Rolerji ki so pravilno izbrani gotovo opravičijo svojo ceno

Rolerji naj bi izvirali iz Skandinavije, kjer je bilo drsanje v začetku 17. stoletja zelo razširjena oblika transporta, saj so pozimi vsi kanali zamrznili in tako ustvarili idealno površino za drsanje. Ker se je tak način potovanja zelo prijel, so pričeli, ko se je zunaj otoplilo in led stopil, uporabljati imitacije drsalk z nekakšnimi kolesi, ter si tako omogočili podoben način transporta kot pozimi. Uradno so se prvi rolerji pojavili v Londonu leta 1760. Razvoj njihove tehnologije pa je neposredno vplival na napredovanje od samega transporta, do rekreacijskega rolanja ter ostalih športnih panog, pri katerih se rolerji uporabljajo.

Da bi si zagotovili nemoten užitek rolanja, je zelo pomembna ustrezna izbira primernih rolerjev. Izbira je precej velika, cene pa so si med seboj lahko precej različne. Pomembno je, da najprej določimo za kateri stil rolanja rolerje potrebujemo, saj se le-ti konstrukcijsko med seboj razlikujejo v veliko rečeh, najbolj očitno pa v številu ter velikosti koles, v obliki podvozja in čevlja. Kaj izberemo je prav tako odvisno  od pogostosti uporabe in znanja posameznika. Za začetnike ter vse tiste, ki rolajo redkeje, zadostujejo osnovni, cenovno ugodnejši rolerji, med tem ko so za športnike, ki se z rolanjem ukvarjajo aktivno, primernejši bolj kvalitetni in odporni, takšni, ki poleg vzdržljivosti omogočajo tudi izvajanje različnih akrobacij. Najboljši rolerji so tisti, ki so izbrani natančno po naši meri ter v popolnosti služijo svojemu namenu.

Najboljši rolerji

Roler lahko razdelimo na zavoro, ležaje, kolesa, podvozje ter čevelj. Če izbiramo fitnes rolerje, naj bi bil čevelj lahek in zračen, hkrati pa vzdržljiv ter odporen na zunanje vplive, kar je pogosto zelo težko. Splošnega pravila pri izbiri ni, priporočljiva pa je izbira tistega čevlja, ki se vam zdi najudobnejši. Ko se zapne mora biti peta fiksirana, s prsti pa se konca čevlja ne smemo dotikati.

Ležaji so tisti, od katerih je odvisna hitrost vrtenja koles. V opisih izdelka proizvajalci navadno navajajo oznaki ABEC ali ILQ s pripisano številko, ki večja kot je, pomeni večjo natančnost izdelave ležaja. Ne glede na oznake moramo vedeti, da so ležaji del, ki ga bomo po določenem času zanesljivo zamenjali. Lahko pa jim podaljšamo življenjsko dobo, ki  je odvisna tudi od tega kako - če sploh, jih vzdržujemo. Ob vsakodnevni vožnji jih je potrebno približno vsakih pet mesecev očistiti. Prav tako je pomembno, da se izogibamo dežju in lužam, v nasprotnem primeru pa jih obvezno dobro obrišemo, po eni uri pa to storimo ponovno.

Oglejte si pestro izbiro rezervnih delov za rolerje

Kolesa so točka kjer se roler stika s podlago, torej se slej ko prej obrabijo. Navadno imajo dve oznaki, ki pomenita dimenzijo in trdoto kolesa. Če imamo večja kolesa smo običajno hitrejši, a zato manj okretni. Zavora je vsaj pri fitnes rolerjih večinoma že pritrjena na roler, za razliko od tistih v višjem cenovnem razredu, katerim je pri nakupu dodana zraven.

Ščitnike uporabljamo, da bi se med morebitnim padcem zaščitili pred odrgninami in poškodbami sklepov. Dobijo se v več velikostih, za otroke, moške in ženske. Obstajajo ščitniki za kolena, komolce ter zapestja. Za zapestne ščitnike je zelo pomembno, da se roke močno oprijemajo, med tem ko morajo biti pri tem prsti povsem sproščeni. Moderni ščitniki so večinoma anatomsko oblikovani, in znotraj oblazinjeni z mehko peno, tako da pri nošenju niso moteči. Sprednji del je navadno iz visoko odporne plastike, zapenjajo pa se z velcro trakovi. So lahkotni in zračni. Poškodovanih ščitnikov ne popravljamo ali modificiramo, saj bi takšni predstavljali tveganje za še hujše posledice pri ponovnem padcu.

Ščitniki za rolerje

Cenovno so si, kot je bilo že omenjeno, rolerji med seboj zelo različni, cena pa je zelo odvisna od njihove namembnosti, oziroma kakovosti. Najcenejši so osnovni fitnes rolerji, najdražji pa profesionalni, tekmovalni rolerji. Cene se gibljejo nekje med slabimi 100 in dobrimi 500€.