Pošlji povpraševanje

Kako z enostavnimi koraki opremimo stanovanje

Nakup stanovanja je običajno precej stresen postopek, ki ljudem pobere veliko energije. Naslednji korak pri ustvarjanju lastnega doma – prenova in oprema – je ponavadi veliko prijetnejši, vseeno pa zahteva določeno mero energije in časa. Pri opremljanju stanovanja je potrebno sprejeti veliko odločitev, ki so lahko precej stresne, sploh če ne vemo natanko, kakšno pohištvo izbrati. Pohištvo naj bi bilo v prvi vrsti funkcionalno, vendar se moramo ob njem tudi počutiti prijetno. Tako ni vseeno, ali za svoj dom izberemo moderno pohištvo ravnih linij, ali nam je bližje stilsko pohištvo. Ob tem pa ne smemo pozabiti še na primerno velikost pohištva in umeščenost ostalih dekorativnih elementov.

Začnimo s površinami

Še preden se začnemo ukvarjati z izbiro primernega pohištva, se je dobro posvetiti vsem površinam v stanovanju. Za začetek se odločimo, kakšne barve sten bodo krasile naš dom. Svetlejši odtenki optično povečajo prostore, kar je dobro upoštevati predvsem pri manjši kvadraturi. Nežne pastelne barve, ki jih najdemo v naravi, kot so svetlo zelena ali rumena, delujejo pomirjajoče. Močnejših barv se veliko prej naveličamo, vendar lahko z njimi zelo učinkovito razgibamo stanovanje, če jih uporabimo na manjših površinah. Posvetimo se tudi izbiri barve tal in keramike. Pri njih je prav tako bolje izbrati nevtralne barve, ki bodo tvorile lepo ozadje za izbrane kose pohištva, ne glede na to, za kakšen slog opreme se bomo odločili.

Pohištvo avbelj

Izbira prevladujočega sloga: moderno pohištvo ali stilsko pohištvo?

Dobro je določiti slog, ki bo prevladoval v celotnem stanovanju in ga tako povezal v usklajeno celoto. Za moderno pohištvo so značilne ravne linije in nevtralni barvni odtenki. Stilsko pohištvo pa sledi značilnostim posameznega sloga, za katere lahko v grobem rečemo, da vsebuje več ukrivljenih linij in dekorativnih detajlov. Takšno pohištvo je videti zelo impresivno, vendar zahteva več prostora za najboljši učinek. Pri izbiri pohištva, modernega ali stilskega, se je dobro najprej osredotočiti na izbiro osrednjega kosa v prostoru, na primer na izbiro postelje v spalnici ali sedežne garniture v dnevni sobi, nato pa dodajati ostale elemente v smiselno celoto. Pazimo, da prostora ne zatlačimo s preveč kosi in da so proste vse naravne poti po prostoru. Tako na primer ne postavljamo klubske mizice v neposredni liniji med balkonom in vrati dnevne sobe, saj s tem zmotimo prosto gibanje in prostor po nepotrebnem zapiramo.

Masivno pohištvo je vedno prava izbira

Izbira pravega pohištva je gotovo najpomembnejši korak pri opremljanju doma. Pri tem ne gre samo za izbiro sloga, ki bo v našem domu prevladoval, temveč tudi za izbiro materialov, iz katerih bo pohištvo narejeno. Kakovostno masivno pohištvo bo v naš dom zagotovo vneslo naravno toplino. Pohištvo, ki je narejeno povsem iz lesa, v naš dom ne bo sproščalo nepotrebnih kemičnih snovi, zato je nakup masivnega pohištva boljše še za naše zdravje. Paziti je tudi treba, da ne nabavljamo prevelikih kosov za posamezni prostor, ker tako znižujemo njegovo funkcionalnost. Najboljša rešitev je zato izbira masivnega pohištva, narejenega po meri, saj bomo z njim dosegli najboljše razmerje med funkcionalnostjo in estetsko vrednostjo pohištva.

Moderno pohištvo

Z vsemi dekorativnimi dodatki lahko še malo počakamo

Stanovanja ni potrebno takoj opremiti do zadnjega kotička. S postavitvijo pohištva smo začrtali glavne značilnosti stanovanja, dekorativne detajle pa lahko dodajamo postopoma. Ko živimo v nekem prostoru dlje časa, dobimo boljši občutek, katera stena potrebuje dodatno slikovno popestritev ali kje bi namestitev dodatne lučke izboljšala večerno atmosfero. S postopnim dodajanjem manjših predmetov stanovanje zares postaja naš dom. Menjavanje manjših dekorativnih elementov, kot so blazine na sedežni garnituri, namizni prti in zavese, v stanovanje vnese svežino in ga popestri skladno z letnimi časi. Spomladi tako s svetlejšimi tkaninami vnesemo veselo pričakovanje poletja, pozimi pa je na kavču dobrodošla še topla odeja za dolge filmske večere.