Kompresijska oblačila olajšajo športno aktivnost in regeneracijo telesa po njej

Če so nekoč kompresijska oblačila, predvsem nogavice, poznali bolniki s krčnimi žilami, sladkorni bolniki in piloti letal, so danes kompresijska oblačila postala nepogrešljiv kos garderobe pri rekreativnih in profesionalnih športnikih. Običajno se jih nosi pod klasičnimi športnimi oblačili. Kompresijska oblačila se uporabljajo med športno aktivnostjo in po njej, saj je vadba lažja, regeneracija mišičnih struktur po vadbi pa hitrejša.

Kako delujejo kompresijska oblačila

Kompresijska oblačila pospešijo pretok krvi, kar pomeni, da se poveča dotok kisika, ki s krvjo pride do mišic. Mišice med vadbo potrebujejo več kisika, saj gibanje v mišicah spodbuja celični respiratorni proces, ki daje energijo. Med vadbo dihamo hitreje in globlje, da do mišic pripotuje kar se da veliko kisika, ki se spremeni v energijo.  

Poleg izboljšanja telesne zmogljivosti, imajo kompresijska oblačila še vrsto drugih prednosti. Izdelana morajo biti iz ustreznih materialov, da jih dolgotrajno intenzivno raztezanje ne poškoduje.

Kompresijska oblačila omejujejo krvne žile in s tem zmanjšajo otekanje, ki vpliva na otrdelost mišic in sklepov, zlasti po športni aktivnosti, ko se naše telo ohladi. Prednost kompresijskih oblačil je tudi, da nudijo oporo, kar zmanjša bolečine v mišicah, ko med vadbo nastanejo mikro poškodbe, celo vnetja mišičnih vlaken.

Še ena izmed večjih prednosti kompresijskih oblačil, je termoregulacija. Za optimalno telesno vzdržljivost je vzdrževanje prave telesne temperature ključnega pomena. Premalo ogrete mišice se lahko hitreje poškodujejo. Prekomerno potenje pa povzroča telesu stres. Kompresijska oblačila vzdržujejo za telo najprimernejšo temperaturo pri športni aktivnosti.

Kompresijska oblačila za tek

Kompresijska oblačila za tek

Izbira športnih oblačil je pomembna in vpliva na športne rezultate. Nedavne raziskave so pokazale, da kompresijska oblačila za tek vplivajo na uspešnost šprinterjev, saj olajšajo spreminjanje hrbtnega nagiba in pripomorejo h gibljivejšim kolkom, kar tekaču omogoči večje število korakov med tekom. Njihova prednost je tudi, da športniki po aktivnosti hitreje okrevajo, saj elastičnost oblačila pripomore k večjemu izločanju laktatov iz utrujenih mišic.

Najpogosteje tekači uporabljajo kompresijske dokolenke ter kompresijske hlače za tek. Oblačila so zasnovana tako, da vpijajo znoj in omogočajo naravno izhlapevanje vode, so lahka, zračna ter se hitro sušijo. Telesu se najbolje prilagodijo pri temperaturi med 36,6 - 37 stopinj Celzija, človeškemu telesu so prilagojena tudi ergonomsko.

In ne nazadnje, s kompresijskimi oblačili boste modni. Proizvajalci športnih oblačil se tega zavedajo in ustvarjajo vedno nove kombinacije športnih kompresijskih hlač in majic v različnih barvnih kombinacijah za vse vrste osebnih slogov. Kompresijska oblačila telo oblikujejo in poudarijo športni videz tistega, ki jih nosi.

Oglejte si ponudbo kopresijskih majic

Kompresijska oblačila z zaščito

Ker so kompresijska oblačila med športniki postala zelo priljubljena, se jih uporablja pri različnih športih. Kompresijska oblačila so se tako prilagodila različnim vadbam. Kompresijske hlače so na voljo v različnih dolžinah, dolge, kratke ter so sredine meč, obstajajo tudi kompresijske hlače z zaščito, ki športnika zaščitijo v predelu trtice, stegen, bokov in kolen.

Luka Dončić, Serena Williams – ljubitelja kompresijskih oblačil

Sindrom zapoznele mišične bolečine, ki nas naslednje dni po intenzivni vadbi ovira pri nadaljni športni aktivnosti smo že omenili. Športniki z zelo aktivnim urnikom s pomočjo kompresijskih oblačil lahko trenirajo intenzivneje in prej kot bi v primeru, da bi mišice brez pomoči kompresijskih oblačil okrevale po naporni vadbi.

Ameriška teniška igralka Serena Williams je kompresijske majice nosila zaradi boljšega krvnega pretoka, po porodu je namreč imela težave s krvnimi strdki zaradi venske tromboze. Tesen oprijem kompresijske majice je poskrbel za boljši pretok krvi v zgornjem delu telesa.

Kompresijska oblačila

Preberite tudi o kompresijskih oblačilih za košarko

Kompresijska oblačila so le ena od možnosti okrevanja telesa po vadbi

Pri regeneraciji mišic je dobro kombinirati več metod. Poleg kompresijskih oblačil, so tu še masaže, ledeni obkladki, zdrava prehrana, dovolj počitka, redna vadba in izogibanje nezdravim življenjskim navadam.