Floorball – zabava in športna rekreacija na malo varnejši način

Floorball je relativno nepoznana oblika dvoranskega športa. Predstavlja različico hokeja, ki je povprečno igrana na lesenem podu –  ne na ledu. Hokej je znan po pogosti grobosti med igro. Floorball stremi oblikovati ekipno vzdušje brez nasilja ali pretirane grobosti. Vsakršna agresivna poteza je strogo kaznovana. Med nasprotnima ekipama so strogo prepovedani udarci s palico ter nalet na telo. Floorball je tako nenasilen in varen šport, ki z vsakim letom pridobiva na priljubljenosti. Tudi v Sloveniji se nahaja že več športnih ekip in klubov, ki se jim mladi nadobudneži lahko pridružijo.

Oglejte si tudi opremo za floorball igrišča >>>

Floorball spletna trgovina za odlično kvaliteto športne opreme

Interes v zanimivi šport viša prav tako preprostost igre in igralnega okolja. Potrebno ni ne drsalk, ne ledenega drsališča. Niti ni potrebno znati zanesljivo in sposobno drsati na ledu. Ker igra poteka na dvoranskih tleh, se lahko trening izvaja v katerikoli športni dvorani – med poletjem celo zunaj. Floorball oprema je enostavna za uporabo. Cenovno dostopno in kvalitetno artikle lahko v Sloveniji najdemo pri B2MS. Spletna trgovina za floorball je slovenskega porekla – svoj sedež ima v Kopru. Ker je šport še dokaj neznan, je lahko v športnih trgovinah težko najti primerno floorball opremo po dobri ceni. Naročilo prek spletne prodajalne se splača, saj je dobavna doba hitra in zanesljiva.

Floorball oprema je enostavna za uporabo in cenovno dostopna

Povprečna igra floorballa se odvija v športni dvorani. Igralci potrebujejo le povprečno športno majico, hlače in dobro, zanesljivo obutev. Edina profesionalna floorball oprema, ki jo morajo igralci priskrbeti je palica za floorball. Ta je po izgledu zelo podobna palicam, ki jih uporabljajo tudi profesionalni igralci hokeja na ledu. Namesto črnega ploščka iz vulkanizirane gume, ki jo uporabljajo pri hokeju, je pri floorballu uporabljena bela žogica, ki je v notranjosti votla. Prepoznavni znak bele žogice za floorball je 26 luknjic, ki prepredajo njeno površino. Kot pri hokeju lahko tudi pri floorballu med igra dosega neverjetne hitrosti. Meritve z moderno opremo so zasledile hitrost bele žogice tudi do 180 km/h.

Floorball paliceGolmanska oprema za floorball

Palice za floorball lahko najdemo v setu primernemu za celotno ekipo

Pri palicah za floorball je ključnega pomena predvsem dolžina, ki igra veliko vlogo pri obvladovanju žogice med igro. Najdaljša dolžina znaša 110 cm, najti je mogoče tudi palice za floorball dolžine 90 cm. Za rekreativnega igralca povprečne višine 175 – 190 cm je primerna palica dolžine 95 cm. izdelane so iz steklenih vlaken in plastike. Palice za floorball so specifično prirejene za levičarske oziroma desničarske igralce. V igri predstavlja lov in podaja bele žogice glavni cilj. Na koncu palice je v ta namen nameščen loparček. Z njim lahko športniki hitro in dinamično premikajo belo žogico med seboj in proti golu. Velikega pomena je kvaliteta loparčka in primerna postavitve. Po potrebi je mogoče ob obrabi loparček zamenjati. Za boljšo tehniko se lahko igralci odločijo namestiti ukrivljen loparček, vendar ukrivljenje na nobeni točki ne sme presegati zapovedane meje. Zamenjava standardnega loparčka za ukrivljenega ni nujna za dobro igro in predstavlja edino dovoljeno prilagoditev, ki jo lahko igralci opravijo na svojih palicah za floorball. 

Kakovostna golmanska oprema za floorball ščiti tako gol kot igralca

Golmanska oprema se razlikuje od standardne floorball opreme. Videz branilca je podoben temu  nogometnega golmana. Branilec potrebuje velcro rokavice odlične kakovosti, ki ščitijo roke pred morebitnimi športnimi poškodbami. Žogica dosega velike hitrosti, zaradi česar nosi golman prav tako profesionalno floorball masko. V primerjavi z čelado in masko branilca pri profesionalnem hokeju na ledu je golmanska maska pri floorballu lažja in veliko preglednejša. Votla bela žogica je veliko lažja in predstavlja veliko manjšo silo kot trden, gumijasti plošček pri hokeju. Kljub temu je varnost ključnega pomena. Uporaba zaščitne čelade oz. maske med igro je obvezna.