Barvanje avtomobila v štirih korakih


Barvanje avtomobila je nekaj, kar po navadi prepuščamo strokovnjakom. Sami se navadno lotevamo popravila manjših prask na avtomobilu, za kar potrebujemo dober odstranjevalec prask na avtu, če smo vešči mešanja barv za avto in imamo primerne pripomočke, pa se lahko lotimo tudi barvanja avtomobila. Barvanje avtomobila poteka v štirih korakih, med katerimi so priprava, odstranjevanje stare barve z brušenjem, nanašanje mase za grundiranje in barvanje avtomobila.


Priprava


Priprava na barvanje avtomobila še ne vključuje barve za avto, najprej je potrebno temeljito čiščenje delovne površine, s katerim odstranimo prah in drobce, ki bi lahko pokvarili končni izgled. Če delamo zunaj, pazimo, da delovne površine ne postavimo pod drevo ali v bližino zelenja, ki bi lahko odnašalo listje na našo površino. Nato temeljito očistimo avtomobil in odstranimo ves prah, maščobe in umazanijo. Dele, ki jih ne bomo barvali, zaščitimo ali odstranimo. Nato si pripravimo orodje in z masko zaščitimo tudi sebe.

PRI NAS DOBITE TUDI ČISTILO ZA PLATIŠČA


Brušenje


Brusimo s krožnimi gibi, kote in težko dostopna mesta bo verjetno potrebno brusiti na roko. Končamo s finim vodobrusnim papirjem. To je zamudno delo, a se moramo potruditi, da dobimo čim bolj gladko in enakomerno površino, ki jo nato temeljito očistimo prahu in počakamo, da se osuši.


Grundiranje


S trakom ali papirjem zaščitimo dele, ki jih ne želimo barvati. Nato nanesemo maso za grundranje, in sicer od strehe navzdol. Potrebna bosta dva ali trije premazi, ki se morajo pred novim nanosom posušiti. Ko končamo, bo imela površina peskast videz. Sledi brušenje oziroma fino poliranje, dokler ne dobimo gladke površine.

barvanje avtomobilamešanje barv za avto


Uspešno mešanje barv za avto


Mešanje barv za avto ni enostavno delo, zato ga je bolje prepustiti strokovnjakom. Kadar barvamo samo del karoserije, je dobro, če se za natančno mešanje barv za avto v trgovini oglasimo kar z avtomobilom ali prinesemo kos karoserije. Kadar se odločimo za celotno barvanje avtomobila, pa jo mešamo po navodilih proizvajalca, dokler z no nismo zadovoljni.