Intarzijski parket nastane s kreativnim polaganjem parketa

Parketi dajejo prostoru žlahtno noto, saj je lepota in toplina naravnih materialov neprekosljiva. Prav zato so parketi že stoletja priljubljena talna obloga in ne glede na modne trende v opremljanju ostajajo ena prvih izbir za dom, velikokrat pa tudi za poslovne ter pohodno obremenjene prostore – kar ne preseneča, saj so parketi iz trdega lesa zelo obstojni in se jih da obnoviti. Les je že sam po sebi umetnina narave in lesne letnice rišejo v parketu edinstven vzorec, lahko pa se iz parketnih deščic ročno ustvarijo domišljijski vzorci in slike, ki ponesejo osnovni parket v umetniške višave. To so intarzijski parketi oziroma mozaični parketi, ki jih znajo izdelati samo resnični mojstri, saj polaganje parketa z intarzijami zahteva znanje, spretnost in umetniški dar.


Intarzijski parket je talna umetnina in mojstrovina   

Intarzijski parket, ki mu rečemo tudi mozaični parket, je največ, kar lahko ponudijo talne obloge, saj povzdigne talno oblogo v unikatno slikovno umetnino. Intarzija je v parketu lahko samo ena, ni nujno, da so izdelane po celotni površini. Zelo lep je že en sam vzorec na sredini prostora, morda medaljon, ali pa bordura ob robu ali v kotih. Intarzijski parket se lahko vgradi hkrati s polaganjem parketa ali pa v že položen parket ne glede na njegovo debelino.


Kako se ustvari mozaični parket?

Parketar sestavi vzorec, mozaik oziroma intarzijo iz posameznih parketnih deščic oziroma lamel različnih velikosti in barv. Lahko gre za isto vrsto lesa v različnih barvnih odtenkih, lahko pa nastaja slika v intarzijskem parketu iz različnih vrst lesa, ki so različnih barv in tekstur, kar omogoča številne možnosti oblikovanja. Parketar ustvarja vzorce ročno. Lamele v mozaičnem parketu niso za vse intarzije enako velike, njihova velikost je odvisna tudi od velikosti intarzije. Velja pa, da je v večjih prostorih lepši intarzijski parket večje dimenzije, ker bi se drobna intarzija ne videla dovolj in ne bi prinesla optičnega in estetskega učinka, kar pa je temeljno poslanstvo intarzijskega parketa.


Intarzijski parket v rokah pravih mojstrov  

Da je intarzijski oziroma mozaični parket vrhunsko doživetje v domu dan na dan, ga mora izdelati pravi mojster. Pri parketarstvu Godnjavec imamo s polaganjem parketa in drugih talnih oblog ter izdelavo intarzijskega parketa že 40-letne izkušnje. Z našo ekipo je polaganje parketa hitro in natančno opravljeno, pogled na naše intarzije pa bo polepšal še tako siv dan.