Kako najbolje izkoristiti prostor v mansardni kuhinji?

Mansardne kuhinje se pogosto soočajo s prostorsko stisko, ki omeji naše možnosti pri opremi stanovanja. Tipsko pohištvo v takih primerih odpade, saj tega oblika prostora in nestandardne dimenzije preprosto ne dopuščajo. Izkoristiti je potrebno vsak kotiček, kar lahko dosežemo z izdelavo pohištva oziroma kuhinje po meri. Pri običajnih kuhinjah navadno vedno ostane nekaj neizkoriščenega, praznega prostora; v mansardi ali garsonjeri pa si tega ne moremo privoščiti. Poševni stropi sicer na prvi pogled predstavljajo veliko oviro, a jih vseeno lahko dosledno izkoristimo. Vsakemu notranjemu oblikovalcu predstavljajo izziv, saj je možno v še tako nepraktičnem prostoru z malo iznajdljivosti ustvariti funkcionalno in obenem lepo kuhinjo po našem okusu.   

Preverite več o prenovi kuhinje >>> 

Ideje za male funkcionalne kuhinje

Kadar opremljamo male funkcionalne kuhinje, to od nas zahteva temeljit razmislek. Kuhinjska oprema, ki jo bomo kupili, se mora prilegati nekonvencionalnim dimenzijam, prav tako pa v prostor najbrž ne bomo mogli uvrstiti vsega, česar bi si želeli. Kljub temu pa lahko z upoštevanjem nekaj nasvetov in idej izboljšamo tako videz kot funkcionalnost majhne kuhinje. S svetlimi barvami, dobro razsvetljavo in velikim stenskim ogledalom bo prostor takoj izgledal večji in bolj poln svetlobe. Dodaten prostor za shranjevanje bomo pridobili z izvlečnimi omaricami, ki pa ne služijo le shranjevanju, temveč tudi kot dodatna delovna površina za pripravo hrane. Prav tako se lahko odločimo za zložljive pomožne mizice in obešanje loncev ter ponev po stenah. Smiselno je razmisliti tudi o jedilnem prostoru: če se odločimo za nižje barske stolčke, jih lahko po jedi povlečemo pod mizo in takoj pridobimo kak kvadratni meter prostora.

Ideje za mansardne kuhinjeKuhinjski otok in ostala oprema

Prostorska stiska – vozički, izvlečne omare, kuhinjski otok ...

V mansardni kuhinji se moramo na žalost odpovedati nekaterim elementom, saj nam taka kuhinja ne omogoča prav veliko prostora za shranjevanje. Tako se je treba odločiti, kaj nam je zares pomembno in brez česa bomo lahko shajali. Kljub temu pa obstaja tudi veliko inovativnih rešitev, s katerimo bo le prihranili nekaj prostora. Mikrovalno pečico lahko denimo vgradimo v kuhinjski otok ali jo pritrdimo na spodnji del kuhinjskih omaric. Odločimo se lahko za kuhinjske vozičke, ki ne zasedejo veliko prostora, po želji jih lahko premikamo in z njimi pridobimo dodatno delovno površino. Ozke izvlečne omare pa so nadvse primerne za shranjevanje desk za pripravo hrane, začimb, steklenic vina, konzerv in drugih živil.  

Kakšna kuhinjska oprema je primerna?

Opremljanje mansardne ali male funkcionalne kuhinje ni najbolj enostavno, a vseeno obstaja veliko inovativnih rešitev, s katerimi bomo pridobili na prostoru. Potrebno je tudi realistično razmisliti o tem, kaj zares potrebujemo, in včasih drastično zreducirati število stvari, ki jih imamo in jih nikoli ne uporabljamo. Majhne kuhinje pogosto nimajo prostora za pomivalni stroj – s tem, ko se mu odpovemo, si tudi zagotovimo dodaten prostor za shranjevanje posode ali živil. V takem primeru pa se je smiselno odločiti za dvojno pomivalno korito, ki nam bo olajšalo pomivanje posode. Vsak kot lahko spremenimo v prostor za shranjevanje: kotički med policami, okenska polica (kamor lahko postavimo začimbe, pripomočke ali celo zelišča v lončkih), stene in vrata (na majhne obešalnike lahko obesimo posodo, nože, deske za rezanje itd.). Majhna kuhinja lahko hitro zgleda natrpana. To preprečimo s tem, da se odločimo za zaprte omarice in ne odprtih, ter enostavne materiale in barve. Slednjih tudi ne sme biti preveč. Svetel dizajn in pohištvo od tal do stropa, po možnosti brez ročajev, bo poskrbelo za čist in moderen videz.