Urejanje okolice doma: ustvarimo lepo domače vzdušje

Urejanje okolice hiše je eden bistvenih korakov gradnje doma. Ob notranjem oblikovanju je pomembna tudi urejena zunanjost. S premišljenim načrtovanjem vseh elementov na hišnem dvorišču in ustreznim nadaljnjim vzdrževanjem okoliša namreč zagotovimo, da nam bo udobno preživljanje časa na dvorišču pred hišo še dolgo v veselje.

Ureditev vrta in okolice

Nekaj bistvenih gradnikov za ureditev vrta in okolice

Urejanje okolice lahko začnemo z zasaditvijo zelenjavnega in cvetličnega vrta, morda še okrasnih ali sadnih grmov in dreves, ki nam bodo priskrbela poletno senco. Izberimo udobno vrtno pohištvo s sedežno garnituro in si ustvarimo svoj sprostitveni kotiček, kjer bomo pričakali jutranjo zarjo, prisluhnili petju zgodnjih ptic in brnenju čebel. Za okrasne in funkcionalne namene si omislimo fontane in vodnjake, ki hišnemu okolišu dajo poseben, eleganten značaj. Topli dnevi nas običajno zvabijo ven, na sonce in zrak. Zunaj si želimo preživljati tudi čas, ki ga namenimo druženju z družino in prijatelji. Priljubljene so vrtne kuhinje, ki omogočajo vso funkcionalnost za kvalitetno pripravo okusne hrane in so hkrati priročno blizu, ko organiziramo piknik na prostem. Podobo zaokrožijo korita za cvetlice, stebri in ograje ter tlakovane poti, s katerimi povežemo bistvene točke na dvorišču. Elementi za urejanje okolice so del ponudbe podjetja Figura, d. o. o.

Urejanje okolice

Ureditev okolice doma z izdelki iz betona

V kategorijo izdelkov iz betona mdr. sodijo naši vodnjaki in fontane. Ti na vrtu služijo tako estetiki in dekoraciji kot praktični uporabi. Z izbiro različnih barv in dodatkov ter s pretehtano umestitvijo v prostor predstavljajo privlačen vrtni element. Z dotokom vode pa poskrbijo za poletno osvežitev in so pri roki, ko se lotimo zalivanja vrtnih gredic. Vodnjaki so voljo so v različnih oblikah, odlikuje pa jih dejstvo, da so ročno uliti iz najboljših materialov, ki zagotavljajo trajnost in odpornost na mraz. Na voljo je dodatna oprema – medeninaste okrasne pipe, zaščitne mreže, odlagalne police in vrata. V ponudbi imamo tri tipe vodnjakov: okrasne, prostostoječe in stenske. Okrasni vodnjaki so iz umetnega kamna, krasi jih lok iz kovanega železa. Prostostoječi vodnjaki so primerni za postavitev na najbolj funkcionalno mesto na vrtu. Priključek za vodo je skozi dno vodnjaka speljan pod zemljo. Stenske vodnjake montiramo na objekt, ki mora imeti že pripravljeno vodno napeljavo. Vodnjaki so sestavljeni iz več delov, ki jih zlepimo s posebnim gradbenim lepilom. Vrtne fontane z vodometom in kipcem ali figurico na sredini na vrtu ustvarijo pomirjujoč ambient s klasičnim podtonom. Za prefinjeno podobo detajlov pri urejanju okolice lahko poskrbimo tudi z namestitvijo stebrov z različno oblikovanimi podstavki in kapiteli.

Preberite si več ovrtnih kuhinjah

Vrtne kuhinje za ustvarjanje kulinaričnih mojstrovin

Kuhinja, domače ognjišče, je središče doma, in priprava in uživanje hrane povezujeta ljudi. Z letno, vrtno kuhinjo to druženje prenesemo ven, v zeleno oazo svojega doma. Pri načrtovanju glede na lastne želje in zmožnosti določimo velikost in lokacijo kuhinje – stoji lahko ob steni objekta ali pa sredi vrta, pokrita s streho. Kuhinje podjetja Figura vsebujejo vse bistvene elemente za kuhanje in peko, delovni pult ter umivalnik s koritom, poleg tega so na voljo šank, predali za pribor in zaprte omarice, poličke za sveža zelišča ipd. Letne kuhinje so izdelane iz trpežnega materiala, ki je odporen na vremenske vplive. Ponudba je na ogled v galeriji na naši spletni strani.

Mini kuhinje po meri

Vrtne kuhinje so na voljo tudi po naročilu in so v skladu z vašimi preferencami umeščene na ustrezen prostor in v celotno vizualno podobo vrta. Kuhinje so lahko izdelane v različnih dimenzijah in videzih – kamen rustika, brušeni teraco ali štokano. Izbirati je mogoče med dodatno opremo, denimo vrtnimi pipami in letnim kaminom, ki ustvari tradicionalen domačen videz in poskrbi za očarljivo vzdušje poletnih večerov.