Brušenje parketa- najboljša rešitev za dotrajan parket


Brušenje parketa je enostavna rešitev za vse tiste, ki se spopadate z obrabljenim parketom. Obnova parketa je primerna pri celovitih prenovah stanovanj ali hiš, saj je polaganje novega precejšen finančni zalogaj, hkrati pa lahko z brušenjem in lakiranjem pridemo do enakih rezultatov.

Brušenje parketa poteka hitro, naši mojstri pa so pri svojem delu natančni in učinkoviti, zato boste z rezultati gotovo zadovoljni.

obnova parketa

Brušenje in lakiranje parketa- različne vrste parketa

Parket oz. lesena obloga za tla je že dolga poznana tehnika talne obloge, ki ustvarja bolj topel prostor in bolj prijeno površino za hojo. Z večletnim razvojem polaganja in obnove se je seveda razvilo tudi več različnih vrst parketa. V nadaljevanju si lahko preberete razlike med najpogostejšimi vrstami.

Obnova parketa: klasični parket

Klasični parket se v skoraj nespremenjeni obliki pojavlja že skoraj 200 let. Njegov osnovni element je lesena deščica, ki se je v preteklosti uporabljala tudi za toplotno izolacijo. V starih meščanskih hišah ga lahko prepoznamo po značilnem vzorcu v katerem je bil vgrajen-ribja kost. Obnova parketa v stilu ribje kosti je zelo zaželena, saj je le-ta ponovno moden in tudi zelo kvaliteten.

Gotovi parket: brušenje in lakiranje parketa pred polaganjem

Vrsta parketa, ki je skoraj izpodrinila klasičnega je gotovi parket. Ta se od klasičnega razlikuje po nivoju obdelave, saj brušenje in lakiranje poteka že v tovarni. Gotovi parket je tako že pripravljen na montažo, s čimer pridobimo na času.

Popravilo parketa: lamelni in mozaični parket

Najbolj razširjena vrsta parketa je gotovo lamelni oz. mozaični parket. Sestavljen je iz deščic, ki so nato združene v kvadratne ploskvice, te pa nato sestavljajo talno ploskev. Ker je ta vrsta najbolj razširjena, je vsekakor primerno razmisliti o brušenju in popravilu parketa.

Brez brušenja parketa: dvoslojni parket

Dvoslojni parket je, kot že ime pove, sestavljen iz dveh plasti ali slojev.  Osnova dvoslojnih parketov je lahko MDF plošča (lesni prah, celuloza in veziva), največkrat pa imajo za osnovo vezano ploščo iz hitro rastočih drevesnih vrst, kot je denimo topol. Čez osnovno ploščico se doda še 3-4 mm furnir, ki mu doda trdnost. Dvoslojni parket ne zahteva brušenja.

Preprosta obnova parketa: industrijski parket

Industrijski parket, kot že ime pove, je eden izmed bolj vzdržljivih vrst in je primeren za obnovo in popravilo. V osnovi gre za debelejše deščice, ki so iz bolj trpežnih drevesnih vrst.

brušenje in lakiranje parketa

Razlika med brušenjem in lakiranjem parketa ter oljenim parketom

Glavne tehnike obnove parketa so brušenje, lakiranje in oljenje parketa. Vsaka tehnika po svoje zaščiti les pred obrabo s čimer pa na dolgi rok preprečimo večkratno popravilo parketa. Pri brušenju gre za površinsko obdelavo z žago. S tem se znebimo površinskih prask in obrabe, ki se zgodi z leti uporabe.

Pri brušenju in lakiranju gre za površinsko zaščito lesene površine. To je tisti tip parketa, ki ga vsi poznamo kot najbolj »standardni« parket iz domačih hiš in stanovanj. Na trgu poznamo več vrst lakov. Klasičnih kislinskih lakov, se praktično ne uporablja več. Njihova težava je ekološka spornost in od prepovedi formaldehidov dalje tudi vprašljiva življenjska doba. Dodaten razlog je tudi dolgotrajen neprijeten vonj.

Pri oljenih parketih gre za zaščito parketa z oljem, kot pove že ime. Prednosti pred brušenjem in lakiranjem se pokažejo pri odpravljanju manjših napak- parket zgolj naoljite in praske izginejo! Potrebno pa se je zavedati, da je oljen parket potrebno bolj redno vzdrževati kot ostale vrste parketa.

popravilo parketa

Kvalitetna obnova parketa

Če si želite kvalitetne obnove parketa, ste na pravem mestu. Kontaktirajte nas in skupaj bomo prišli do najboljših rezultatov, ki jih boste lahko občudovali še 30 let po nakupu parketa. Naši mojstri se bodo namreč pri vsakem projektu maksimalno potrudili.

lakiranje parketa