Letne kuhinje – idejnega načrta se lahko lotite tudi pozimi

Letne kuhinje so danes pogosto vključene v urejanje okolice, za kar mnogi mislijo, da je izvedljivo le v toplih mesecih. Seveda to ne drži. Marsikaj je mogoče storiti pozimi, si tako krajšati čas in, kot pravimo, »spraviti delo naprej«.

Če drugega ne, lahko razmislite o tem kako bi se lotili postavitve vrtne kuhinje, kako bi jo vključili v okolico, kam točno bi jo postavili, kaj bi želeli, da vsebuje, kakšne barve naj bo, ali bo vključevala kamin, ali le prenosni žar, kako boste speljali odtok in dotok vode, bi vključili vodnjak… Načrtovanje je prvi korak in skoraj najbolj pomemben, zato si vzemite dovolj časa.

Letne kuhinje

Letne kuhinje morajo biti funkcionalno opremljene – prilagodite jo sebi

Seveda prvih nekaj tednov po končanem spravljanju listja in pripravljanju zemlje za čez zimo, vsakomur prija malce počitka. Ampak to navadno ne traja dolgo. Zelo veliko je ljudi, ki zunaj radi vsako leto nekaj dodajo, spremenijo, dodelajo, skratka takšnih, ki niti pozimi ne znajo in ne morejo biti pri miru.

Zakaj pa ne bi razmislili o postavitvi nove ali predrugačenju stare letne kuhinje? Ste pomislili, da bi čez zimo na spletu malce pregledali letne kuhinje, grmovnice, okrasne vodnjake, kamine, možnosti novih zasaditev?

Vodnjak, letno kuhinjo čudovito dopolni ter vas vso sezono oskrbuje s pitno vodo. Tudi fontano lahko postavite na zelenico in vse poletje opazujete ptice pri pitju vode. Najboljše kar si za svoj vrt lahko zamislite, pa je zagotovo vrtna kuhinja, ki je kakor dodatek ali podaljšek vaši kuhinji v stanovanju.

Si predstavljate užitek kuhanja na prostem? Vsa družina lahko sodeluje, se zabava, povabi prijatelje ali sosede, igra razne družabne igre in počne še mnogo drugih stvari. Vrtna kuhinja je še posebej funkcionalna, če je pokrita, ali vsaj delno pokrita, da lahko zunaj posedite tudi ko vreme ni najbolj optimalno. Poletni mokri dnevi so lahko prav prijetni in verjemite, v letni kuhinji se boste radi zadrževali tudi, ko bo dež.

Kakovostne vrtne kuhinje

Kako se kar najbolje umesti vodnjake in kamine v vrtne kuhinje

Ker lahko v vrtni kuhinji kuhate tudi, ko dežuje je najbolje, da kamin in vodnjak postavite nekam kjer boste pred dežjem zavarovani. Ni namreč prijetno če vam, ko je golaž napol kuhan, začne teči za vrat. Dobro je, da je vodnjak postavljen v sklopu z delovnim pultom, kjer boste imeli odlagalno površino čisto pri roki.

Saj veste, pri kuhanju je vodo priročno imeti ves čas na dosegu. V letno kuhinjo lahko postavite stenski vodnjak ali prostostoječi betonski vodnjak, kar je odvisno od tega kako ste si postavitev vrtne kuhinje zamislili in s koliko prostora razpolagate.

Določene modele je mogoče prilagajati glede na višino ostalih elementov in glede na instalacije. Ne pozabite na dotok vode, kar lahko enostavno rešite z vrtno cevjo, bolj pomemben je odtok, ki pa ga letne kuhinje morajo imeti.

Okrasni vodnjaki, letne kuhinje, fontane...

Betonski vodnjaki, ki jih je mogoče postaviti v letne kuhinje, so zelo dobri prijatelji z leseno opremo in dodatki, saj skupaj tvorijo estetsko dovršeno celoto, kateri ni para. S kombinacijo lesa in betona ne morete zgrešiti nič. Lesena oprema bo vaši vrtni kuhinji dala pridih domačnosti, vodnjak in ostali betonski izdelki pa pridih morja in Mediterana. S postavitvijo vrtne kuhinje, bo vaš dom pridobil tudi na estetski vrednosti, to nam lahko verjamete.

Tla v letni kuhinji lahko opremite s krasnimi tlakovci, kamnom, ali pa jih obložite z lesom. Ker so potrebe in želje ljudi različne, je tudi ponudba na trgu velika. Pri nakupu betonskega vodnjaka, kamina, tlakovcev in vseh ostalih betonskih izdelkov pazite na kakovost in preglejte karakteristike in sestavo betona.

Ta lahko v hudem mrazu, če ni kakovosten, namreč tudi razpoka, se okruši ali kako drugače poškoduje. Ko pa se enkrat na betonu začnejo dogajati spremembe, njegov propad iz leta v leto hitro napreduje in ga ni mogoče ustaviti.

Okrasni vodnjaki - betonski

Poleg betonskih vodnjakov za kuhinjo si na voljo tudi okrasni vodnjaki za vrt

Ko boste postavili in uredili vrtno kuhinjo, bo nastopil čas, da pogledate po vrtu in v podobnem stilu uredite tudi okolico. Okrasni vodnjaki niso namenjeni le kot okras, temveč tudi olajšajo delo. Voda za zalivanje gredic in cvetja, bo vedno pri roki, zato vam ne bo treba vsakič napeljevati cevi, kar zna biti zelo nadležno.

Tudi osvežili se boste lahko in otroci bodo okrasni vodnjak z veseljem uporabljali za igro. Nič ni lepše slišati kot veseli otroški smeh in gledati razposajene otroke pri igri.

V naši ponudbi boste našli veliko stvari, s katerimi je mogoče opremiti vrtne kuhinje in urediti zelenico pred hišo. Poleg okrasnih vodnjakov, si lahko ogledate tudi fontane, betonske stebre z različnimi podstavki, kamine in lepe medeninaste pipe, zaščitne mreže za okrasne vodnjake in še mnoge druge stvari s katerimi bo postala okolica vašega doma popolna.

Najbolje bo, da si ogledate galerijo fotografij na naši spletni strani in razmislite kaj bi želeli vključiti v svojo vrtno kuhinjo. Če potrebujete strokovno svetovanje, smo vam vedno na voljo.

Vodnjak - betonski