Kompresijska oblačila – do hitrejših rezultatov z več udobja

Kompresijska oblačila so trenutno zelo vroča tema in so v nadvse kratkem času postala močno popularna, tako rekoč del obvezne opreme, tako v svetu rekreativnega, kot vrhunskega športa. Marsikdo si rekreacije ali treninga brez njih sploh ne zna več predstavljati. Temu se pravzaprav niti ne gre čuditi, saj omogočajo boljšo aktivnost, hitrejšo regeneracijo po naporu in celo zdravljenje morebitnih poškodb. Koncentracija kreatina kinaze (kazalca poškodbe mišic) je po njihovem nošenju nekoliko nižja. Zmotno je sicer domnevati, da bo že samo nošnja teh oblačil poskrbela za boljše rezultate, saj kot taka ne vplivajo na našo hitrost, vendar pa občutno zmanjšajo zakasnelo mišično bolečino ter vplivajo na hitrost regeneracije mišične jakosti ter moči.

Vsi vemo, da je vsak trening sestavljen iz napora in počitka. Pri vseh športih, ki se jih lotevamo aktivno, se poraja vedno aktualno vprašanje: Kako povečati količino treninga in pospešiti regeneracijo, da bi v najkrajšem času dosegli najhitrejše rezultate? Na trgu obstajajo številna regeneracijska sredstva, hladilne kopeli, kreme ipd., ki pa so se izkazala za pogosto manj učinkovita od te preproste, fizikalne metode, ki se je razvila na medicinskem področju in razširila na področje športa, kjer je praktično prevzela vlogo obveznega dela opreme. Kompresijska oblačila se pogosto uporabljajo tako med treningom, kot tudi po njem. Nosimo jih na tistem delu telesa, kjer so mišice najbolj utrujene in obremenjene (po napornem kolesarjenju vam kompresijska majica ne bo pomagala).

Glavne prednosti kompresijskih oblačil so:

  • boljša prekrvavitev mišic zaradi večjega dotoka kisika
  • večja moč
  • hitrejša regeneracija
  • odvajanje potu
  • manjše vibracije mišic, kar vpliva na manj poškodb
  • temperaturna regulacija
  • podpora vezi, mišic, sklepov
  • večja stabilnost

Poznamo kompresijska oblačila z zaščito, ki so primerna za kontaktne športe, saj zaščitijo vitalne dele telesa in tista brez, ki se telesu popolnoma prilagodijo, so nemoteča, ne tiščijo, primerna pa so vsem, tako ljubiteljskim, kot profesionalnim športnikom.

Nudimo tudi kompresijska oblačila brez zaščite >>

Kompresijske hlače za tek

Kompresijske hlače za tek gotovo spadajo med tovrstna oblačila, ki so najbolj razširjena. Zelo primerna so za vse, ki imajo težave s koleni, saj njihova napredna tehnologija ščiti mišice in ligamente spodnjega dela nog, hkrati pa stabilizira kolenski sklep ter zmanjšuje vibracije, ki nastajajo med tekom. Nudijo idealno podporo kolkom, osrednjemu delu telesa ter spodnjemu delu trebušnih in hrbtnih mišic. Kompresija, ki nastaja med in po aktivnosti, omogoča kroženje krvi ter zmanjšuje nastajanje mlečne kisline v mišicah. Kompresijske hlače za tek so zelo lahke, zračne, popolnoma vpijejo znoj in mu omogočijo hitro izhlapevanje.

Kompresijska oblačila - hlačeKompresijska oblačila

Kompresijske hlače za košarko

Kompresijske hlače za košarko skrbijo za podporo kritičnim delom telesa, zlasti kolenom, kolkom, spodnjim trebušnim ter hrbtnim mišicam. Izdelane so iz visoko raztegljive tkanine, namenjene hitremu sušenju ter odvajanju znoja, ploski šivi pa pomagajo ublažiti draženje kože. Imajo elastičen pas za udobno prileganje ter mrežne vložke za prezračevanje na mestih, kjer je to najbolj potrebno.

Kompresijske kratke hlače

Kompresijske kratke hlače so namenjene tako kompresijski podpori športnikovih ključnih mišic že med samo aktivnostjo, kot ohranjanju telesne temperature med in po treningu. Pomagajo pri hitrejši regeneraciji. Izdelane so iz močnega kompresijskega materiala, ki zagotavlja vrhunsko podporo mišicam, vpija znoj in se hitro suši. Na več mestih imajo prezračevalne cone. Ker so ultra raztegljive in ergonomsko zasnovane, so za uporabnika maksimalno udobne ter podpirajo vsak njegov gib. Primerne so za dvoranske in zunanje športe.

Kompresijska majica

Na izbiro imamo kompresijske majice z dolgimi ali kratkimi rokavi. Primerne so za večino športov. Športnikom zagotavljajo podporo in stabilnost ključnih mišic ter ohranjajo telesno toploto med in po treningu. Narejene so iz udobnih, lahkih, hitro sušečih, močno elastičnih materialov, ki dobro vpijajo znoj. Primerne so tako za notranje, kot zunanje športe.