Letne kuhinje – vsaj idejnega načrta – se lahko lotite tudi pozimi

Urejanje okolice je mogoče vključiti tudi v zimske mesece, če drugega ne, lahko razmislite o temu kako bi se lotili postavitve vrtne kuhinje. Seveda prvih nekaj tednov po končanem spravljanju listja in pripravljanju zemlje za čez zimo, vsakomur prija malce počitka. Ampak to navadno ne traja dolgo. Zelo veliko je ljudi, ki zunaj radi vsako leto nekaj dodajo, spremenijo, dodelajo, skratka takšnih, ki niti pozimi ne znajo in ne morejo biti pri miru. Zakaj pa ne bi razmislili o postavitvi nove ali predrugačenju stare letne kuhinje?! Ste pomislili, da bi čez zimo na spletu malce pregledali letne kuhinje, grmovnice, okrasne vodnjake, kamine, možnosti novih zasaditev? Vodnjak, letno kuhinjo čudovito dopolni ter vas vso sezono oskrbuje s pitno vodo. Tudi fontano lahko postavite na zelenico in vso poletje opazujete ptice pri pitju vode. Najboljše kar si za svoj vrt lahko zamislite, pa je zagotovo vrtna kuhinja, ki je kakor dodatek ali podaljšek vaši kuhinji v stanovanju. Si predstavljate užitek kuhanja na prostem? Vsa družina lahko sodeluje, se zabava, povabi prijatelje ali sosede, igra razne družabne igre in počne še mnogo drugih stvari. Vrtna kuhinja je še posebej funkcionalna, če je pokrita, ali vsaj delno pokrita, da lahko zunaj posedite tudi ko vreme ni najbolj optimalno. Poletni mokri dnevi so lahko prav prijetni in verjemite, v letni kuhinji se boste radi zadrževali tudi, ko bo dež.

Kako se kar najbolje umesti vodnjake in kamine v vrtne kuhinje

Ker lahko v vrtni kuhinji kuhate tudi, ko dežuje je najbolje, da kamin in vodnjak postavite nekam kjer boste pred dežjem zavarovani. Ni namreč prijetno če vam, ko je golaž napol kuhan, začne teči za vrat. Dobro je, da je vodnjak postavljen v sklopu z delovnim pultom, kjer boste imeli odlagalno površino čisto pri roki. Saj veste, pri kuhanju je vodo priročno imeti ves čas na dosegu. V letno kuhinjo lahko postavite stenski vodnjak ali prostostoječi betonski vodnjak, kar je odvisno od tega kako ste si postavitev vrtne kuhinje zamislili in s koliko prostora razpolagate. Določene modele je mogoče prilagajati glede na višino ostalih elementov in glede na instalacije. Betonski vodnjak, ki ga lahko postavite v letno kuhinjo, je zelo dober prijatelj z leseno opremo in dodatki, saj skupaj tvorijo estetsko dovršeno celoto, katei ni para. S kombinacijo lesa in betona ne morete zgrešiti nič. Lesena oprema bo vaši vrtni kuhinji dala pridih domačnosti, vodnjak in ostali betonski izdelki pa pridih morja in Mediterana. Tla v letni kuhinji lahko opremite s krasnimi tlakovci, kamnom, ali pa jih obložite z lesom. Ker so potrebe in želje ljudi različne, je tudi ponudba na trgu velika. Pri nakupu betonskega vodnjaka, kamina, tlakovcev in vseh ostalih betonskih izdelkov pazite na kakovost in preglejte karakteristike in sestavo betona. Ta lahko v hudem mrazu, če ni kakovosten, namreč tudi razpoka, se okruši ali kako drugače poškoduje.

Preprosta letna kuhinja

Več o vrtnih kuhinjah

Poleg betonskih vodnjakov za kuhinjo poglejte tudi okrasne vodnjake za vrt

Ko boste postavili in uredili vrtno kuhinjo, bo nastopil čas, da pogledate po vrtu in v podobnem stilu uredite tudi okolico. Okrasni vodnjaki niso namenjene le kot okras, temveč tudi olajšajo delo. Voda za zalivanje bo vedno pri roki zato vam ne bo treba vsakič napeljevati cevi. Tudi osvežili se boste lahko in otroci bodo okrasni vodnjak z veseljem uporabljali za igro. Nič ni lepše slišati kot veseli otroški smeh in gledati razposajene otroke pri igri. V naši ponudbi boste našli veliko stvari, s katerimi lahko opremite letno kuhinjo in uredite zelenico pred hišo. Poleg okrasnih vodnjakov, lahko pogledate tudi fontane, betonske stebre z različnimi podstavki, kamine in lepe medeninaste pipe, zaščitne mreže za betonske vodnjake in še mnoge druge stvari s katerimi bo postala okolica vašega doma popolna.

Vodnjak

Več o vodnjaku