Kako spremeniti dom v oazo miru

Kdo ne pozna občutka, ko se zvečer vrne utrujen domov in se želi samo sprostiti. Se zapreti v svoje domovanje in si nabrati novih moči za nove podvige v svetu. Velikokrat pa nas ob prihodu doma ne pričaka ravno oaza miru. Nekaj trenutnega nereda lahko pripišemo kaotičnim in poznim jutrom, obstajajo pa tudi globlji razlogi, zakaj nekatera stanovanja ne nudijo obilo priložnosti za pomirjajoče trenutke. A če si vzamemo nekaj časa za premislek, lahko v svoj dom smiselno vpeljemo novosti, ki bodo znatno pripomogle k boljši sprostitvi.

Opremljena dnevna sooba

Pospravljeno in urejeno

Preveč predmetov v stanovanju daje človeku občutek utesnjenosti, zato je dobro, da se spomladanskega čiščenja lotimo resno in temeljito. Neusmiljeno je potrebno zavreči vse, kar nam ne prinaša več radosti, ostalo pa učinkovito organizirati. Pri tem nam je v veliko pomoč smiselno izkoriščen prostor za shranjevanje vseh predmetov. Najbolje je, da si omislimo vgradne omare, ki izkoristijo mrtve kote v predsobah in pod stopnicami. Tudi omara za spalnico je lahko vgradna, s čimer v spalnici pridobimo veliko prostora za obleke, hkrati pa se takšne omare za spalnico zlivajo s stenami in pripomorejo k boljšemu videzu prostora.

Domači wellness v kopalnici

Ni potrebno rezervirati vikend paketa v toplicah, če bi radi zares sprostili napete mišice ramen. Pomaga že topla kopel z mineralnimi solmi in nekaj dišavnih sveč. Kopalnica je najbolj intimen prostor doma, zato ga ne zatlačimo s kupi umazanega perila. Pralnemu stroju in perilu raje namenimo svoj prostor v kleti, kopalnico pa zares posvetimo intimni negi in sproščanju ob prhanju ali namakanju v kadi. Tudi tukaj je vredno namestiti dodatne police ali omarice, da so kozmetični pripomočki čim bolj urejeni in pri roki, a da z razmetanostjo ne motijo našega razpoloženja.

moderna kopalnica

Spalnica naj postane kraj globoke sprostitve

Spalnica naj bi bil prostor, namenjen samo spanju (in ostalim posteljnim aktivnostim), kar je potrebno upoštevati že pri izbiri pohištva za spalnico. Strokovnjaki namreč svarijo, da naj v spalnice ne nameščamo fitnes opreme ali velikih zaslonov, ki bi lahko zmotili naš spanec. Celo omara za spalnico naj bi bila kar najbolj diskretna, a dovolj velika, da lahko vanjo pregledno spravimo svoje obleke. Na splošno se priporoča, da je pohištvo za spalnice narejeno iz naravnih materialov, najbolje iz masivnega lesa. Pri izbiri pohištva pazimo, da ni preveliko za prostor in da omogoča prost dostop do postelje. Da bi si zagotovili kar najboljše pogoje za sproščujoč spanec, pazimo, da spalnica ni preveč ogrevana in da je primerno zatemnjena. K boljšemu spancu pripomore še kvalitetna posteljnina in izdelana večerna rutina odpravljanja v posteljo.

Udobna sedežna garnitura se zlahka spremeni v domači kino

Udoben kavč je najpomembnejši kos pohištva v dnevni sobi. Če najdemo kavč, ki se sklada z ostalim pohištvom v našem domu in je obenem še zelo udoben, si lahko kar čestitamo. Postal bo naše novo najljubše mesto doma, kjer se bomo razvajali ob branju knjige, gledanju dobrega filma ali crkljanju s svojimi najdražjimi. Dober kavč strateško opremimo še z blazinami in odejami, ob straneh pa naj bodo pri roki odlagalne mizice ali poličke, kamor postavimo kozarce in prigrizke. Pri opremljanju dnevne sobe, ki je organizirana okoli kavča, ne pozabimo še na primerno osvetlitev, ki jo je mogoče zlahka prilagajati trenutnemu razpoloženju in aktivnostim v dnevni sobi.

Čas z našimi najljubšimi

Pospravljeno in lepo organizirano stanovanje resda deluje pomirjajoče. Tudi kvalitetno pohištvo pravih velikosti ima blagodejne učinke na razpoloženje. Najbolj pa se sprostimo ob dobri družbi ljudi, ki jih imamo najraje. Dom bo postala prava oaza miru, če več prostega časa posvetimo prav njim. Namesto večerje ob televizorju, so tudi špageti ob prižganih svečah lahko pravo romantično doživetje. Da o pikniku na preprogi dnevne sobe niti ne govorimo.