Keramične ploščice za kopalnico – kakšna je izbira?

Keramične ploščice so nepogrešljiv del večine kopalnic. Namenjene so talnemu ali stenskemu oblaganju površin, so trpežne, enostavne za čiščenje in omogočajo pester nabor različnih barv in motivov. Njihova vloga ni le funkcionalna, temveč v zadnjih časih vedno bolj estetska. Kopalnica je prostor, kjer navsezadnje preživimo veliko časa in z malo premisleka jo lahko brez težav spremenimo v eleganten prostor, poln stila in lepote. Najprej je potrebno razmisliti o tem, kakšno atmosfero želimo v svojem domu sploh ustvariti, in kakšen videz nam najbolj odgovarja. Pri tem si lahko pomagamo s spletnimi stranmi, ki se ukvarjajo z notranjim oblikovanjem ali dizajnom, ali pa poiščemo slikovno inspiracijo na Pinterestu, Instagramu ali sorodnih straneh. Kljub temu da lahko sobo vedno prenovimo, tega najbrž ne bomo počeli vsako leto in zato je priporočljivo, da nam začetni videz, ki ga izberemo, tudi na dolgi rok odgovarja. Po tem, ko smo odločeni o videzu, ki ga želimo doseči, pa lahko med seboj primerjamo različne ponudnike in postanemo pozorni na morebitne popuste ali akcije keramičnih ploščic.

Keramične ploščice

Keramične ploščice za vsak dom: imitacija lesa, kamna …

V zadnjih letih je prišlo do porasta tradicionalnega materiala oziroma modernih imitacij le-tega, ki dajo našim prostorom pridih narave in tradicije. Na tak način ustvarimo prijetno bivalno okolje. Keramične ploščice z imitacijo lesa prostoru dodajo teksturo in toploto ter ustvarijo domač videz, ki spominja na savno ali wellness center. Enako lahko storimo s ploščicami, ki imitirajo kamen. So dobra izbira tako za tla kot za posamezne dele sten. Glede na velikost prostora se lahko namreč odločimo za izbiro različnih tipov ploščic za kopalnico – ni treba, da so vse stene identične! Prostor poživimo, če na tla ali katero izmed sten dodamo mozaik, ali pa se odločimo za kombinacijo različnih videzov ali barv.

Za kakšno barvo keramičnih ploščic naj se odločim?

Za manjše kopalnice so bolj primerne ploščice srednje velikega formata in svetlejše barve, recimo pastelne ali nevtralne. Na tak način sobo optično povečamo. Pri večjih prostorih smo lahko bolj drzni in se odločimo za temnejše barve, celo mornarsko modro ali temnorjave odtenke v kombinaciji z bolj živimi. Pri tem moramo biti pozorni le na to, da se barve med seboj ne tepejo preveč. Modra je za kopalnice ena izmed klasičnih izbir, saj nas ta barva sprošča in nas asociira na morje. Poigramo se lahko z različnimi odtenki in mogoče dodamo še kak predel v bolj živi, komplementarni barvi, ki bo prostor poživila. Omejitev je le naša domišljija.

Keramične ploščice mozaik

Kaj moram še vedeti?

Pri izbiri je potrebno upoštevati tri stvari: velikost prostora, stil drugih kopalniških elementov (npr. umivalnik, omarice) in atmosfera, ki jo želimo v prostoru sodeči. S ploščicami je možno prostor spremeniti v pravo umetnino, saj omogočajo grajenje barvnih mozaikov na tleh, nad kadjo ali v kabini za tuširanje. Tako kreiramo luksuzen videz, ki pade v oči, a je cena za take keramične ploščice kljub temu povsem ugodna.

Preberite si več o kopalniških dodatkih