Neredne počitnice so lahko dejavnik bolezni srca in ožilja


Dopust je obdobje brez dela, ki traja od nekaj dni do nekaj tednov. Za večino ljudi dopust pomeni prenehanje dela, čas, ko oseba ni aktivno prisotna na delovnem mestu. To je čas, ko delovna situacija, obveznosti in skrbi  izgubijo nekaj pomena in se dopustnik posveti drugim aktivnostim, osebnim interesom, kot so na primer družina in preživi svoj prosti časa na potovanjih ali na letovanju ob morju.

Čas dopusta so raziskovali strokovnjaki na Nizozemskem. Delavcem sta se nekaj dni pred nastopom dopusta, zdravje in blagostanje znižala, najbolj drastično v zadnjem tednu pred dopustom. Ta upad je  povezan s tem, da se je delovna obremenitev pred dopustom zvišala. To je bilo celo bolj poudarjeno pri ženskah, ki so se jim je še dodatno povišale obremenitve doma. Čas dopusta je njihovo zdravje in dobro počutje okrepil. Počutili so se tudi z več energije kot pred dopustom. Ti rezultati potrjujejo idejo, da je dopust močna priložnost, da si takrat opomoremo od delovnih zahtev in da nam pozitivne prostočasne aktivnosti koristijo. Dopust je torej učinkovita, močna in naravna pot, kako ojačati blagostanje zaposlenih. Neka druga študija je pokazala, da imajo osebe, ki si niso vzele letnega dopusta v časovnem obdobju devet let, večje tveganje smrti. Ta študija je tudi pokazala, da so neredne počitnice in dopusti pomemben dejavnik tveganja za srčne bolezni. Frekvenca letnega dopusta je povezana z zmanjšanem tveganja smrtnosti.

Dopust


Vsi na dopust

Poletje je najprimernejši čas, da si vzamemo teden ali dva svobode in odidemo tja, kamor si že dolgo želimo oditi. Najsi bo to aktivni dopust, z različnimi športnimi dejavnostmi, kot so kolesarjenje, hoja v hribe, jadranje, deskanje na vodi do raziskovanja novih krajev med potovanjem ali pa zgolj poležavanje na plaži in branje knjig ter druženje z družinskimi člani, za katere prek leta nimamo dovolj časa. Dopust potrebujemo, da si napolnimo baterije in odklopimo od skrbi in dolžnosti, ki jih imamo v vsakodnevnem življenju.

Last minute dopust je oblika dopustovanja, ki ga ponujajo turistične agencije pri skupinskih odhodih na določeno turistično destinacijo. Nekaj dni pred odhodom se zadnja, nezapolnjena mesta, občutno pocenijo in takrat je čas, da se oddiha željni prijavijo na takšen last minute dopust. Last minute dopust se lahko nanaša na določeno turistično potovanje z letalom, avtobusom ali križarko, lahko pa se nanaša na namestitev, na primer na bivanje v hotelu ali apartmaju. Last minute dopust je primeren za vse, ki se na oddih radi odpravijo spontano, v neznano in nimajo težav s prilagajanjem. Last minute dopusti so običajno čudovite ponudbe po izredno ugodnih cenah.

Oglejte si ponudbe za last minute dopust


Na dopust z avtobusom

V oddaljene kraje, ali pa morda na raziskovanje določene pokrajine, je najprimernejši izbor prevoza z avtobusom. S seboj lahko vzamete precej prtljage, udobno se prevažate, hkrati pa za varnost v prometu skrbi izkušen voznik. Na takšnem dopustu z avtobusom se med skupino potujočih potnikov spletejo prijateljske vezi, spoznate lahko zanimive in družabne sopotnike, ki popestrijo dopustovanje. Z avtobusom se lahko na dopust odpravite v bližnjo Italijo, Švico, Španijo, Avstrijo, Češko ali Slovaško, pa tudi v bolj oddaljene Belgijo, na Nizozemsko, Poljsko, celo v Skandinavijo.

Dopust last minute


Klasičen dopust na morju

Ankete in uradna statistika kažejo, da največ Slovencev  na dopust tradicionalno preživlja na hrvaški jadranski obali. Tam je po anketah počitnikovala četrtina vseh Slovencev – 45 odstotkov tistih treh petin, ki bodo na počitnice odšli. Dopust na morju si lahko organizirate po vaših željah in zahtevah. Namestitev poiščete v kampu, v apartmaju ali hotelu, ter se na morski dopust odpravite z lastnim vozilom, avtobusom, s kolesom ali letalom. Prekrasen dopust na morju ponujajo tudi Italija, Črna Gora, Grčija, Albanija, Španija, Portugalska, Francija, seveda pa ne pozabimo tudi zanimive slovenske obale.

Preberite več o dopustu na morju