Polaganje parketa - kaj moramo vedeti preden se lotimo polaganja parketa?

Polaganje parketa se v osnovi izvaja na čisto, ravno in predvsem suho podlago, ki mora biti res dobro pripravljena. To je predpogoj, da bo imela talna obloga dolgo življenjsko dobo. V primeru, da pred polaganjem parketa ugotovimo nepravilnosti na podlagi, jih je že pred polaganjem dvoslojnega parketa, ali kateregakoli drugega, potrebno odstraniti oz. popraviti. Podlago je nujno potrebno dobro osušiti, saj bomo le tako zagotovili, da ne bo prišlo do poškodb in zvijanja. 

Ko se polaganje parketa na talno gretje, ali v prostoru brez talnega ogrevanja začne, je najprej potrebno določiti smer teka desk v prostoru, kjer ga polagamo. Najprej nekaj desk zgolj položimo na tla in se prepričamo, da bo videz prostora po končanem polaganju takšen, kot smo si ga želeli. Ko določimo smer teka desk je čas, da se lotimo polaganja podlage, oz. ravnanja površine, na katero bomo nato polagali parket in bo prostor tudi dodatno zvočno izolirala.

Polaganje parketa

Polaganje lamelnega parketa – najbolj razširjenega parketa v Evropi

Za polaganje lamelnega parketa potrebujemo kladivo, meter, vbodno električno žago, distančnike in udarno klado. Najlažje se izvaja polaganje parketa na klik, ki ne potrebuje lepljenja, pač pa ga pričnemo polagati na eni strani in ga preprosto sestavljamo, dokler ne končamo na nasprotni strani prostora. Velikokrat se zgodi, da je potrebno parket po koncu polaganja skrajšati, saj ne sovpada z merami prostora, kar pa izkušenim izvajalcem ne predstavlja težave. 

V primeru, da se v prostoru nahajajo ovire, okrog katerih moramo parket položiti, na deski označimo in izrežemo odvečni del ter nadaljujemo s polaganjem lamelnega parketa, ali parketa na klik ter drugih tipov, po običajnem postopku. 

Lamelni parket velja za enega najbolj priljubljenih, kljub temu, da se ljudje vedno bolj odločajo za polaganje dvoslojnega parketa. Neobdelan mozaični parket je sestavljen iz manjših lamel, zato lahko ustvarjamo različne vzorce (ribja kost, mozaik, staronemški vez, paralela, Toscana, angleški vez). Polaganje lamelnega parketa je enostavno in hitro, saj je na spodnji strani povezan z mrežico. Po končanem lepljenju je treba lamelni parket še zbrusiti in zaščititi z lakom (mat ali z leskom).

Polaganje lamelnega parketa

Pri nas boste izvedeli vse o polaganju parketa na klik

Vas zanima več o samem polaganju parketa na klik? Tako kot za vsako drugo talno oblogo, je potrebno tudi za polaganje parketa na klik dobro pripraviti tla. Priporočeno je položiti tudi kakovostno podlago, kot so pluta, izolacijske plošče in gastropen folija. Pri polaganju parketa na klik gre za to, da se spajajo posamezne deske tako, da potisnemo peresa v utore. Lepljenje ni potrebno.

Polaganje parketa na klik

Kaj pa polaganje parketa na talno gretje?

Za polaganje parketa na talno gretje je najprimernejši dvoslojni ali troslojni parket, ki ima konstrukcijsko izjemno stabilno zasnovo in ne reagira takoj na spremembo vlage in temperature. Tudi podlaga se mora sušiti najmanj 28 dni, pred začetkom polaganja dvoslojnega parketa, pa mora biti le-ta tudi nekaj dni ogrevana.

Pokličite nas po telefonu in nas povprašajte o načinu polaganja parketa, vrstah parketa in vsem ostalem kar vas zanima, ali pa nam vprašanja zastavite po e-pošti, kjer vam bomo nanje odgovorili hitro in natančno ter vam tako pomagali do enostavne in pravilne montaže parketa za katerega ste se odločili.

Polaganje parketa na talno gretje