Otroške sobe se stalno spreminjajo, saj imajo otroci različne potrebe

Otroška soba je prostor za igranje in počitek. Ob rojstvu otroka, v njegovi sobi običajno ni veliko pohištva. Poleg posteljice, je v sobi tudi previjalna miza, garderobna omara in kakšen fotelj ali gugalnik. Fotelj ali gugalnik je zelo priročen pri hranjenju in uspavanju dojenčka. Previjalna miza je prav tako v veliko pomoč pri preoblačenju dojenčka, saj je mamici prihranjeno veliko nepotrebnega sklanjanja. Posteljica ima štiri visoke stranice, ki nudijo zaščito, da dojenček ne bi padel iz postelje. Kvalitetnejše postelje imajo tudi nastavljivo višino posteljnega dna. Na začetku, je posteljno dno na najvišji poziciji iz dveh razlogov. Prvi razlog je višja temperatura zraka, drugi razlog pa je lažje dvigovanje in polaganje dojenčka v posteljo, kar je v pomoč mamici, še posebno takoj po porodu. Ko se začne otrok postavljati na noge, je potrebno posteljno dno spustiti na nižjo pozicijo, v izogib padcu iz postelje. Stranica postelje se odstrani, ko otrok shodi, tako da mu je omogočen neoviran vstop in izstop iz postelje. Otroške omare so na začetku manjše, njihova velikost se povečuje s starostjo otroka.

otroške sobe po meri

Običajno otrok dobi prvo pisalno mizo, ko vstopi v osnovno šolo

Ob vstopu otroka v vrtec, je običajno čas za majhno prenovo otroške sobe. Ko otrok prvo posteljo preraste, je čas za novo, takšno, ki je brez visokih stranic. Istočasno se iz prostora lahko odstrani tudi previjalna omara ali pa se pretvori v predalnik. Namesto previjalne mize in gugalnika, se v prostor postavi mizica in stoli, ki so namenjeni igri in ustvarjanju. Pohištvo, ki je všeč otroku v tem življenjskem obdobju je živih barv, z različnimi risanimi junaki ali kakšnimi drugimi lepimi motivi. Tudi otroške omare so čedalje večje, saj ima otrok čedalje več oblačil. Naslednja prenova sledi, ko otrok vstopi v šolo. Takrat dobi posteljo standardnih dimenzij in otroško pisalno mizo. Pisalne mize so lahko postavljene kjerkoli v prostoru, je pa veliko sestavov takšnih, da je prostor namenjen pisalni mizi pod posteljo, ki je dvignjena od tal. Takšni sestavi so še posebej primerni za majhne prostore s prostorsko stisko. Nekateri modeli postelj, ki so dvignjeni od tal imajo namesto lestve stopnice, ki se lahko spremenijo v prostor za shranjevanje majhnih stvari kot so igrače, slikanice, barvice in podobno. Postelje dvignjene od tal, imajo velikokrat več ležišč. Eno ležišče je na vrhu postelje, drugo pa je pod zgornjo posteljo, tretje pa je lahko spravljeno pod spodnjo posteljo in je v obliki predala. Takšni sestavi so zelo primerni za otroške sobe, v katerih spi več otrok skupaj.

Otroške sobe morajo imeti kar nekaj omar, da so lahko vse igrače pospravljene

Ko otrok odraste in postane najstnik, je spet na vrsti prenova otroške sobe. Pisano pohištvo z risanimi junaki nadomesti bolj moderno pohištvo v umirjenih barvah in vzorcih, ki odraža njihovo samostojnost. Običajno rabijo najstniki tudi večje garderobne omare in še kakšno dodatno omaro za shranjevanje šolskih potrebščin, knjig in podobno. Pri tej starosti si pohištvo že izbirajo sami, zato je prav, da starši skupaj z otroki izberejo pohištvo. Tako dobijo otroci občutek, da so slišani in razumljeni. V trgovini Maros imajo zelo veliko izbiro otroških in mladinskih sob. V razstavno prodajnem salonu je možen ogled razstavnih eksponatov, da preverite kvaliteto opreme in da jo preizkusite.

mladinske sobe

Otroška soba izdelana po meri se popolnoma prilega razpoložljivemu prostoru

Otroške sobe po meri so dobra izbira v mnogih primerih. V primeru, da je prostor zelo majhen, je izdelava po naročilu smiselna, saj je tako izkoriščen vsak kotiček prostora. Izdelava po naročilu je tudi odlična rešitev pri opremljanju otroških sob, ki niso standardnih dimenzij. Pohištvo, ki je narejeno po naročilu se natančno prilega prostoru, kar daje poleg praktičnosti tudi zelo lep izgled. Če veččlanska družina živi v stanovanju kjer ne morejo imeti vsi otroci svoje otroške sobe, je izdelava po meri zelo smiselna. Postelje so lahko dvo ali tro nadstropne, tako lahko pridobimo veliko prostora.