Floorball – oprema: poleg palice za floorball pomembna tudi oblačila in obutev

Floorball je zelo podoben hokeju na ledu in hokeju na travi. V vsakem od nasprotnih moštev je na igrišču 5 igralcev in vratar. Število igralcev na igralni površini se med igro lahko spreminja zaradi izključitev. Ekipo lahko sestavlja do 20 igralcev in dva vratarja. Moštvo skuša v nasprotnikova vrata potisni 23-gramsko plastično votlo žogico s 26 luknjami, premera 72 milimetrov in je po velikosti malce večja kot žogica za tenis.

Ne pozabite na žogice za floorball!

Za začetek igranja flooorballa ne potrebujemo veliko posebne ali drage opreme, niti pozneje na najvišjem tekmovalnem nivoju. Dovolj so majica, kratk hlače in dobra športna obutev - najprimernejša je seveda športna obutev za dvoranske športe. Igralec igra s posebno palico za floorball dolžine do 120 centimetrov, ki ima posebno oblikovan plastičen loparček. Palica in žogica sta lahki ter enostavni za rokovanje, kar pomeni da se floorballa lahko hitro naučimo. Osnovno gibanje pri floorballu je tek in ga lahko primerjamo s košarkarskim.

Floorball je zelo varna igra, ker so vsi kontakti s telesom prepovedani. Za razliko od hokeja na ledu, je floorball nenasilen šport, pri katerem je pretirana grobost (udarci s palico, nalet na telo in podobno) strogo kaznovana. Kot vsak šport zahteva tudi floorball nekaj previdnosti, kljub strogim pravilom proti grobosti lahko pride do manjših poškodb zaradi udarca s palico, najpogostejši pa so zvini gležnjev, za zaščito oči lahko igralci uporabljajo posebna igralna očala, ki jih izdelujejo vsi večji izdelovalci opreme.

Golmanska oprema za floorball se razlikuje od opreme igralcev

Tako igralci kot vratar morajo biti ustrezno telesno pripravljeni, saj je floorball zelo dinamičen in hiter šport, ki zahteva tudi odlično tehniko obvladovanja žogice s palico. Vratar pa mora imeti razvite reflekse in mora biti zelo dobro razgiban, saj lahko veliko žogic ustavi z nogami in tudi glavo.

Vratar igra brez palice za floorball, zato skuša vrata zavarovati s telesom, nogami ali rokami. Golmanska oprema za floorball je zato drugačna od opreme igralcev. Vratar ima glavo zaščiteno z vratarsko čelado s kovinsko mrežo pred obrazom, oblečen pa je v posebno podloženo obleko (hlače, srajca z dolgimi rokavi, ...), sprednji del telesa mu ščiti še poseben podložen brezrokavnik, na kolenih in komolcih ima dodatno zaščito, nekateri vratarji pa uporabljajo tudi rokavice.

Palica za floorball

Golmanska oprema za floorball

Izbira palice za floorball in ostale opreme

Ob izbiri palice za floorball je potrebno upoštevati njene lastnosti. Izberete jo glede na togost in dolžino ročaja ter material in obliko loparčka. Ročaj je običajno narejen iz poliestra, poli karbona ali karbonskih vlaken. Zaradi teh materialov so ročaji zelo lahki in vzdržljivi. Običajno tehtajo od 150 do 250 gramov. Za začetnike je priporočljiv ročaj, ki je bolj upogljiv (28-32 mm), kar omogoča lažjo kontrolo žogice za razliko od tršega ročaja, ki omogoča močnejši strel. Ročaj ima tudi zamenljiv ovoj (''grip''), ki služi za boljšo kontrolo nad palico.

Loparčki so izdelani iz različnih plastičnih mas (PE, HDPE) ali najlonskih mas (PA). Nekateri izdelovalci uporabljajo tudi poliester in karbonska vlakna. Različni materiali naredijo loparček mehak ali pa trd. Mehki loparčki so dobri za kontrolo žogice, trdi pa so boljši za streljanje. So različnih barv in ta običajno ne pove ničesar o kvaliteti loparčka. Tudi oblika in velikost sta različna med proizvajalci.

Oblikovanje loparčka pomaga igralcu k boljši kontroli žogice. Vsak igralec lahko poljubno oblikuje svoj loparček, ampak v okviru določenih pravil. Lok upognjenega dela je lahko največ 30 milimetrov. Prav tako ni dovoljeno igrati s stopljenim ali počenim loparčkom.

Vas zanima floorball? Spletna trgovina B2MS vam nudi vso potrebno opremo za čim bolj učinkovito in udobno igranje floorballa. Vabljeni.