Pošlji povpraševanje

Gorazd Vertovšek o zdravi prehrani na delovnem mestu

Promocija zdravja in zmanjševanje absentizmaGorazd Vertovšek ima dolgoletne izkušnje na področju mednarodnega cestnega prevoza, deluje pa predvsem na področju svetovanja in izobraževanja o varnosti in zdravju pri delu. Gorazd Vertovšek pravi, da je na delovnem mestu pomen uravnotežene prehrane pogosto spregledan, kar je izredno problematično, saj je zdrava prehrana na delovnem mestu za delavce visokega pomena. Prav tako je pomembna promocija zdravja in posledično zmanjševanje absentizma.

Pomen uravnotežene prehrane ne sme biti spregledan

Zdrava in varna prehrana na delovnem mestu pomeni uravnoteženo, mešano in varovalno hrano, ki pa mora biti varna tudi iz sanitarno higienskega vidika. Obstaja namreč tveganje za nastanek legionele, ki iz naravnega okolja lahko zaide v vodne sisteme, namenjene oskrbi s pitno vodo, hladilne stolpe, bazene s kopalno vodo in bazene z industrijsko vodo. Gorazd Vertovšek zato opozarja na nevarnost okužbe z legionelo kot posledico vdihovanja aerosola, ki izvira iz območij kontaminirane vode.

Promocija zdravja in zmanjševanje absentizma

Za nastanek legionele je tveganje večje, če ima delavec oslabljen imunski sistem, če kadi ali ima spremljujoče bolezni, kot sta diabetes in odpoved ledvic. Zato je pomembno, da so delavci v dobri splošni kondiciji, za kar je pomembna zdrava prehrana na delovnem mestu in pomen uravnotežene prehrane. Gorazd Vertovšek dodaja, da je v okviru podjetja potrebno skrbeti za prevetivne ukrepe v zvezi z legionelo, ki zavzemajo zagotavljanje pravilnega delovanja, rednega čiščenja in dobrega vzdrževanja notranjega vodovodnega sistema.

Pravni vidik promocije zdravja in zmanjševanja absentizma

V Zakonu o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) je zapisano, da mora delodajalec »zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu« (5. člen), ter »načrtovati in izvajati promocijo zdravja na delovem mestu,« ki rezultira v zmanjševanju absentizma (6. člen). V primeru, da se delodajalec ne drži tega zakona, mora plačati kazen določeno po 76. členu tega zakona. Zdrava prehrana na delovnem mestu in pomen uravnotežene prehrane sta torej določena tudi po zakonu, zato ju je nujno upoštevati v vsakem podjetju.

PREBERI VEČ O SEMINARJIH GORAZDA VERTOVŠKA

Zavedajmo se pomena uravnotežene prehrane - Gorazd Vertovšek

Ključni problemi prehranjevanja prebivalstva, ki vodijo do bolezni in višje zdravstvene ogroženosti so:

  • previsok povprečni energetski vnos,
  • previsok vnos skupnih slabih maščob,
  • previsok vnos kuhinjske soli (natrija),
  • nezadostno uživanje zelenjave in sadja in
  • previsok vnos enostavnih sladkorjev.

Da bi slabe prehranjevalne navade spremenili, je pomembna tudi promocija zdravja in zmanjševanje absentizma na delovnem mestu, zatrjuje Gorazd Vertovšek.

Gorazd Vertovšek | Svetovalec na področju varnosti in zdravja pri delu - povezave do naše spletne strani: