Floorball: palica, loparčki, čevlji in drugi pripomočki za igro

Floorball je ekipni šport, ki so ga razvili na Švedskem, vendar pa postaja tudi pri nas v zadnjih letih vse bolj priljubljen, o čemer med drugim priča dejstvo, da imamo že od leta 2000 lastno zvezo. Gre pravzaprav za dvoransko obliko hokeja, pri čemer pa obstaja bistvena razlika, če floorball primerjamo s hokejem na ledu, in sicer prepoved ter sankcioniranje grobosti. Prav ta element nenasilnost je eden izmed vidikov, zaradi katerih se zanimanje za ta šport vse bolj povečuje. Če morda razmišljate, da bi začeli s treningom floorballa ali pa želite vanj vključiti svojega otroka, vas verjetno zanima, katere pripomočke vse potrebujete in kje jih je mogoče kupiti. Več informacij o tem vam ponujamo v nadaljevanju…

floorball oprema

Kakšna so pravila in katera je nujna oprema za floorball?

Za začetek se na kratko ustavimo pri tem, kako floorball sploh poteka oziroma katera so tista pravila, ki jih morajo igralci upoštevati. Kot že omenjeno, gre za različico hokeja, ki ne dopušča izrazite grobosti. Namesto tega so v ospredju tehnika, spretnost igralcev in njihova telesna pripravljenost. To, ali je igra zares poštena, med uradnimi tekmami nadzorujeta dva sodnika, morebitni prekrški, kot so udarci po palici ali grobo prerivanje, pa se kaznujejo s prostim strelom ali celo z izključitvijo. Posamezna tekma je razdeljena na tri dele, ki trajajo 20 minut, in sicer na ograjenem igrišču dimenzij 20 x 40 metrov. Čeprav je sam koncept na prvi pogled precej podoben hokeju na ledu, pa so pravila zastavljena tako, da je šport precej primernejši za vse rekreativce, ki se želijo predvsem zabavati in dobro razgibati, ne da bi se pri tem poškodovali. Ena pomembnih prednosti pa je še to, da načeloma niso nujna posebna oblačila. Za igro so dovolj palica za floorball, žogica in obutev, primerna za dvoranske površine.

VEČ O ZAŠČITNI OPREMI ZA FLOORBALL TUKAJ

Osnovna pripomočka za floorball: žogica in palica (značilnosti)

Na kaj morate biti pozorni, ko se izbirajo pripomočki za floorball? Palica ne sme biti daljša od 110 centimetrov, poleg tega pa pazite, da bo loparček pri palici zares v optimalnem stanju, in ga po potrebi zamenjajte. Priporočamo, da nakup opravite v specializirani trgovini s športnimi pripomočki, kjer vam bodo znali svetovati, kaj vse je potrebno za floorball. Žogica (večinoma bela, kadar je podlaga svetla, pa so možne druge barve) mora imeti prav tako posebne lastnosti: votla s 26 luknjami, premer 72 milimetrov in masa 23 gramov.

palica za floorball

Golmanska oprema za floorball je še posebej pomembna

Vratar pri igri ne uporablja palice, ampak poskuša zadetke preprečiti z uporabo lastnega telesa, pri čemer lahko uporablja roke ali noge. To seveda pomeni, da mora biti golmanska oprema za foorball nekoliko drugačna kot za druge igralce. Ključna je predvsem zaščita glave s posebno čelado, ki hkrati zagotavlja zaščito obraza (kovinska zaščitna mreža). Golmanska oblačila za floorball morajo imeti podlogo, pri čemer je na komolcih in kolenih dobrodošla dodatna zaščita, včasih pa se uporabljajo še rokavice. Čeprav torej za vratarja pri floorballu palica ni potrebna, pa vse to pomeni, da so pripomočki zanj na koncu običajno dražji. Vendar pa gre tu za vprašanje varnosti, zato varčevanje zagotovo ni smiselno.

Vse, kar je potrebno za floorball: palica, čevlji itn.

Iščete kakovostne, obenem pa cenovno dostopne pripomočke za floorball? Vse, kar potrebujete, boste našli v spletni trgovini B2MS. Poleg že omenjenih pripomočkov vam ponujamo še gole z mrežico, po želji pa lahko mrežico kupite tudi ločeno. Preglejte še našo raznoliko in ugodno ponudbo kotalk, rolerjev, drsalk, longboardov in skateboardov, klasičnih in freestyle skirojev ter dodatkov za nogomet, košarko in namizni tenis. Vsi športni navdušenci boste zagotovo prijetno presenečeni nad ponujenimi možnostmi. Zagotovite si ure in ure zabavne rekreacije!

Več o naši ponudbi si preberite tukaj: https://www.vsi.si/b2ms/drsalke-b2ms