Kaj je najprimernejši prostor doma za pogostitev naših obiskovalcev

Stanovanje ni namenjeno zgolj zasebnemu preživljanju prostega časa, v njem večkrat gostimo tudi svoje sorodnike in prijatelje. Različni prostori stanovanja omogočajo različne načine druženja, temu pa se prilagaja še razporeditev in izbira pohištva. Najbolj primeren prostor za preživljanje časa z obiskovalci je seveda dnevna soba, saj je celo najbolj pomemben del opreme dnevne sobe – sedežna garnitura – narejena prav za ležerno druženje. Prijatelje lahko pogostimo tudi v jedilnici, še posebej če zanje prej kaj dobrega skuhamo, pa tudi kuhinje z otoki so primerne za neformalno druženje, sploh ob zadnjih pripravah na svečano večerjo.

Ureditev dnevne sobe naj omogoča čim večje udobje

Dnevne sobe so prostor v stanovanju, ki opravlja dvojno funkcijo. Primarno so namenjene sproščanju družine in preživljanju prostega časa z njenimi člani. Po drugi strani pa so dnevne sobe najbolj javen vidik stanovanja, saj v njih ponavadi zabavamo svoje goste. Dvojnemu značaju prostora se prilagaja tudi oprema dnevne sobe. Najvažnejši je udobni kavč za poležavanje ob prostih uricah, drugi nepogrešljiv kos pa je regal za DVD predvajalnik in televizor. Ob stenah lahko razporedimo še police s knjigami, ki zaokrožijo prijetno ureditev dnevne sobe. Tudi ko imamo obiskovalce, prijetna oprema dnevne sobe močno pripomore k splošnemu vtisu gostoljubja in poskrbi za sproščeno vzdušje. Če pa gostimo manjšo zabavo za otroke, je potrebno temu začasno prilagoditi tudi splošno ureditev dnevne sobe: takrat je najbolje, da odmaknemo klubske mizice in za rajanje ustvarimo čim večji prostor na mehki preprogi.

Dnevna sobaModerna dnevna soba

Jedilnice niso primerne zgolj za pogostitev s hrano

Jedilnica z osrednjo mizo je res najbolj primeren prostor, če smo si zamislili svoje goste razvajati z doma skuhano hrano. Udobni stoli in dodatna steklenica vina z narezanim sirom pa pogosto poskrbi, da se gostom ne mudi niti na sedežno garnituro v dnevno sobo. Če gostimo večje število prijateljev, ki ne bi mogli vsi udobno sedeti okoli mize, je bolje, da si omislimo samopostrežni bife z različnimi prigrizki, ki jih razporedimo po mizi v jedilnici. Gostje tako ne bodo imeli vtisa utesnjenosti in se bodo s svojimi krožniki preselili še v dnevno sobo ali na balkon.

Jedilnica se lahko spremeni tudi v igralni kotiček doma: ko se pospravijo krožniki, je miza v jedilnici najbolj primerna za strastno partijo pokra ali kakšno drugo družabno igro.

Kuhinje so lahko najprivlačnejši prostor – tudi za goste

Kuhinje so srce stanovanja, tam pa se zelo radi zadržujejo tudi naši gosti. Vsi poznamo zabave, ko gostitelj ugotovi, da so vsi gostje natlačeni v kuhinji, ostali prostori stanovanja pa samevajo. Sodobne kuhinje, ki se odpirajo v dnevno sobo in jedilnico tako druženje še bolj podpirajo. Kuhinjski otoki, ki imajo ob strani še barske stolčke, so prva izbira obiskovalcev, ki so prišli malce prezgodaj in nam delajo družbo ob zadnjih pripravah v kuhinji. Če pa je število povabljenih manjše, je druženje ob kuhinjskem otoku veliko bolj intimno in zabavno ter lahko povsem nadomesti čas, ki bi ga drugače preživeli v jedilnici ali dnevni sobi.

Terasa ali vrt za prijetne urice na prostem

Poleti radi preživimo čim več časa na prostem in enako velja tudi za naše goste. Prijetne poletne noči kar kličejo pod zvezde, zato poskrbimo, da imamo na terasi udobno pohištvo za preživljanje prostega časa. Prijetni naslanjači z mizicami na balkonu ali vrtu so naša dnevna soba na prostem, kjer televizor zamenja narava. Ko opremljamo teraso ali balkon, pazimo, da je prehod iz notranjosti na prosto čim lažji in neoviran, zato ne postavljamo pohištva v neposredno bližino vrat. Pri izbiri pohištva je najbolje izbrati kose, ki so čim bolj odporni proti vremenskim vplivom. Ne pozabimo še na mehke blazine, ob jesenskih večerih pa je za dolge pogovore s prijatelji nepogrešljiva še topla odeja.