Čiščenje gumenjaka mora biti opravljeno s pravimi namenskimi čistili

Čiščenje gumenjaka je obvezen postopek po končani sezoni, saj se očiščen čoln pospravi in zložen čaka na uporabo v naslednji sezoni. Prednost, ki jo ima gumenjak pred standardnimi čolni je ta, da ob neuporabi oziroma pri shranjevanju ne zasede veliko prostora zato je lahko spravljen v idealnih pogojih kar se tiče temperature in vlage. Je pa pred shranjevanjem potrebno temeljito čiščenje z ustreznimi čistili, da se odstranijo vse anorganske in organske nečistoče v izogib kakšni plesni ali drugi eroziji. V našem prodajnem programu najdete komplet za čiščenje gumenjakov, ki je sestavljen iz čistila, čistilne krpice in nano krpice. Čistilo, ki je v kompletu je namenjeno hitremu in učinkovitemu čiščenju trdovratne umazanije na nedrsečih in gladkih palubah. Primerno je tudi za čiščenje bokobranov in plaht.

VEČ O POLIRANJU ČOLNA TUKAJ!

Čistilo za čiščenje gumenjaka je nevtralno, da ne pride do poškodb materiala

Čistilo za gumenjake je biološko razgradljivo in ima zelo močno delovanje. Čiščenje poteka tako, da se površino najprej zmoči z vodo in se poškropi s čistilom. Pri čiščenju je potrebno paziti, da se čistilo ne posuši. Pri odstranjevanju trdovratne umazanije, se čistila za gumenjake nanese na površino brez predhodnega zmakanja. Na ta način ostane čistilo bolj koncentrirano kar poveča njegovo delovanje. Za boljše rezultate lahko uporabite ščetko s katero zdrgnete površino čolna. Po končanem drgnjenju, površino čolna sperete s čisto vodo. Če niste uspeli odpraviti vse umazanije, lahko postopek ponovite. Čistilo za gumenjake lahko uporabljate tudi na soncu.

set za čiščenje gumenjakovčiščenje gumenjakov

Po čiščenju je smiselno uporabiti sredstvo za zaščito pred rastjo bakterij in plesni

Sredstva za čiščenje gumenjaka so nevtralna, da se ne poškoduje površina oziroma material iz katerega je čoln narejen. Če je čoln med sezono cel čas v vodi, je priporočljivo čiščenje tudi med sezono. Če pa se čoln po vsaki uporabi umakne iz vode, je pa dovolj, čiščenje s sladko vodo. Vso umazanijo, ki se nabere na gumenjaku tekom uporabe, je potrebno pred shranjevanjem gumenjaka temeljito očistiti. Ker shranjen gumenjak kar nekaj časa stoji, je dobro vsake toliko časa preveriti, da se na njegovi površini ne razvija kakšna plesen ali kaj podobnega. Lahko se zgodi, da čiščenje pred shranjevanjem ni bilo opravljeno temeljito zato lahko pride do poškodb materiala. Gumenjak je priporočljivo shranjevati na suhem mestu pri sobni temperaturi. Gumenjak ima lahko mehko ali trdo dno. V primeru mehkega dna, se iz gumenjaka izpusti zrak, odstranijo se lesene plošče, gumenjak pa se zloži in pospravi. Če ima gumenjak trdo plastično dno, ostane običajno napihnjen in je takšen tudi shranjen do naslednje sezone. Po opravljenem čiščenju gumanjaka je priporočeno površino čolna zaščiti s specialnim sredstvom, ki zavira rast bakterij in plesni.

Preberite več o naših lakih za čolne: https://www.vsi.si/glaso/lak-za-colne