Kako urediti okolico in vrt pri hiši?

Tako kot pri pohištvu in drugih stvareh v življenji tudi pri modernem urejanju vrta ali okolice hiše sledi trendu manj je več. Pred ureditvijo vrta in okolice hiše si naredite seznam z odgovori na naslednja vprašanja:

  • Kako velik prostor namenjen počitku želim imeti?
  • Želim na svojem dvorišču svežo zelenjavo in sadje?
  • Koliko časa v letu lahko posvetim vrtu in urejanju le tega?
  • Imam rad / rada mešane barve ali bolj monokrono različico vrta?
  • Bom na vrtu prirejal/a druženja ali bo le ta namenjen meni?
  • Imam otroke in na vrtu se bodo igrali?

Ne glede na to ali ste navdušeni nad modernimi ali bolj nad klasičnimi lahko tudi nad azijskimi oblikami vrta, se morate zavedati da je vrt oziroma okolica hiše namenjena uporabi. Od tega koliko časa imate da se posvečate vrtu je odvisna seveda tudi njegova zasnova, postavitev, raba in oprema.

V kolikor radi uživate na terasi z dobro knjigo v roki ali pa radi gostite prijatelje na domu, potem vam priporočamo da si večji del vrta uredite temu primerno. To lahko naredite tako da dober del tlakujete ali pa izdelate leseni pod za zunanjo uporabo. Ta predel, velikokrat imenovan tudi terasa opremite s počivalniki, stoli, ležalniki, gugalnico in seveda ne pozabite na mizo. Tako sedaj imate urejeno kje bodo vaši gosti sedeli. Sedaj pa razmislite še o svojem načinu gostovanja. Ali za prijatelje radi kuhate, pečete ali pa je to druženje bolj klepet ob kavi ali kozarcu vina? V kolikor radi postrežete svojim gostom z domačo pripravljeno hrano, potem se vam bo prav gotovo obrestovala tudi zunanja kuhinja. Tako boste lahko jedi izdelali ob družbi, hkrati pa se boste izognili neprijetnemu sprehajanju iz hiše na teraso in spet nazaj.

V kolikor imate radi svežo zelenjavo vendar niste velik kmetovalec vam priporočamo manjši vrtiček. Le tega je priporočljivo postaviti tako da je zelenjava na dosegu roke in kuhinje. Torej čim bližje terasi. Zavedati se morate da je primerno oskrbljen vrtiček lahko tudi lep. Poleg zelenjave lahko ob njih zasadite dišavnice, ki bodo poskrbele za prijeten vonj, izgled in odganjanje mrčesa. V kolikor imate težave s hrbtenico, ali pa želite vrt samo vizualno bolj razčleniti vam svetujemo za uporabo visokih gredic. Tako vam bo tudi hrbtenica hvaležna.

Če imate otroke in jih spodbujate h gibanju vam priporočamo, da del zunanjega prostora namenite njihovi igri. V Kolikor imajo radi igrala in se lovijo po trati, opremite del vrta z igrali ali z močnimi drevesi, po katerih bodo lahko plezali in na katere lahko montirate tudi kakšno gugalnico. V kolikor pa so že starejši in raje igrajo košarko, potem raje del vrata (lahko tudi spredaj pred hišo) tlakujte in namestite koš. Ko že omenjamo tlakovanje ne mislimo na beton. Na izbiro imate številne tlakovce različnih barv, materialov in oblik. Od takih ki izgledajo kot marmor ali ploščice do takih s katerimi se da narediti zanimive vzorce ali pa celo take ki izgledajo kot kamen.

Moderen vrt ima manj elementov in ravne linije

Razlike med moderno urejenim in klasično urejenim vrtom

Tako zdaj smo govorili o praktičnem delu vrta sedaj pa se bomo usmerili na vizualni del. Razlike med modernim in klasičnim vrtom so predvsem v količini različnih prvin na vrtu. Moderni vrt se drži načela več je manj torej se ob ureditvi takega vrta pošteno razmisli kaj potrebujemo, koliko in kakšne barve bo. V kolikor imate manjši vrt ali atrijski vrt bi v moderni različici v osnovi vseboval več travnate površine, morda eno drevo. malo žive meje, kakšni dvignjeno gredico in seveda moderno zasnovano območje za počitek z obvezno letno kuhinjo. Po želji se seveda v takšen vrt vključi tudi kakšen moderen in iz čistih oblik izdelan vodni element oziroma vodnjak.

