Otroška soba

Otroška soba je kraljestvo v malem in prav je, da je opremljena tako, da se princeska ali princ v njej počutita dobro. Je najbolj barvita soba v vsem stanovanju, biti pa mora dovolj tudi prostorna, zračna in prilagodljiva različnim obdobjem odraščanja. Naravni materiali in pestrost barv so osnova, na kateri zasnujemo privlačno, udobno in funkcionalno otroško sobo. Otroške sobe so lahko zelo razgibane, saj je pod visoko posteljo lahko umeščena omara za oblačila. Stopnice, po katerih se otrok povzpne na spalni del, pa so lahko sočasno tudi police za knjige in vse male drobne predmete, med katerimi se otrok udobno počuti.

Otroške sobe

Otroška soba za dva

Otroci se radi družijo in dva raziskovalca, ki bivata v skupnem prostoru, prepletata v skupni sobi svoje dejavnosti, želje in potrebe. Urejanje otroške soba za dva je zato za starše nekoliko večji izziv kot priprava sobe zgolj za enega otroka. Ob arhitekturnih danostih prostora je pri opremljanju otroške sobe za dva potrebno upoštevati več prostora za shranjevanje, starost otrok in s tem različne potrebe, ki jih imata otroka v določenem obdobju ter celoten vtis sobe, da še vedno ostane skladna, funkcionalna in zabavna.

Pograd pogosto predstavlja optimalno rešitev pri opremljanju otroške sobe za dva. Pod pogradom je lahko prostor za pisalno mizo in stol, omara za shranjevanje ali pa postelja drugega otroka. Otroške sobe s pogradom ponujajo številne druge možnosti kombinacij pohištva, ki vključujejo zabavne elemente – tobogan, mostove ali celo mini hišico, v kateri je skrito otroško ležišče. Otroška soba s pogradom je lahko urejena v različnih slogih – romantičnem, minimalističnem, pravljičnem, visokotehnološkem ali v kakšnem drugem slogu, ki poudarja osebnost vašega otroka.

Otroška soba za dva

Več o tem

Varnost je na prvem mestu

Ker so otroci igrivi in čutijo veliko potrebo po gibanju, mora biti otroška soba zanje v prvi vrsti varna. Pri opremljanju otroške sobe preverite stabilnost vseh kosov pohištva, ki sestavljajo otroško sobo. Postelja mora vzdržati tudi nekoliko večje obremenitve, saj je zelo verjetno, da bodo otroci po postelji skakali. Ob strani otroške postelje, zlasti tiste na višini, naj bo varovalna ograja, ki preprečuje morebitne padce otroka med spanjem. Na zgornje ležišče naj vodijo nedrseče stopnice s čvrstim pritrjevanjem in ročaji. Vsi pohištveni elementi naj bodo močno priviti in pritrjeni, prav tako je priporočljivo naj na zgornjih ležiščih spijo otroci, starejši od 6 let.

Podrobnosti naredijo otroško sobo prijetno in prijazno

Če pri pohištvenih elementih otroške sobe izberemo eno ali dve osnovni barvi, lahko z drobnimi detajli v drugi barvni kombinaciji, ki je skladna z osnovnim izborom barv, dodatno popestrimo otroško sobo. Dekorativna razsvetljava, stenske nalepke, okrasne blazine in različne oblike poličk otroško sobo zelo popestrijo, ob nakupu pa seveda upoštevamo želje naših otrok. Opremljanje otroške sobe s takšnimi detajli bo prostor naredilo igriv in domač.

Kako se lotiti opreme otroške sobe?

Ena od možnosti je, da izberemo otroško sobo po naročilu. Izkušeni svetovalci bodo ob izrisu upoštevali obliko in velikost prostora, vaše želje in želje vaših otrok ter morebitne kasnejše prilagoditve pohištva drugačnim potrebam odraščajoče osebe. V primeru otroške sobe po naročilu ima domišljija resnično prosto pot – različne postelje ali pogradi po meri, klasične ali vgradne omare z drsnimi vrati, komode, knjižne police, pisalne mize in predalniki – vse se prilagodi naročnikovim željam in idejam, izkušeni svetovalci pa v salonu otroško sobo naredijo funkcionalno tudi v mansardah, predlagajo dodatne pohištvene elemente otroške sobe ter odgovorijo na vsa vprašanja glede izrisa in izvedbe otroške sobe po naročilu, na katera sami nimamo odgovora.