Ureditev okolice je vsestransko pomembna

Ureditev okolice je na prvi pogled preprosta. Zdi se, da je pri ureditvi okolice pred hišo potrebno zgolj tlakovati dovoz, posejati nekaj trave ter morda izdelati teraso in zadeva bi bila tako končana. A v resnici stvari niso tako enostavne. Velikokrat se zgodi da zaletava in poceni odločitev zateva številne popravke in dogradnje, kar pa nas na koncu stane več, kot če bi se že na začetku lotili dela premišljeno in kvalitetno.

VEČ O UREJANJU OKOLIC STAVB

Ureditve okolice se lotimo s premislekom

Preden začnemo s posegi ureditve okolice, je pomembno da zadevo dodobra premislimo. Zelo koristno je, da si ogledamo ideje v revijah, označimo tiste, ki so nam všeč in narišemo kakšno idejno skico posameznega dela ureditve okolice hiše. Ko smo si pridobili nekaj idej, kaj nam je sploh všeč, in kaj potrebujemo se odpravimo na zemljišče, katerga bomo urejali. Na licu mesta bomo lažje določili kam umestiti določene slikovne elemente, ki smo jih izbrali. Če pa je v vas še malce tehničnega duha, lahko na terenu tudi izmerite koliko tlakovanih površin ste si zamislili, koliko travnatih, kje bi bila drevesa, zeliščni vrt, grmovnice, rožnate grede in seveda del terase za posedanje. Dobro je, da pri ureditvi okolice uredimo najprej glavni vrt, kateremu se nato pilagodi ureditev predvrta. Seveda pa pred vsem delom razmislite kaj vam vrt sploh pomeni. Če imate vrt zato da na njem posedate, pijete kavo in na splošno uživate v svezem zraku, soncu in morda žuborenju vode iz fontane na vašem vrtu, potem uporabite čim manj elementov. Udoben vrt boste dobili že z lepo tlakovano teraso, travnato površino, s kakšnim drevesom in grajeno ali rastlinsko ograjo.

Razmislite kaj želite od svojega vrta in prilagodite ureditev

Če pa vas poleg uživanja v seminaravnem okolju veseli tudi vrtičkanje, vrt razdelite na več manjših enot. Ljubitelji vrtnarjenja morajo na vrtu pravgotovo imeti poleg lepo tlakovane terase in travnate površine še kakšno sadno drevo, ter zelenjavni in zeliščni vrt. To pa ne pomeni da se takšnega vrta ne da ikoristiti da posedanje in kofetkanje na vrtu. Izbrite si delno senčen predel blizu ali najbolje ob hiši, ki ga boste lepo tlakovali in nanj postavili udobne zunanje divane in mizico. Vrt pa lahko dopolnite še z stenskim ali samostoječim vodnjakom, ki bo služil kot okraz, hktari pa boste lahko z njegovo pomočjo zalivali zeliščni in zelenjavni vrt in cvetlične grede.


Ureditev okolice lahko prepustimo tudi strokovnjakom

Nikoli ne škodi, če za ureditev okolice prosimo za pomoč strokovnjaka. Za samo oblikovanje vrta bodo za vas poskrbeli krajinski arhitekti, za tlakovanje gradbeniki, za posaditev rastlin vrtnarji za gradbeni in okrasni material kot so tlakovci in vrtna oprema pa v podjetju Figura d.o.o.

Ljudje, ki se z neko vrsto dela ukvarjajo vsak dan, so prekaljeni profesionalci, ki so na svojem področju dela zelo izkušeni. Ko tak strokovnjak vidi vaše zemljišče se mu na podlagi bogatih izkušenj v njegovi predstavi hitro oblikujejo slike ureditve okolice hiše, ki nam jih potem lahko predstavi. Tak profesionalec nam lahko ureditev okolice pred hišo predstavi na različne načine. Prednost je v tem, da bo vsak profesionalec upošteval vaše želje in navade, hkrati pa vam bo predstavil nove ideje glede same ureditve vrta in okolice, ki se jih sami ne bi morda nikoli domislili.

Poleg tega profesionalec ne bo zagrešil napak, ki jih pogosto zagrešijo investitorji zaradi neizkušenosti in se potem zaradi tega kesajo. S tem nam bo pri ureditvi okolice (ter vrta) lahko prihranil prenekateri strošek, ker nas bo obvaroval pred napakami.

Ureditev oklice hiše z vodnjakomUreditev letnega vrta za piknike in zabave

Slike ureditve okolice hiše so nam lahko v pomoč

Nikoli ne škodi, če si ogledamo slike ureditve okolice hiše, ki so denimo dostopne na internetu ali pa se kar sami odpravimo po mestu ali vasi in si v živo ogledamo, kako so drugi poskrbeli za svojo ureditev vrta in okolice. S tem takšnim raziskovanjem bomo imeli bojšo predstavo kako neka ureditev deluje v živo. Marsikatera slika je namreč varljiva, zato mora biti ureditev okolice premišljen poseg.

Kdaj se lotiti urejanja okolice hiše in vrta

Ureditev okolice se lahko včasih najbolje izide, če nismo zaletavi. Če se vselimo v novo hišo, je mogoče bolje, da z ureditvijo okolice počakamo nekaj mesecev ali celo kako leto. Tako bomo najlažje ugotovili, kje se gibljemo mi ali kako se giblje sonce. Po tako pridobljenem občutku za prostor bo naša odločitev bolj preudarna.