Skiro – vse kar je o njem vredno vedeti pred nakupom

Skiro se je v zadnjih letih iz pozabljene igrače razvil v večnamensko, praktično, varno in zabavno prevozno sredstvo, ki je trenutno po vsem svetu zelo popularno. Te popularnosti pravzaprav niti ni tako težko razumeti, saj je z vidika mestnega prebivalca to prevozno sredstvo, ki ga skoraj dobesedno lahko spraviš pod roko. Namreč, zložljive različice dejansko lahko zložimo in shranimo v prtljažniku avtomobila, ali pa enostavno postavimo za vrata, oziroma naslonimo ob steno. Skiro je idealen za skok v trgovino, na pošto ali na banko, če je le-ta preblizu za odhod z avtomobilom, z njim lahko nadaljujete pot od avtobusne oziroma železniške postaje do cilja, ali enostavno uberete bližnjico, ko bi se morda želeli izogniti glavni prometni konici. Vožnja s skirojem je zabava združena s skrbjo za telesno kondicijo.

Skiro za otroke

Izbiramo lahko med skiroji za odrasle ali otroke, zlasti slednji so pogosto nad njimi navdušeni, saj predstavljajo enostavnejšo in varnejšo različico kolesa, ki so se ga morda že naveličali. Celo manjši otroci zlahka osvojijo osnove vožnje s skirojem, zaviranje na njem je preprosto, otrok lahko kadarkoli skoči z njega in se tako ustavi.

Pri izbiranju skiroja za otroke je vredno upoštevati nekaj reči. Pomembna je otrokova starost, saj obstajajo skiroji za najmlajše in predšolske otroke, kakor tudi za najstnike in mladino. Preveriti moramo kolikšna je njegova maksimalna nosilnost in višina krmila.

Izdelani so lahko iz različnih materialov, bolj kot je skiro trden, večjo obrabo bo izdržal. Prav tako je pomemben način krmiljenja, saj si vsi modeli med seboj niso enaki. Skiroji za najmlajše imajo  navadno tri ali štiri kolesa, saj tisti s tremi omogočajo enostavnejše upravljanje s prenosom teže, kar omogoča, da zavijamo na eno ali drugo stran. Če imajo še četrtega, je to zaradi večje stabilnosti, otroci jih tako lahko potiskajo ter se poganjajo sede, ali stoje. Skiroji z dvema kolesoma  se usmerjajo podobno kot kolo, kar pomeni, da s krmilom narekujemo smer vožnje.

Tudi načini zaviranja se med različnimi skiroji razlikujejo. Večina jih ima zavoro v obliki nekakšnega blatnika na zadnjem kolesu, med tem ko imajo električni modeli na krmilu pogosto tudi zavorne ročice.

Kolesa skirojev se razlikujejo tako po materialu, kot po velikosti. Oba vplivata na gladkost in hitrost vožnje. Kolesa so prilagojena namembnosti skiroja, starostni skupini za katero je namenjen, izkušenosti in cenovnemu razredu. Lahko so plastična, silikonska, ali celo napihljiva.

Če kupujemo skiro za majhnega otroka, je zelo pomembno, da je tako lahek, da ga otrok lahko brez problemov nosi. Ker so otroci velikokrat zelo dovzetni za barve, so na voljo v široki barvni paleti.

Skiro za otrokeZaščitna čelada

Skiro in čelada?

Pri vožnji s skirojem nošnja čelade sicer zakonsko ni predpisana, a vsakdo, ki da nekaj na lastno varnost, jo bo uporabljal, kot pri vsakem drugem športu, pri katerem obstaja možnost poškodb. Konec koncev, tukaj ne gre le za nevarnosti, ki prežijo na nas s strani prometa, temveč pred vsem za zaščito pri morebitnem padcu, do katerega  lahko pride kjerkoli in kadarkoli, tako v mirujočem položaju, kot med gibanjem. Čelade za vožnjo s skirojem so izdelane iz lahkih, varnih materialov. Imajo sistem za nastavitev, ki omogoča optimalno prileganje glavi. Velikost je potrebno izbrati preudarno. Določimo jo tako, da izmerimo največji obseg glave, na področju čela.

Več o nakupu skiroja po ugodni ceni

Cena

Cene skirojev so odvisne od več faktorjev, kot so velikost, namembnost in kakovost materialov iz katerih so narejeni. Pri ceni je pomembno ali gre za navaden skiro, električen skiro (najdražji) ali  morda skiro, ki je namenjen za izvajanje trikov, je bolj specifičen in izpopolnjen ter zaradi tega seveda dražji. Cene skirojev se gibljejo vse od slabih 20,  pa do dobrih 1600€.