Klasičen vrt bi v podobnem primeru imel prav tako kot moderni le eno drevo (zaradi velikosti) vendar bi le to bilo skoraj 90% sadno (češnja, jablana ali breskev), ki zgodaj cveti ali zimzeleno drevo kot je magnolija, ki prav tako zgodaj požene cvetove. Ob robovih bi se nahajale grmovnice različnih barv in velikosti ter z različnimi dobami cvetenja. Poleg grmovnic in dreves boste v klasičnem vrtu prav gotovo našli gredice zelenjave in veliko manjših gredic različnega cvetja. Prostor za počitek je v takšnih primerih manjši, saj se več časa z vrtom ukvarjamo kot pa počivamo itd. Vodni element v klasičnem vrtu pa bo bolj podoben klasičnim okrasnim vodnjakom ali pa bo le ta v obliki prostostoječega ali stenskega vodnjaka s pipo.

Glede na smernice so po navadi moderni vrtovi bolj monotonih barv, imajo več tlakovanih površin in so na splošno bolj namenjeni vzdržljivosti in ekonomični uporabi. Tudi na vrtovih opazimo več čistih ravnih razdelilnih linij (med gredicami, grmovnicami in travo) saj je vzdrževanje takšnega vrta bolj enostavno. S takšnim vrtom zagovarjamo tudi idejo, da ko smo doma si želimo odpočiti od mestnega in delovnega vrveža.

Pri klasičnih vrtovih pa smo bolj vajeni da so uporabljene rastline različnih oblik, tekstur, velikosti in veliko barv.

V vsakem primeru je dobro da si vrt uredite tako kot je vam všeč in seveda tako da ga boste kljub vsem drugim obveznosti lahko urejali. Najboljša je kombinacija modernega in klasičnega, saj cvetenje in različne barve drevja in grmovnic prav gotovo človeka po dolgi zimi spravijo v dobro voljo, hkrati pa da v primeru da nimamo veliko časa z njimi količinsko ne pretiravamo. Izogibajte se izdelavi vrta z gredicami, ki imajo ostre robove in podobno. Vzdrževanje in lepotna obdelava le teh je časovno zamudna. Naj bo vrt namenjen igri in počitku, zato ga oblikujte tako da boste imeli tudi dovolj travnate ali druge gibalne površine za igro.

Urejanje vrta na omejeni površini

 Okrasni in uporabni predmeti, ki jih rabimo za funkcionalno urejen vrt

Kot že omenjeno potrebujemo prostor za počitek. Torej predel s tlakovano oziroma pohodno površino, na katero lahko stopimo tudi s copati. Vrt seveda lahko opremimo tudi z zunanjo kuhinjo, vizualno pa ga lahko izpopolnimo z vodnjakom, fontano ali z okrasnimi stebri (ob ograji ali na robu tlakovane površine s streho ipd.

Kako vam lahko pri urejanju vrta pomaga podjetje Figura?

Urejanje zunanje okolice hiše je lahko zares enostavno z vrtnimi izdelki iz umetnega kamna, ki vam jih nudi podjetje Figura iz Trzina. Na voljo so vam vodnjaki, betonski umivalniki, vrtne pipe, fontane, okrasni stebri, letne kuhinje in kamini po ugodnih cenah. Cena artiklov je zapisana na spletni strani.

Oglejte si spletne kataloge vrtnih artiklov podjetja Figura iz Ljubljane in hitro se vam bodo pred očmi zavrtele ideje, kako lahko uredite svoj vrt. Nudimo vam okrasne, prostostoječe ali stenske vodnjake, ki so visokokakovostni in zagotavljajo trajnost in uporabnost. Poleg tega, da so čudovit okras vašega vrta, predstavljajo tudi praktično funkcijo vode za zalivanje in druge potrebe vrta. Če radi pripravljate piknike, bo vodnjak dobrodošel tudi za potešitev žeje ali poletno osvežitev vaših gostov.

V primeru prihoda gostov pa boste še bolj blesteli, če boste svoj vrt obogatili z letno kuhinjo, s katero boste ustvarjali kulinarične novosti kar gostom na očeh. Letne kuhinje so obstojne na vremenske vplive, imajo površinsko glazuro čez delovne površine in imajo vrata iz les-polimernih desk, primernih tudi za zunanje pode.

Poleg tega lahko izbirate še med vrtnimi fontanami z vodometom, ki bodo vašemu vrtu dodale dobršno mero ekstavagance.

Letna kuhinja na vašem vrtu

Vrt lahko dopolnite y vodnjakom

Lakovci in postavitev letne kuhinje