Skiro je eno izmed najboljših prevoznih sredstev

Skiro je praktično in zabavno prevozno sredstvo, z nami gre lahko vsepovsod, saj je zložljiv in lahek. Uporabljajo ga odrasli in otroci in na tržišču najdemo raznoliko ponudbo skirojev. Obstajajo različni modeli, od dvokolesnih, trokolesnih, skirojev z večjimi ali manjšimi kolesi, skiro za različne stile vožnje, celo električni skiro. Skiroje lahko v grobem razdelimo na tiste, namenjene otrokom in skiroje, namenjene odraslim.

Na kaj smo pozorni pri nakupu skiroja?

Kolesa skirojev se razlikujejo po velikosti in materialih, iz katerih so izdelani. Kolesa so lahko manjša (premer okoli 10 cm) ali večja (premer okoli 20 cm), velikost koles pa vpliva na hitrost in gladkost vožnje. Pred nakupom razmislite tudi, po kakšnih poteh boste s skirojem potovali. Ob pregledovanju koles ne pozabite na ležaje. Kakovostni skiroji imajo posebne ležaje za gladko vrtenje koles.

Zaustavljanje skiroja je običajno s pritiskom na blatnik zadnjega kolesa skiroja, nekateri skiroji, predvsem električni, imajo tudi zavorno ročico.

Material, iz katerega je izdelan skiro, mora biti trden, saj je od tega odvisno, kako hitro se bo ob pogosti uporabi, obrabil. Upoštevajte tudi maksimalno obremenitev skiroja, zato je razmislek, ali bo skiro namenjen odraslemu ali otroku, pomemben. Skiroji z močno aluminijasto konstrukcijo so varnejši in omogočajo nosilnost do 100 kg.

Skiro za odrasle

Oglejte si skiroje za odrasle

Skiro za otroke

Pri nakupu skiroja za otroke so na prvem mestu varnost, teža in velikost modela skiroja. Skiroji za najmlajše imajo običajno tri kolesa, dve spredaj – za lažje krmiljenje in eno zadaj. Prenos teže v zavojih je pri modelih skirojev z dvema sprednjima kolesoma preprostejši in omogoča boljšo stabilnost. Na trgu lahko najdemo tudi skiroje z dvema sprednjima in dvema zadnjima kolesoma.

Otrok je na vožnjo s skirojem pripravljen, ko zmore samostojno nekaj sekund stati na eni nogi. To je običajno med drugim in tretjim letom starosti.

Nikar pa pri nakupu skiroja za otroke ne pozabite na varnostno otroško čelado. Nastavljive čelade lahko otroci uporabljajo več let zapored, pri kolesarjenju, vožnji s skirojem, rolerji ali kot sovoznik v otroškem kolesarskem sedežu. Ob nakupu otroške čelade smo pozorni na certifikat, ki zagotavlja varnost otroške čelade in na udobje, ki jo čelada nudi otroški glavi.

Tržišče ponuja skiroje za otroke vseh barv in barvnih kombinacij, zato ob vsem naštetem svojemu otroku omogočite izbiro svojega skiroja v njegovi najljubši barvi.

Skiro za otroke

Preberite več o skirojih za najmlajše

S skirojem v službo

Skiro za odrasle je praktičen, kadar pot do službe ni dolga oziroma je potrebno opraviti dodatno pot od parkirišča ali avtobusnega postajališča do delovnega mesta. Skiroji za odrasle so zložljivi in lahko, zato lahko z nami potujejo kamorkoli. Celo na počitnice. Ker se ob redni uporabi skiro obrabi, so na voljo sestavni deli za skiro. Sami lahko zamenjamo zavoro, objemalko, distančnike in druge sestavne dele skiroja. Sestavni deli so cenovno ugodni, nekaj pozornosti pa ob nakupu namenimo materialom, iz katerih so sestavni deli narejeni.

Freestyle skiroji

Skiroji za prosti slog so namenjeni zabavi, skakanju in izvajanju različnih trikov. Izdelani so iz robustnejših materialov, s trdnejšimi kolesi in kvalitetnimi ležaji. Nekateri skiroji so zasnovani za vožnjo po pobočjih, BMX poteh in skate parkih. Krmilo je običajno izdelano tako, da se mehko obrača in vzdrži velike obremenitve in močne udarce. Zavora na zadnjem kolesu je izdelana iz kaljenega vzmetnega jekla.  

Vsi na skiro

Največja prednost uporabe skiroja je njihova uporabnost. Otroci se jih hitro naučijo uporabljati, saj je vožnja z njimi enostavna. Zložljive modele lahko s sabo vzamemo na avtobus ali vlak, udoben in enostaven je prevoz s skiroji v mestu, na počitnicah in na potovanjih. Na voljo je širok izbor skirojev za odrasle in otroke v vseh cenovnih razredih.