnosti, ko bo za njo sedelo večje število ljudi. V manjšem prostoru se bo obnesla tudi raztegljiva jedilna miza, ki jo v primeru gostov enostavno raztegnemo, po uporabi pa zopet zložimo.

Jedilne mize

Najdite svojo jedilno mizo

Ko mizo umeščamo v prostor, moramo računati na to, da za udobno sedenje in vstajanje potrebujemo vsaj 80 centimetrov razdalje do stene ali kakšne druge ovire. Če je za njo prehod, mora biti širok vsaj 100 do 120 centimetrov. Ko že sedimo, za mizo potrebujemo od 60 – 80 centimetrov prostora.

Na sodobnem trgu je na razpolago široka ponudba zelo različnih stolov, ki so lahko izdelani iz kovine, plastike ipd., trend pa v zadnjih letih narekuje pred vsem lesene stole, ki so pogosto oblazinjeni z mehkimi žametnimi tkaninami. Pri njihovi izbiri je potrebno poleg videza in sloga upoštevati tudi višino sedala, ki mora biti prilagojena višini jedilne mize. Najpogostejši so stoli s sedalno višino 45, 46 ali 48 centimetrov.

V jedilnico pa lahko namesto stolov namestimo tudi nekdaj izjemno priljubljene klopi, ki običajno pričarajo občutek domačnosti, saj se jih je v časih naših starih staršev in staršev izjemno veliko uporabljalo. Narejene so lahko iz različnih materialov, obstajajo pa tudi različne vrste, kot na primer kotne ali takšne, ki stojijo ob steni. Ena klop ima običajno dva sedišča. Nekatere so izdelane tako, da se njihov sedalni del odpre, kar nam ponuja dodaten prostor za shranjevanje. Vendar pa seveda takšne klopi vseh stolov ne morejo nadomestiti. V jedilnico navadno vstavimo le po eno.